Pankkiekonomisti neuvoo varautumaan jo korkojen nousuun – eurotalous käy yhä kovemmilla kierroksilla

Vaikka Euroopan keskuspankin ei uskota nostavan ohjauskorkoaan vielä pitkään aikaan, koron nosto on vääjäämättä joka päivä lähempänä.

Euroopan keskuspankki
Viidenkymmenen euron seteleitä.
Alle 250 euron palautukset menevät helposti kulutukseen, mutta isommat, yli tuhannen euron palautukset käytetään useammin säästämiseen ja sijoittamiseenHenrietta Hassinen / Yle

Euroopan talous kasvaa niin kovaa vauhtia, että kaikki ennustajat joutuvat – tai pääsevät – korjaamaan ennusteitaan ylöspäin. Myös Euroopan keskuspankki nosti reippaasti tämän vuoden kasvuarviota.

Jos ja kun talous kasvaa kovaa vauhtia monta vuotta peräkkäin, korkojen on pakko jossakin vaiheessa lähteä nousuun. Muutoin talous on vaarassa ylikuumentua.

Euroopan keskuspankin viesti oli kuitenkin pääpiirteissään se, että riskit ovat hallinnassa. Pääjohtaja Mario Draghin mukaan elvyttävä rahapolitiikka euroalueella jatkuu.

Finanssiryhmä OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen sanoi puolestaan Ylen Suomen Radion haastattelussa, että EKP:n ohjauskoron nosto on jo näköpiirissä, mutta toteutunee aikaisintaan ensi vuoden loppupuolella. Heiskanen kehottaa silti lainanottajia varautumaan korkojen nousuun lähivuosina.

– Suurin osa lainaa ottaneista ei ole varautunut korkojen nousuun, ei säästämällä eikä millään muullakaan tavalla. Nyt olisi hyvä aika pohtia, miten korkojen nousulta voisi suojautua. Kun korot alkava nousta, myös suojautumisen hinta nousee.

Suomessa asuntolainat on sidottu pääsääntöisesti euribor-korkoihin, ja ne seuraavat puolestaan EKP:n ohjauskoron liikkeitä. Toisin sanoen keskuspankin korkopäätöksillä on suora vaikutus myös asuntovelallisten tai kulutusluottoa ottaneiden korkomenoihin.