1. yle.fi
  2. Uutiset

Tiedustelulaki sai pääosin myönteisen vastaanoton – Valvonnan riippumattomuus herättää huolta

Kaavaillut lakimuutokset antaisivat poliisille ja puolustusvoimille laajemmat valtuudet tarkkailla kansalaisten viestintää etenkin verkossa.

tiedustelu
Tietokonesali.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Tiedustelulakia koskeva ehdotus sai lausuntokierroksella myönteisen vastaanoton, kertoo oikeusministeriö.

Kaikkiaan 48 tahoa antoi lausuntonsa mietinnöstä. Valtaosa lausunnonantajista kannatti työryhmän ehdotusta, mutta katsoi, että laajenevien tiedustelutoimivaltuuksien vastapainoksi tarvitaan riippumaton ja tehokas valvontajärjestelmä.

– Vahvoilla toimivaltuuksilla varustettu tiedusteluvaltuutettu onkin mielestäni aivan keskeinen osa tiedusteluhankkeen kokonaisuutta ja edellytys turvallisuusviranomaisten toimivaltuuksien laajentamiselle. Vahva laillisuusvalvoja takaa osaltaan yksilön oikeusturvan toteutumista, sanoo oikeusministeri Antti Häkkänen ministeriön tiedotteessa.

Joissakin lausunnoissa esitettiin, että valvontatehtävät voitaisiin antaa esimerkiksi tietosuojavaltuutetun toimistolle, oikeusasiamiehelle tai jollekin ei-valtiolliselle toimijalle.

Monet lausunnonantajat pitivät kuitenkin mietinnössä tehtyä arviota tiedusteluvaltuutetun toiminnon perustamiskuluista liian matalana ja suunniteltuja henkilöresursseja riittämättöminä.

Muutamassa lausunnossa esitettiin kielteinen kokonaisarvio mietinnöstä. Kriittisissä yleisarvioissa viitattiin muun muassa ehdotetun tiedustelutoiminnan valvonnan riittämättömyyteen ja tehottomuuteen sekä epäonnistuneeseen organisointitapaan.

Yle kävi läpi tiedustelulakia koskevia lausuntoja läpi vuoden alussa. Voit lukea jutun tästä linkistä.

Sotilastiedustelulakia pidetään tarpeellisena

Myös sotilastiedustelulainsäädäntöä koskeva mietintö sai lausuntokierroksella myönteisen vastaanoton. Puolustusministeriön mukaan lausunnonantajat pitivät sotilastiedustelulainsäädäntöä tarpeellisena ja tarkoituksenmukaisena.

Lausunnoissa kiinnitettiin huomiota tiedustelun kohdentamiseen ja sääntelyn tarkkarajaisuuteen. Lausunnoissa kiinnitettiin runsaasti huomiota siihen, että osa tiedustelutoimivaltuuksista olisi käytössä myös kotimaassa.

Sotilastiedustelulainsäädäntöä koskevia lausuntoja saatiin 72 eri taholta.

Kaavaillut lakimuutokset antaisivat poliisille ja puolustusvoimille käytännössä laajemmat valtuudet tarkkailla kansalaisten viestintää etenkin verkossa.

Lue lisää tiedustelulaista:

Asiantuntija varoittaa tiedustelulakien kiireellisestä säätämisestä: Nälkä kasvaa syödessä, uusia vaatimuksia voi tulla

Suojelupoliisi saamassa oikeudet verkkotiedusteluun: Suomi haluaa suojautua terrorismilta ja vakoilulta

Tutkijat nihkeinä tiedustelulakien kiireelliselle säätämiselle – "En näe Suomeen kohdistuvaa poikkeuksellista uhkaa tai kriisiä"

Lue seuraavaksi