Merten Talo muuttuu vihdoin konkretiaksi Mustasaaressa

Mustasaaren Raippaluotoon rakennetaan palvelukeskusta Merenkurkun maailmanperintökohteen matkailijoita varten. Valmista pitäisi olla ensi keväänä.

matkailu
Raippaluodon silta Mustasaaressa.
Elina Niemistö / Yle

Mustasaaren Raippaluodon sillan kupeeseen rakennetaan täyttä päätä Merten Taloa. Monivuotinen hanke ja haave alkaa pikku hiljaa muuttua todellisuudeksi.

Ravintola Berny´sin tuntumaan nousevan rakennuksen maansiirto- ja perustustöitä on tehty kesän ajan ja perjantaina on edessä peruskiven muuraus.

Palvelukeskus matkailijoille

Merten Talosta tulee 320-neliöinen Merenkurkun maailmanperintökohteen palvelukeskus, josta matkailija saa tulevaisuudessa neuvoja ja palvelua liittyen maailmanperintökohteeseen. Rakennuksessa tullaan myös pitämään näyttelyitä.

Merten Talon kiinteistöyhtiön hallituksen puheenjohtaja Erik Sjöberg on nykyiseen rakennusratkaisuun tyytyväinen.

– Tämä on ihan riittävä pitkään siihen käyttötarkoitukseen mitä on ajateltu, sanoo Sjöberg.

Sjöberg muistaa miten vuosia sitten suunnittelupöydällä oli useita miljoonia maksava vaihtoehto mutta se ei kuitenkaan päässyt alkua pidemmälle. Toteutukseen päätyneen rakennuksen kustannusarvio on reilu 800 000 euroa.

Ensi vuonna valmis

Merten talon työmaa Raippaluodon sillan kupeessa.
Merten talon työmaa Raippaluodon sillan kupeessa.Jarkko Heikkinen / Yle

Viime vuodet matkailijoita on palvellut Raippaluodon sillan vieressä Merten Talo -nimellä kulkeva pieni hirsirakennus. Uusi osa tullaan liittämään tähän vanhaan.

Tontti ei ole suuri mutta Merten Talon kiinteistöyhtiö on hankkinut lähisaaren, Bergskäretin, jolle on mahdollista esimerkiksi yhteistyökumppaneiden avulla luoda lisää toimintaa. Sjöbergin mukaan ensin edetään kuitenkin varsinaisen Merten talon kanssa ja muita suunnitelmia pohditaan myöhemmin.

Merten Talon pitäisi valmistua ensi keväänä.