Kuparia 30 000 euron edestä varastaneille vankeutta ja sakkoja – rötöstelivät kesällä kolmella paikkakunnalla

Rikoksia tehtiin Mikkelissä, Lappeenrannassa ja Kajaanissa, missä poliisi sai miehet kiinni heti teon jälkeen.

tuomiot
Poliisin logo.
Poliisi sai miehet kiinni Kajaanissa.Terhi Marjakangas / Yle

Neljä serbialaismiestä tuomittiin Kainuun käräjäoikeudessa kuparivarkauksista, joita tehtiin eri puolilla Suomea touko- ja kesäkuussa. Kolme miehistä varasti kuparia Mikkelissä, Lappeenrannassa ja Kajaanissa. Yksi miehistä oli mukana vain Kajaanin tapauksessa. Lisäksi vuonna 1964 syntynyt mies tuomittiin ulkomaalaisrikkomuksesta, sillä hän oli tullut Suomeen maahantulokiellosta huolimatta.

Vuonna -64 syntynyt tuomittiin ehdottomaan vuoden ja 5 kuukauden vankeuteen, vuonna -89 syntynyt mies tuomittiin ehdottomaan vuoden ja 4 kuukauden vankeuteen ja vuonna -91 syntynyt mies tuomittiin ehdottomaan vuoden ja 6 kuukauden vankeuteen. Lisäksi he kaikki joutuvat korvaamaan yhteisvastuullisesti yli 30 000 euroa.

Vuonna -87 syntynyt mies sai ehdollista 8 kuukautta. Hän joutuu yhteisvastuullisesti korvaamaan noin 3 000 euroa.

Ehdottomat vankeusrangaistukset saaneet määrättiin pidettävän edelleen vangittuina ja heidät passitettiin Oulun vankilaan. Koska miehillä ei ole asuinpaikkaa Suomessa, käräjäoikeus piti todennäköisenä, että he lähtevät pakoon tai muutoin karttavat rangaistuksen täytäntöönpanoa.

Kainuun käräjäoikeus antoi tuomionsa 6. syyskuuta.

Kolme paikkakuntaa, kolme anastusta

Mikkelissä 12. toukokuuta kolme miehistä anasti Mikkelin Romumetalli Oy:ltä yli 10 000 euron arvosta kuparia ja messinkiä. He tunkeutuivat yhtiön varastoon murtamalla alueelle johtavan portin ja varaston lukitukset.

Vain kolme päivää myöhemmin miehet tunkeutuivat Lappeenrannan Energiaverkot Oy:n omistamaan varastoon murtamalla alueelle johtavan portin ja varaston lukitukset. Varastosta miehet anastivat Elvera Oy:ltä yli 11 000 euron arvosta kuparikeloja.

Kajaanissa miesten joukkoon liittyi vuonna -87 syntynyt mies. He tunkeutuivat 14. kesäkuuta Moto Team Tauriainen Oy:n omistamaan kiinteistöön murtamalla alueelle johtavan portin ja varaston lastauslaiturin oven lukitukset. Varastosta miehet veivät Eltel Networks Pohjoinen Oy:ltä noin 9 300 euron arvosta kuparilankaa.

Rikollisjoukko jäi kiinni Kajaanissa, sillä poliisi etsi heidän ulkomaankilvissä olevaa Peugeot Boxer -autoaan. Poliisilla oli syytä epäillä auton liittyvän Mikkelin varkauteen. Lisäksi poliisilla oli syytä epäillä, että mikäli Kajaanissa tapahtuisi metallivarkaus, se voisi kohdistua Eltelin tiloihin.

Poliisi havaitsi etsityn auton ja näki miesten anastavan tavaraa Elteliltä. Miesten poistuessa rikospaikalta kahdella autolla, poliisipartiot pysäyttivät miehet ja ottivat heidät kiinni. Elteliltä anastetut kuparikelat palautuivat takaisin omistajalleen.