Hyppää sisältöön

Irma kaikkien aikojen pitkäkestoisin raju hurrikaani – Saint-Martin ja Barbuda käytännössä maan tasalla

Hurrikaani on aiheuttanut rajua tuhoa ja vaatinut yli kymmenen kuolonuhria Karibian pikkusaarilla. Videolla näkyy tuhoja Saint-Martinin hollantilaisella puolella.

myrskyn tuhoja
Hollannin laivaston helikopteri on lentänyt Hollantiin kuuluvalla alueella St. Martinin saarella.

Ranskan ilmatieteen laitoksen mukaan hurrikaani Irma on kaikkien aikojen pitkäkestoisin viidennen kategorian hurrikaani. Hurrikaanin tuulet ovat puhaltaneet 83 metrin sekuntinopeudella jo puolentoista vuorokauden ajan, mikä on ennätys 1970-luvulla alkaneen mittaushistorian aikana.

Nyt hirmumyrsky on aiheuttanut ainakin kymmenen kuolonuhria ja jättänyt tuhansia kodittomiksi. Lähes puolet Puerto Ricon saaresta on vailla sähköjä ja lähes 50 000 ihmistä ilman vettä. Sähköjä on poikki myös muilta saarilta.

Hurrikaani oli kolmen jälkeen iltapäivällä Suomen aikaa Dominikaanisen tasavallan pohjoispuolella.

Saint-Martinille ilmasilta Guadeloupelta

Ranskalle ja Alankomaille kuuluva Saint-Martinin saari on kärsinyt ehkä pahiten Irma-hurrikaanista. Saaren yhteydet ulkomaailmaan ovat käytännössä katkenneet, koska sen hollantilaisen puolen lentokenttä ja satama ovat tuhoutuneet pahoin.

Ranskalaisella puolella lentokenttä saadaan Ranskan sisäministerin Gérard Collombin mukaan pian takaisin käyttöön. Toiselta Ranskan saarelta Guadeloupelta toimitetaan ilmasiltana apua paikalle neljän päivän tarpeen verran elintarvikkeita.

Katso täältä grafiikka Karibian hirmumyrskyjen etenemisestä

Saint-Martinin ja Saint-Barthélemyn saarilla on kuollut ainakin yhdeksän ihmistä ja yli 20 on loukkaantunut, sisäministeri kertoo.

Anguillan ja Barbudan saarilla on puolestaan kuollut molemmilla yksi ihminen. Barbudalla kuoli kaksivuotias lapsi, kun hänen perheensä yritti paeta vaurioituneesta kodistaan.

Saint-Martinin kuolonuhrit ovat tulleet saaren ranskalaisella puolella, jossa osa ihmisistä kieltäytyi hakeutumasta suojaan myrskyltä. Hollantilaisessa osassa eli Sint-Maartenilla ei ole tiedossa kuolonuhreja.

Hollannin puolustusministeriön jakama ilmakuva Saint-Martinin saaren tuhoista 6. syyskuuta. Kuva: Gerben van Es / EPA

Molemmilla puolilla myrskytuhot ovat sen sijaan valtavat, toteavat Alankomaiden ja Ranskan ministerit. Saari on ranskalaismedian mukaan tuhoutunut 95-prosenttisesti. Alankomaiden pääministeri Mark Rutte sanoo, että saaren infrastruktuuri on pahasti tuhoutunut.

– Tämä on tragedia, meidän täytyy uudelleenrakentaa saaret kokonaan, Ranskan sisäministeri Collomb sanoi lehdistölle torstaina.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron matkustaa Ranskan saarille heti kun sääolot sen sallivat.

Pahoja tuhoja myös muilla saarilla

Tilanne on paha myös Barbudan saarella. Antiguan ja Barbudan pääministerin Gaston Brownen mukaan koko Barbudan saari on täynnä romua, jota tulvavesi riepottaa sinne tänne.

Browne kuvasi tuhoja täydellisiksi ja arvioi korjaustöiden vievän vuosia. Hän ei usko Barbudan olevan enää asumiskelpoinen.

Myös Britanniaan kuuluvilla Anguillan saarella ja Brittiläisillä Neitsytsaarilla on tullut pahaa ja paikoin "kriittistä" tuhoa, kertoo Britannian ulkoministeri.

Lue myös:

Karibian pikkusaaret ovat superjulkkisten lomakeitaita – Hirmumyrsky Irman tuhoista kärsii eniten köyhä paikallisväestö

Atlantin hurrikaanikausi on huipussaan – Kuusi kysymystä hirmumyrskyistä

Atlantin hurrikaanikausi on huipussaan – Kuusi kysymystä hirmumyrskyistä

Kuusi faktaa Karibianmeren hurrikaaneista – Kolme hurrikaania samaan aikaan

Karibian saaret Irma-myrskyn jälkeen "tuskin asumiskelpoisia", Miamissa varaudutaan tsunamin kaltaiseen tulvaan

Juttua korjattu 7.9. klo 15.22: Gérard Collomb on Ranskan sisäministeri, ei pääministeri.0