1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Helsinki Design Week

Helsingin keskustaan kohosi päivässä parkkiruutuun mahtuva kerrostalo – "Vain puuta ja hiekkaa"

Helsingin kaduilla voi ihmetellä mahdollisia tulevaisuuden asumismuotoja Helsinki Design Weekin ajan. Vierailla voi pallomaisessa viherhuoneessa ja parkkiruudun kokoisessa kerrostalossa.

Kuva: Antti Kolppo / Yle

Helsingin Keskuskadulle on noussut päivässä kolmikerroksinen talo, joka kerää ohikulkijoilta kiinnostuneita katseita. Vain parkkiruudun verran tilaa vievään taloon joutuu jonottamaan hetken, mikäli tahtoo vierailla sen lasitetussa ja kasvein sisustetussa kattokerroksessa.

Tikku-talo vie tilaa parkkiruudun verran ja siinä on kolme kerrosta. Rakennusmateriaalina on ristikkäin laminoitu puu. Helsinki Design Weekin loputtua rakennelma on kaupan eniten siitä tarjoavalle. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Talo on nimeltään Tikku ja se on yksi kuudesta teoksesta, jotka esittelevät ratkaisuja kehittyvän kaupungin tarpeisiin. Tilateosten sarja liittyy eilen alkaneeseen Helsinki Design Week -muotoilutapahtumaan, jossa ympäri kaupunkia on esillä arkkitehtuuria, muotoilua ja muotia.

Tikku esittelee yhden mahdollisen rakennusmuodon alati tiivistyviin kaupunkeihin.

– Tämä nyt on yksinkertainen vaihtoehto sille, että yhden auton parkkipaikan sijaan siinä voi olla myös kerrostalo. Tämä on halpa tehdä ja täysin luonnollinen, tässä on vain puuta ja hiekkaa, kertoo Tikku-talon suunnitellut arkkitehti Marco Casagrande.

Rakennustapa on myös ripeä: Casagranden mukaan puisen talon pystytys vei vain joitan tunteja, sillä pääosa talon rakentamisesta oli tehty aiemmin. Talon sisällä on kaksi pientä asuntoa, sekä päällimmäisenä palikkana avara viherhuone.

Tikku-talon ylimmästä kerroksesta on mukavat näkymät. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Kaikki kerrokset ovatkin tavallaan omat rakennuspalikkansa, sillä ensi viikon sunnuntaina teos kuljetetaan kolmessa osassa pois Keskuskadulta eniten siitä tarjoavalle ostajalle.

– Vähän jännittää, mihin Tikku tiensä löytää, Helsinki Design Weekin markkinointijohtaja Petra Majander sanoo.

Viherhuone, jonka kuka tahansa voi ladata

Keskuskadulla sijaitsee myös toinen sarjan tilateos: kaupunkiviljelyyn tarkoitettu viherhuone nimeltä The Growroom. Pallomaisen rakennelman sisällä voi nuuhkia muun muassa minttua ja chiliä.

The Growroom -viherhuone herätti kiinnostusta Helsingin Keskuskadulla. Kuva: Tommi Kolehmainen / Yle

Teoksen piirustukset on laitettu nettiin kenen tahansa ladattavaksi. Viherhuone on siis toteutettavissa, jos vain materiaalia ja rakennustaitoa löytyy.

– Kuka tahansa voi pystyttää sellaisen omalle pihalle ja alkaa viljelemään tomaatteja omaan käyttöön, kertoo Helsinki Design Weekin tuottaja Reetta Turtiainen.

"Ihana, haluan tällaisen kotiini", ihasteli viherhuonetta katsomaan tullut venäläisturisti Maria Kozina. Kuva: Tommi Kolehmainen / Yle

Katastrofimajoitus Kolmensepänaukiolla

Vielä torstaina Kolmensepänaukoilla oli käynnissä kova tohina, kun People's Architecture -taloa pystytettiin patsaalle. Teos on suunniteltu suojaksi ja väliaikaismajoitukseksi katastrofialueille. Luonnonkatastrofin sattuessa ihmiset voivat itse rakentaa sen paikan päällä nopeasti.

Suomen syksyyn puinen hökkeli lienee liian kylmä, mutta trooppisemman ilmaston maissa samaa rakennelmaa on jo käytetty katastrofialueilla.

– Rakennustekniikan lisäksi tärkein asia, mitä tämä esittelee, on yhdessä tekeminen, toteaa tapahtuman markkinointijohtaja Petra Majander.

Helsinki Design Week jatkuu 17. syyskuuta asti. HDW HOP -installaatiosarjan kuusi teosta sijaitsevat Helsingin ydinkeskustassa.