1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. perhospuutarha

Suomen ainoa perhospuutarha halutaan taikametsäksi – kuuluisalla valotaiteilijalla miljoonasuunnitelmat

Valotaiteilija Kari Kola haluaa tehdä uhanalaisesta kasvitieteellisestä perhospuutarhasta maailmanluokan nähtävyyden, jossa yhdistyvät trooppiset kasvit, virtuaalitodellisuus ja päätähuimaava liikkuminen taiteen keskellä.

Perhospuutarha
Jussi Virratvuori ja Kari Kola
Botanian Ystävät ry:n puheenjohtaja Jussi Virratvuori ja taiteilija Kari Kola haluavat Botanian yhä kauniimpaan kukoistukseen.Heikki Haapalainen / Yle

JoensuuBotanian kasvitieteellistä puutarhaa uhkaa lakkautus keväällä. Nyt paikan tulevaisuudessa näkyy kuitenkin valonpilkahduksia, kun kansainvälisesti tunnettu taiteilija Kari Kola aikoo ostaa Botanian rakennukset ja maat. Hän on ostoaikeissa kahden kumppaninsa, Teemu Purmosen ja Markku Pesosen kanssa.

Joensuulainen Kola on neuvotellut pitkin kesää kaupoista paikan omistavan Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n kanssa, mutta sopimukseen ei vielä ole päästy.

– Viimeinen virallinen tarjous on jätetty eilen, nyt pallo on Suomen Yliopistokiinteistöillä, meneekö paikka kiinni vai lähtee uuteen nousuun, Kola toteaa.

Hän kertoo, että tarjouksen voimassaolo on tämän kuun loppuun. Jos kaupat syntyvät, omistusoikeus voisi siirtyä vuodenvaihteessa. Keskusteltu kauppasumma pyörii sadoissa tuhansissa, Kola luonnehtii.

Itä-Suomen yliopisto luopui Botaniasta vuonna 2012 ja sen jälkeen toimintaa on pyörittänyt Botanian ystävät ry. Järjestön rahkeet ovat lopussa, mutta nyt talon väki on toiveikkaana.

Karin idea tuo uudet hartiat, uutta voimaa ja uusia ideoita.

Jussi Virratvuori

– Kolan suunnitelmat vaikuttavat järkeviltä! Karin idea tuo uudet hartiat, uutta voimaa ja uusia ideoita. Me olemme ylläpitäneet Botaniaa viisi vuotta, mutta emme ole kyenneet investoimaan, koska elämme kädestä suuhun. Tämä Karin idea pitää kehittämisen, volyymin ja uuden tulevaisuuden mukanaan, luonnehtii puheenjohtaja Jussi Virratvuori innoissaan.

Tarjolle maisemia joka puolelta maailmaa

Nyt kävijät tulevat ihastelemaan muun muassa tropiikin ja aavikon kasveja, perhosia ja erilaisia kulttuuritapahtumia. Tämän kaiken Kola haluaa säästää, mutta kasvattaa paikan aivan uusiin mittoihin. Tärkeässä osassa on virtuaalitodellisuus.

– Mietitään tämä kansainvälisen tason paikkana. Ajatus on tuoda tänne aluksi parikymmentä maailman hienointa puutarhaa, joita voi nähdä täällä Botanialla. Tarkoitus on myös rakentaa kaksi erillistä oppimisympäristöä. Eli opetuspuoli tulee vahvasti mukaan myös, Kola luonnehtii.

Yksi Kolaa kiehtova elementti ovat kävelysillat sisällä ja ulkona, joita pitkin voi tutustua puihin aivan eri näkökulmasta.

– Olen käynyt tätä tutkimassa muun muassa Lontoossa Royal Botanical Gardenissa ja useassa muussakin kohteessa. Olisi mukava kävellä neljässä tai kahdeksassa metrissä, Kola hymyilee.

Botanian kasvihuoneet ja puutarhaa.
Heikki Haapalainen / Yle

Esille paljon visuaalista taidetta

Kari Kola on niittänyt mainetta valotaiteellaan niin Suomessa kuin maailmallakin. Hän on valaissut esimerkiksi torneja ja linnoja ympäri maailmaa. Parhaillaan häntä työllistää Suomen 100-vuotisjuhlavuoden teos Luminous, johon kuuluu muun muassa Saana-tunturin ja Olavinlinnan valaisu.

Useampi lamppu varmasti valaisee Botaniaakin, jos Kola pääsee toteuttamaan suunnitelmiaan.

– Toki valoa ja ääntä on tarkoitus käyttää. Kun pimeä tulee, niin tämä muuttuisi taikametsäksi koko paikka! Sehän olisi erittäin mielenkiintoista, Kola myhäilee.

Kun pimeä tulee, niin tämä muuttuisi taikametsäksi koko paikka!

Kari Kola

Jos kaupat toteutuvat, Kola aloittaa rakentamisen heti vuodenvaihteessa. Paikan uudistaminen nielee Kolan laskelmien mukaan miljoonia, sillä jo pelkkää rakennusten korjausvelkaa on paljon.

Paljon myös pysyisi ennallaan. Tärkeässä roolissa ovat vuosia toimintaa pyörittäneet ihmiset. Botanian ystävät hoitaisivat edelleen kasvit, jo siksikin, että yhdistyksellä on oikeudet ympäri maailmaa tuotuihin kasveihin.

Yhteistyössä myös järjestettäisiin edelleen erilaisia tapahtumia.

Kari Kola
Valotaiteilija Kari Kola.Heikki Haapalainen / Yle

Kävijämäärä halutaan laskea sadoissa tuhansissa

Botanian ystävien vastuuaikana vieraita on käynyt noin sata tuhatta. Tämä vuosi on yhdistyksen historian vilkkain, tähän mennessä kävijöitä on ollut 21 000. Kola visioi kävijämäärän kasvattamisen hissukseen satoihin tuhansiin.

– Valamon luostarissa käy yli 200 000 ihmistä vuosittain, Kolilla samoja lukuja. Kyllä tavoite on päästä yli sataan tuhanteen kävijään 3-4 vuodessa. Myöhemmin paljon korkeampiin lukuihin, Kola laskee.

Tavoitteena on kansainvälisen tason paikka, johon kannattaa tulla kauempaakin.

– Ajatus on tehdä tästä niin kiinnostava paikka, että tämä on syy tulla Suomeen. Jos katsoo Suomea Espanjasta, niin tämä nousee yhtenä Suomen Top 10 kohteesta, Kola arvioi.