1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Utsjoki

Suomen pohjoisin elokuvateatteri jatkaa toimintaansa vuosien jälkeen – ensi-illassa maailmalla palkittu Sameblod

Kansainvälisestikin tunnustusta saaneen Sameblodin ensi-ilta yltää myös Utsjoelle, jossa kunnan elokuvateatteri jatkaa toimintaansa vuosien tauon jälkeen.

Sameblod on Ruotsin ehdokas Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi. Kuva: Sophia Olsson

Utsjoen kunnan elokuvateatteri pääsee jälleen jatkamaan toimintaansa viiden vuoden tauon jälkeen.

Pienen Utsjoen kunnan oli lopetettava elokuvateatterin pyörittäminen vuonna 2012, kun esitettävät elokuvat siirtyivät nykyiseen digitaaliseen muotoon. Silloisen elokuvateatterin välineistö ei käynyt uusien elokuvien pyörittämiseen eikä kunnalla ollut rahaa ostaa uusia laitteita.

Utsjoen kunta kuitenkin sai hiljattain rahaa elokuvasäätiöltä laitehankintoihin, jotta elokuvateatterin toiminnan saisi taas pyörimään. Sen lisäksi myös kunta itse on tukenut elokuvateatteria investointirahoituksella.

Utsjoen kunnan kirjaston ja kulttuuritoimen johtaja Tuija Guttorm iloitsee, kun elokuvateatteri on jälleen voimissaan. Kuva: Martta Alajärvi / Yle

Utsjoen kirjaston- sekä kulttuuritoimen johtaja Tuija Guttorm iloitsee, kun saavat elokuvateatterin taas toimimaan. Hän uskoo, että jo ensimäisessä näytöksessä sali tulee olemaan täynnä.

– Uskon, että ihmiset iloitsevat kanssani, kun vihdoin elokuvateatteri aloittaa taas toimintansa. Ihmiset ovat kyselleet useasti elokuvateatterista tämän minun kahden vuoden virassa olemisen aikana. Nyt he ovat sanoneet minulle, että niin hyvä kun elokuvateatteri toimii taas, hehkuttaa Guttorm.

Palkittu Sameblod avaa Suomen pohjoisimman elokuvateatterin

Utsjoen kunnankino näyttää ensimmäisen elokuvan 29. syyskuuta. Ensimmäiseksi elokuvaksi on valittu kansainvälisestikin palkittu Sameblod (su. Saamelaisveri).

Tuija Guttormin mukaan elokuvan Suomen ensi-ilta tuli juuri sopivaan saumaan. Sameblod näytetään ensimäistä kertaa Finnkinon elokuvateattereissa ympäri maan samana päivänä, kun se näytetään Utsjoella.

– Sameblod-elokuva tuli hyvään saumaan, kun olimme keväällä päättäneet, että kunnan elokuvateatteri aloittaa syksyllä. Ja heinäkuussa kuulimme, että Sameblod tulee Suomeen. Nyt kun tämä on toteutumassa, on erittäin hyvä tunne, iloitsee Guttorm. 

Sameblod-elokuva kertoo Ruotsin saamelaisesta Elle-Marjasta ja hänen pikkusiskonsa koulukokemuksista. Poronhoitajaperheestä tuleva Elle-Marja käy saamelaista koulua pikkusiskonsa kanssa. Hän kuitenkin unelmoi elämästä toisaalla, kaukana paikallisten kiusaamisesta.

Sameblod (su. Saamelaisveri) on ehdolla vuoden pohjoismaiseksi elokuvaksi. Kuva: Sameblod

Lopulta saamelaiskoululla pidettävien rotubiologisten tutkimusten myötä Elle-Marja päättää jättää kaiken ja sulautua ruotsalaiseen kantaväestöön.

Sameblodilla halutaan myös kiinnittää huomiota siihen, että Utsjoen elokuvateatterissa tuodaan esille saamelaisuutta.

– Me haluamme tämän elokuvan kautta kiinnittää huomiota siihen, että tuomme esille saamelaisuutta elokuvateatterissamme, ja meillä onkin hyvä pohja siihen. Elokuvateatterimme fyysinen sijainti on Ailikas-keskuksessa, jonka tavoitteena on edistää saamen kieltä ja -kulttuuria, kertoo Tuija Guttorm.

– Kulttuuritoimen ja Ailikas-keskuksen yhteistyön ehtona onkin, että näytämme saamelaiselokuvia ja sen me voimme nyt tehdä.

Sameblodin pääosia näyttelevät siskokset Lene Cecilie Sparrok sekä Mia Sparrok. Kuva: Amanda Kernell/Oskar Östergren

Utsjoen elokuvateatterissa näytetään myös muita elokuvia

Pelkkiä saamelaiselokuvia ei kuitenkaan Utsjoen kunnankinossa näytetä, vaan ohjelmassa todennäköisesti on myös muun muuassa ison Hollywood-tuotannon elokuvia.

Guttorm haluaisi näyttää myös paikalisille muiden alkuperäiskansojen elokuvia.

– Ihmiset ovat varmasti kiinnostuneita näkemään niitä Hollywood-elokuvia niin varmasti me myös näytämme niitä, sekä uskon että näytämme myös ajankohtaisia pohjoismaisia elokuvia. Haluaisin myös aloittaa yhteistyön Skábmagovat -alkuperäiskansojen elokuvafestivaalin kanssa, ja kysyä heiltä olisiko mahdollista näyttää myös täällä näitä elokuvia.

Utsjoen kulttuuritoimi tiedottaa elokuvateatterin ohjelmistosta omilla Facebook-sivuillaan (siirryt toiseen palveluun).