Nordean pääjohtajan neljä perustelua pääkonttorin siirrolle – "Pitkällä aikavälillä meistä tulee parempi pankki"

Nordean suomalainen pääjohtaja Casper von Koskull vakuuttaa, ettei siirto vaikuta pankin asiakkaisiin tai sijottajiin.

pankkitoiminta
Nordean konsernijohtaja Casper von Koskull.
Jessica Gow / EPA

Pohjoismaiden suurin finanssikonserni Nordea ilmoitti eilen keskiviikkona aloittavansa valmistelut pääkonttorinsa siirtämiseksi Tukholmasta Helsinkiin. Finanssijätti laskee hyötyvänsä runsaat miljardi euroa kotipaikan vaihdosta.

Tänään Nordean suomalainen pääjohtaja Casper von Koskull valotti Suomessa pääkonttorin siirron taustoja.

1. Peruste pääkonttorin siirrolle pähkinänkuoressa

Helsingin valintaa pääkonttorin kotimaaksi puolsi Suomen jäsenyys EU:n pankkiunionissa. Suomi kuuluu ainoana Pohjoismaana Euroopan pankkiunioniin.

Von Koskull painottaakin pankkiunionin merkitystä Nordealle pääkonttorin siirrossa. Eurojärjestelmän jäsenyyden on katsottu tuovan ennustettavuutta pankin toimintaympäristöön ja vakautta noudatettuun pankkipolitiikkaan.

– Nordea on pankki, jolla on neljä kotimarkkinaa: Norja, Ruotsi, Suomi ja Tanska. Sellaisessa ympäristössä me ollaan erittäin iso pankki ja tällöin pankkiunioni ja sen sääntely-ympäristö on oikea. Se on ennustettava sekä selkeät ja oikeat säännöt tämäntyyppiselle pankille. Tämä oli ehkä se suurin tekijä päätöksen taustalla.

2. Nordeasta selkeästi eurooppalainen pankki

Nordea arvioi säästävänsä noin miljardi euroa, kun se välttää Ruotsin vakaus- ja talletussuojamaksut ja alkaa maksaa vastaavia maksuja EU:n kriisinratkaisurahastoon sekä Suomen talletussuojarahastoon.

Pääkonttorin siirtyessä Tukholmasta Helsinkiin siirtyy Nordea samalla EU:n pankkiunionin valvontajärjestelmän alle. Von Koskullin mukaan pääkonttorin siirtäminen Suomeen on tärkeää, jotta Nordea on saman sääntelyn alla muiden eurooppalaisten pankkien kanssa.

– Haluamme olla aidosti eurooppalainen pankki, joka pystyy kilpailemaan samalla viivalla muiden eurooppalaisten pankkien kanssa.

3. Uuden pääkonttorin katuosoite

Nordean Suomen-toiminnot on keskitetty tällä hetkellä Helsingin Vallilassa toimivaan Nordea Campukseen. Hyvin todennäköistä on, että myös Tukholmasta siirtyvät pääkonttoritoiminnot tulevat juuri Vallilaan.

Toinen mahdollinen vaihtoehto on Helsingin keskustassa Aleksanterin kadulla, jossa sijaitsee Yhdyspankin vanha pankkitalo. Von Koskull kuitenkin toteaa Ylelle, ettei hänellä ole uusia suunnitelmia pääkonttorin varalle.

– Uuden pääkonttorin katuosoitteesta ei ole vielä puhuttu. Vallila on hyvä paikka ja täällä ovat meidän ihmisemme ja istun täällä aina, kun olen Suomessa. Haluan istua siellä, missä meidän ihmisemme ovat.

4. Vaikutukset asiakkaille ja sijoittajille

Suomalaisen pääjohtajan mukaan pääkonttorin siirrolla ei ole minkäänlaisia vaikutuksia asiakkaille tai sijoittajille. Liiketoiminta jatkuu entisenlaisena eikä toiminta asiakkaiden näkökulmasta muutu. Nordean vastuu esimerkiksi veronmaksajana ei tule muuttumaan mitenkään, vaan verot yhtiö maksaa jatkossakin niihin maihin, joissa se toimii.

– Ymmärrän, että siirto aiheuttaa tunteita, mutta emme jätä Ruotsia, Tanskaa tai Norjaa. Tässä puhutaan pääkonttorin siirrosta. Tässä ei siirretä ihmisiä, eikä siirto vaikuta meidän työntekijöihin.

Pääkonttorin siirto ei von Koskullin mukaan vaikuta asiakaspalveluun Ruotsissa tai muissakaan maissa.

– Uskon, että pitkällä aikavälillä siirto parantaa meidän asiakkaiden asemaa ja tekee meistä paremman pankin.