Hyppää sisältöön

Suomen ensimmäinen wellness-alan tradenomikoulutus alkoi – "Hyvinvointiala on loppumaton kaivo, josta ammentaa bisnestä"

Savonia-ammattikorkeakoulu kouluttaa opiskelijoita wellness-alan yrittäjiksi ja asiantuntijoiksi. Koulun mukaan tutkinto-ohjelma on ensimmäinen laatuaan Suomessa ja tiettävästi jopa maailmassa.

Suomen ensimmäinen tradenomitutkintoon johtava wellness-alan koulutus on alkanut Savonia-ammattikorkeakoulussa. Nelivuotisen wellness-liiketoiminnan koulutusohjelman aloitti syyskuussa 40 uutta opiskelijaa. Hakijoita oli lähes pari sataa.

Tutkinto-ohjelmassa koulutetaan ihmisiä hyvinvointialan yrittäjiksi ja asiantuntijoiksi. Koulutusvastuupäällikkö Jari Lindén sanoo, että Suomessa ei ole aikaisemmin ollut vastaavaa koulutusta korkeakouluissa tai edes toisella asteella. Hänen tietojensa mukaan koulutus olisi ensimmäinen jopa maailmassa.

Lindén sanoo, että opisto lähti uuden koulutusohjelman rakentamisessa aluksi liikkeelle terveys- ja liikuntapalveluista. Kun ajattelua laajennettiin, löytyi yhteensä 16 sektoria, joihin myytäviä tuotteita ja palveluita voi tuotteistaa ja markkinoida.

– Hyvinvointiala on loppumaton kaivo, josta ammentaa liiketoimintaa ja bisnestä, Lindén sanoo.

Savoniassa nähdään, että tuleva sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus tuo paljon uusia yrityksiä wellness-alalle. Koulutuksessa opiskelijoille saadaan luotua hyvät valmiudet lähteä niihin yrittäjiksi tai asiantuntijoiksi.

– Opiskelija saa vahvan liiketoimintaosaamisen lisäksi monipuolisen hyvinvointiin liittyvän tietämyksen ja alan yritystoiminnan kehittämisosaamisen, koulutusvastuupäällikkö Lindén sanoo.

Terveydenhuoltopuolen koulutus on huipputasoa, mutta liiketalouden osaaminen puuttuu. Siitä rakennettiin mallia, joilla nämä yhdistetään.

Pauli Verhelä

Kumppanuusyrityksiä jo nyt kymmenen

Uutta hyvinvointialan koulutusohjelmaa suunniteltaessa näkemyksiä kysyttiin laajasti hyvinvointialan yrityksistä.

– Kun kysyttiin, mikä on hyvää ja mikä huonoa koulutuksessa, vastaukset poikkeuksetta olivat, että terveydenhuoltopuolen koulutus on huipputasoa, mutta liiketalouden osaaminen puuttuu. Siitä rakennettiin mallia, joilla nämä yhdistetään, kertoo lehtori Pauli Verhelä Savonia-ammattikorkeakoulusta.

Savonian Wellness-koulutusohjelmassa on alkuvaiheessa mukana kymmenen kumppanuusyritystä: Kuopion yliopistollinen sairaala, Vetrea, Lääkärikeskus Lupaus, Oivauni, Kunnonsali, Kunnonpaikka, Esior, Suomen Apteekkariliitto, Medfiles ja Bittium Biosignals.

Opiskeluun kuuluu myös viiden kuukauden työharjoittelu alan yrityksessä ja opiskelijavaihtomahdollisuus ulkomailla.

Yksi uusista opiskelijoista, Marianne Tirkkonen on mielissään erityisesti siitä, että koulutuksessa päästään tekemisiin erilaisten wellness-yritysten ja työnantajien kanssa. Näin syntyy kokonaisvaltainen käsitys alasta.

– Minulla on aiempaa myynnin ja markkinoinnin kokemusta kymmenisen vuotta, ja haluan näiden opintojen myötä kehittyä mahdollisimman paljon tällä alalla, joka on aina kiinnostanut. Koulutus tuntuu vastaavan niitä ennakko-odotuksia, joita minulla oli, kun siihen päätin hakeutua, Marianne Tirkkonen sanoo.

Yksi Wellness-koulutuksen kumppanuusyrityksistä on kylpylä-hotelli Rauhalahti.

 – Pidämme täällä mielellämme harjoittelijoita, jotka tulevat alaan tutustumaan ja näkemään, mitä täällä käytännössä tehdään. Saamme heiltä apua ja he puolestaan saavat meiltä tietoa ja taitoa, sanoo Rauhalahden markkinointipäällikkö Liisa Koponen.

Tiia Paloaro hakeutui wellness-koulutukseen, koska ravitsemus kiinnostaa häntä todella paljon.

– Itse syön hyvin ja terveellisesti ja haluaisin sitä tietoa ja sen mukana tulevaa hyvinvointia jakaa muille. Toivoisin voivani jatkossa työskennellä yrityksessä, joka edistää ihmisten hyvinvointia.

Korjaus 15.00: Lehtori Verhelän sukunimi muutettu oikeaan muotoon.

.
.