Vapaavuori riemuitsee Nordean pääkonttorin muutosta Helsinkiin: "Merkittävä imagovoitto"

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori uskoo, että Nordean pääkonttori lisää Helsingin vetovoimaa myös Euroopan lääkeviraston sijoituspaikkana.

pankkitoiminta
Jan Vapaavuori
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori haluaa myös Euroopan lääkeviraston Helsinkiin.Antti Kolppo / Yle

Nordea päätti eilen keskiviikkona, että se siirtää pääkonttorinsa Tukholmasta Helsinkiin. Myös Kööpenhamina olisi mieluusti ottanut pohjoismaiden suurimman finanssikonsernin vastaan, mutta Helsinki selviytyi kisasta voittajana. Suurin syy päätöksen taustalla on se, että Suomi kuuluu EU:n pankkiunioniin.

Nordean pääkonttori tuo Helsinkiin vain muutamia työpaikkoja, eikä lainkaan verotuloja.

Silti Helsingin pormestari Jan Vapaavuori uskoo, että muutto hyödyttää pääkaupunkia monin tavoin.

– Symbolisesti sillä on erittäin suuri merkitys, että pohjoismaiden suurin pankki siirtää pääkonttorinsa Tukholmasta Helsinkiin. Totta kai se on merkittävä imagovoitto Helsingille. Eivät he tulisi tänne, ellei Helsinki olisi riittävän houkutteleva, vetovoimainen ja kilpailukykyinen.

Jokainen onnistuminen parantaa edellytyksiä seuraavalle onnistumiselle.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori

Vapaavuori uskoo, että pääkonttori tuo tullessaan välillisesti lisää liiketoimintaa.

– On todennäköistä, että helsinkiläiset pankkiiriliikkeet, asianajotoimistot, tilintarkastus- ja konsulttiyhtiöt, jotka aina ison pankin pääkonttorin ympärillä pyörivät, saavat tästä lisää liiketoimintaa.

Helsinki havittelee myös Euroopan lääkevirastoa kaupunkiin, ja Vapaavuori on hoputtanut valtiota etenemään asiassa. Suomi jätti hakemuksensa Euroopan unionille heinäkuun lopussa.

Lääkevirastosta kilpailee peräti 19 kaupunkia, joten kisa siitä on paljon kovempi kuin Nordean pääkonttorista.

Vapaavuori arvelee kuitenkin, että Nordean muutto Helsinkiin saattaa edesauttaa niin lääkeviraston kuin muidenkin tahojen sijoittumista Helsinkiin.

– Tämä on merkittävä talousuutinen koko Euroopan laajuisesti. Monet sellaiset toimijat, jotka miettivät tulevia sijoitusratkaisujaan, ovat varmasti noteeranneet asian. Kun Nordea arvottaa Helsingin näin korkealle, se parantaa kaupungin kilpailuasetelmaa missä tahansa tulevassa päätöksenteossa. Jokainen onnistuminen parantaa edellytyksiä seuraavalle onnistumiselle.