Grilli poltettiin kaksi kertaa viikon sisään – Yrittäjä: "Miten joku voi vihata niin paljon, että tekee saman teon uudelleen?"

Kuopion rautatieaseman liepeillä lähes 30 vuotta toiminut grilli on tuhotöiden jälkeen purkukuntoinen.

tulipalot
Tulipalon vaurioittama Drive in Grilli Kuopiossa.
Antti Karhunen / Yle

Kuopiolaisen grilliyrittäjän Marko Koistisen rakkaus grilliruoan tuoksuun syttyi jo pikkupoikana. Kuopion Kelloniemessä lapsuutensa eläneen Koistisen lempipaikka oli tuohon aikaan samaisessa lähiössä toiminut Sakun grilli.

– Muistan sanoneeni pikkupoikana grilliä pyörittäneelle Sakulle, että haluan joskus olla grillikioskissa töissä, koska siellä on niin hyvä tuoksu, hymyilee Koistinen vanhalle muistolle.

Niin vei elämäntie jo 1990-luvulla tuon haaveen äärelle. Vuosikymmenen puolivälin jälkeen hän tarttui ensimmäisen kerran Drive In Grillin ruoriin. Koistinen pyöritti grilliä vuosien ajan kunnes siirtyi ravintola-alalla muihin hommiin.

Parikymmentä vuotta myöhemmin, vuoden 2016 alusta Koistinen palasi takaisin rakastamansa työn pariin. Pian hänen luotsaamansa grilli poltettiin kaksi kertaa saman viikon aikana.

"Yksi elämäni kovimpia päiviä"

Kun Kuopion rautatieaseman lähellä sijaitsevan grillikiinteistön nykyinen omistaja tiedusteli halukkuutta palata tiloihin yrittäjäksi, vanha rakkaus löytyi nopeasti uudelleen.

Tunneside Drive In Grilliä kohtaan oli ja on yhä tosi vahva.

Marko Koistinen

– Tunneside Drive In Grilliä kohtaan oli ja on yhä tosi vahva. Halusimme vanhojen työntekijöiden kanssa lähteä nostamaan grillin sille tasolle, missä sen kuuluukin olla, muistelee Koistinen vajaan parin vuoden takaista päätöstä.

Nyt vain lyhyen ajan kuluttua tuo lapsuudenhaave on tuhotyön jäljiltä raunioina. Tulipalo tuhosi grillin käyttökelvottomaksi torstain vastaisena yönä. Ensimmäisen kerran rakennus yritettiin polttaa vain kaksi vuorokautta aiemmin. Pelastuslaitoksen mukaan myös jälkimmäisen tulipalon syttymiskohdasta voi päätellä, että palo on sytytetty tahallaan.

– Voisin sanoa, että tämä on ehkä yksi kovimpia päiviä, mitä olen elämäni aikana käynyt läpi, huokaa Koistinen.

Tulipalon vaurioittama Drive in Grilli Kuopiossa.
Antti Karhunen / Yle

Ei osannut odottaa uutta yritystä

Varhain torstaiaamuna Koistisen puhelin soi Hyvinkäällä, minne hän oli matkustanut kolme päivää kestävälle työkeikalle. Miellyttävän oloinen poliisi kertoi Koistiselle uutisen, jota hän ei ensimmäisen tuhopolttoyrityksen jälkeen osannut odottaa.

Jäljellä ei ole kuin rauniot, jotka on koneella ajettava läjään.

Marko Koistinen

– Poliisi kertoi, että kun grilli ei maanantaina palanut kokonaan, niin nyt se on sitten entinen. Jäljellä ei ole kuin rauniot, jotka on koneella ajettava läjään. Rakennusta ei ole mahdollista entisöidä enää, suree Koistinen työnsä menettämistä.

Miehen ääni särähtää hieman, kun hän kuvailee olotilaansa.

– Tuntuu, että kaikki loppui siihen puheluun. Mitään näkymää ei ole, kun palaan Kuopioon viikonloppuna. Tämäkö on se viimeinen työkeikka ja ensi viikolla olen Työvoimatoimiston sivuilla. Olo on tyhjä.

Koistinen ihmettelee, miten joku voi vihata kiinteistöä tai yrittäjiä niin paljon, että tekee saman teon uudelleen.

– On ollut pakko mennä takaisin ja tehdä tuhotyö loppuun asti, hän puhuu.

Tulevaisuus täysin auki

Ensimmäisen polttoyrityksen jälkeen kiinteistöön oli ehditty sopimaan uusia turvatoimia vartiointiliikkeen kanssa. Lämpösensorit olisivat saapuneet maahan perjantaina.

– Puhuimme huomattavasta summasta rahaa. Halusimme sijoittaa sen verran, että tämmöistä puhelua ei tulisi, kertoo Koistinen.

Myös korjaustyöt oli tarkoitus aloittaa aivan lähiaikoina, koska vakuutusyhtiöstä oli ennättänyt tulla myönteinen päätös. Juuri nyt Koistisen on kuitenkin vaikea arvioida tulevaa.

Tulipalon vaurioittama Drive in Grilli Kuopiossa.
Antti Karhunen / Yle

– Toiveissa on kyllä jatkaa vielä, jos voimavarat ja taloudelliset varat riittävät. Tämä riippuu myös yhteistyöstä kiinteistön omistajan kanssa, miettii Koistinen.

Tässä vaiheessa yrityksen toiminta on kuitenkin päättynyt. Koistisen mukaan keskeyttämisvakuutusta ei ollut, kaikki työntekijät on irtisanottu kirjallisesti ja ennakkoverojen maksu on päättynyt.

– Kaikki tuo loppui tänä päivänä, Koistinen suree.

Hän muistuttaa, että Kuopion vanhin, vuonna 1991 perustettu Drive In Grilli on ollut osa monen ihmisen elämää jo usean vuosikymmenen ajan. Myös Koistisen itsensä.

– Tämä ei saisi loppua tähän. Se ei todellakaan ole oikein, murtunut mies tiivistää.