Ainakin kolme havittelee kolttien luottamusmieheksi – Feodoroff, Fofonoff ja Sanila vahvistavat Ylelle haluavansa ehdokkaaksi

Yle Sápmin tietojen mukaan tämän syksyn kolttien luottamusmiesvaaleissa on ainakin kolme halukasta ehdokkaaksi.

luottamusmiehet
Kolttien luottamusmiesehdokkaat 2014: Veikko Feodoroff (vas.), Tanja Sanila ja Sergei KP Fofonoff.
Vuoden 2014 vaalien ehdokkaat ovat vahvistaneet Yle Sápmille halukkuutensa kolttien luottamusmieheksi. Veikko Feodoroff (vas.), Tanja Sanila ja Sergei Kp. Fofonoff havittelevat jälleen luottamusmiehen pestiä.Sara Wesslin / Yle

Kolttien luottamusmiesvaalien ehdokasasettelu päättyi elokuun lopussa, mutta vieläkään luottamusmiesvaalien vaalilautakunta ei ole vahvistanut ehdokkaita. Luottamusmiesvaalien vaalipäivä on lokakuun 8. päivä.

Vaalit on jo kuukauden päästä, mutta vielä pitää odottaa viikko ehdokkaiden julkistamista, sanoo vaalilautakunnan puheenjohtaja.

– Nyt me olemme päättäneet, että keskiviikkona syyskuun 13. päivä on viimeinen kokous ja silloin me julkaisemme kaikki nämä ehdokkaat, sanoo kolttien luottamusmiesvaalien vaalilautakunnan puheenjohtaja Hanna-Maaria Kiprianoff.

Vuoden 2014 ehdokkaat havittelevat jälleen luottamusmiehen pestiä

Vuoden 2014 vaaleissa oli kolme ehdokasta: kolttien nykyinen luottamusmies Tanja Sanila, Veikko Feodoroff sekä Sergei Kp. Fofonoff.

Kaikki kolme vahvistavat Yle Sápmille haluavansa luottamusmieheksi myös tällä kertaa ja että heitä on ehdotettu luottamusmieheksi vaalilautakunnalle. Kolttalain mukaan ehdotus täytyy tehdä kirjallisesti vaalilautakuntaan määräaikaan mennessä. Näin ollen lokakuun vaaleissa voisi olla ainakin kolme ehdokasta.

Kolttien luottamusmies on satoja vuosia toiminut kolttasaamelaisten johtajana ja kehittänyt kolttakulttuuria. Uusi luottamusmies valitaan kolmen vuoden välein. Uuden luottamusmiehen kausi alkaa vuoden 2018 alussa.

"Asian käsittely yhä kesken"

Vaalilautakunta käsittelee edelleen ehdokkaiden vaalikelpoisuutta. Luottamusmiehen tulee olla koltta-alueella asuva koltankielentaitoinen ja kolttalaissa tarkoitettu henkilö, joka on tehtävään kykenevä.

– Tässä on ollut vaikeuksia siinä, kun asian käsittely on kesken ja me olemme yhä käsittelemässä asiaa. Emme voi sanoa. Se on sen takia, että tapahtuisi yhdenvertaisuus, toteaa Kiprianoff.

Vaalilautakunta on luvannut julkaista virallisen ehdokaslistan ensi viikon kokouksen jälkeen.

Uutista tarkennettu 8.9.2017 klo 17:08. Tarkennettu kappaletta, jossa vuoden 2014 vaalien ehdokkaat kertovat Ylelle olevansa valmiita ehdolle myös syksyn 2017 luottamusmiesvaalissa.