Kiinalaiset pääsevät autoilemaan Lapin lumisille teille – matkailuala odottaa innolla ajokorttilain muutosta

Hallitus esittää osana ajokorttilain uudistusta, että kiinalainen ajokortti viimein hyväksyttäisiin myös Suomessa.

Lapin matkailu
Lentomatkustajien opastetaulu lentokentällä.
Kalevi Rytkölä / Yle

Rovaniemen lentokentällä on pitkä rivi autovuokraamojen tiskejä, joista esimerkiksi zimbabwelainen, senegalilainen tai pakistanilainen voi vuokrata auton alleen, jos heitä on Lappiin eksynyt. Kiinalaisia Rovaniemelle lentää etenkin talvisaikaan lentokoneiden täydeltä, mutta heille vuokraamot eivät voi tarjota kuin lämmintä kättä.

– Pahoittelemme tilannetta, mutta emme voi sille mitään, toteaa monia pettyneitä kiinalaisia käännyttänyt aluejohtaja Arttu Lahtinen Hertziltä.

Kiina ei ole allekirjoittanut Wienin tieliikennesopimusta ja siksi kiinalaista ajokorttia ei Suomessa hyväksytä. Kiinalaisturisti saa vuokrata auton vain, mikäli hänellä on kansainvälinen ajokortti. Lapin matkailuala on lobannut kaksi vuotta muutoksen puolesta ja nyt se on tulossa.

Liikenneministeriön peruspalveluyksikön johtaja Sabina Lindström vahvistaa, että hallitus antaa vielä syyskuun aikana eduskunnalle esityksen uudeksi ajokorttilaiksi ja siinä esitetään kelpuutettavaksi kaikkien Suomen tunnustamien maiden ajokortit.

– Tässä ajateltiin lähinnä turismia. Lapissa tilanne on koettu ongelmaksi ja siihen haetaan nyt helpotusta, Lindström sanoo.

Hongkongilainen pääsee kelkkasafarille, mannerkiinalainen ei

Uusi ajokorttilaki on näillä näkymin tulossa voimaan ensi vuoden heinäkuussa. Autovuokraamo Hertzissä muutoksesta iloitaan.

– Uskon, että vuokrausten määrä tulee kasvamaan reilusti, Arttu Lahtinen sanoo ja tarkentaa, että kiinalaisasiakkaat tuonevat kaksinumeroisen kasvun asiakasmääriin, kun prosenteissa mitataan.

Lapissa kiinalaisten matkailuinto näkyy selvästi esimerkiksi Rovaniemen katukuvassa. Kiinalaiset tulevat tapaamaan joulupukkia ja katselemaan taivaalle revontulten vihreän loimotuksen toivossa. Yleisiä moottorikelkkareittejä käyttäville opastetuille kelkkasafareille heillä ei ole ajokorttiongelman vuoksi ollut asiaa.

– Meillä on sellainen tilanne, että emme voi myydä kelkkasafareita mannerkiinalaisille, muille aasialaisille kyllä voimme. Olemme järjestäneet heille erikseen kelkkailua suljetulla alueella, mutta se on tuonut meille turhia lisäkustannuksia eivätkä mannerkiinalaiset voi nauttia safariretken tunnelmasta, kertoo Lapin Safarien toimitusjohtaja Jyrki Niva.

Hän laskeskelee, että kiinalaisen ajokortin hyväksyminen tuo yrityksen kelkkasafareille hyvinkin tuhat uutta asiakasta vuodessa. Viime talvena tiskiltä käännytettiin kiinalaisia päivittäin.

– Tämä on todella tervetullut uutinen. Nyt kun aikataulu on nähtävissä ja tuntomatkan päässä, niin se on todella loistava asia, Niva iloitsee.

Revontulten kuvaus on liikenneturvallisuusriski

Muiden aasialaisturistien perusteella tiedetään että talviautoilu Lapissa voi aiheuttaa yllättäviä tilanteita. Autovuokraamon Lahtinen kertoo, että turistit soittavat aika ajoin tien päältä, koska auto ei lähde käyntiin, ikkunat ovat läpeensä jäässä tai auto on lumipenkassa. Kiinalaisasiakkaita aiotaan opastaa pikapikaa talviautoiluun.

– Esimerkiksi jarrutusolosuhteista kerromme, että jarrutus vaatii pidemmän matkan. Samoin kerromme auton lämmittämisestä ja ikkunoiden raappaamisesta.

Liikennevakuutuskeskus ja Liikenneturva ovat paraikaa laatimassa turisteille opasta talviautoilusta. Opas on tarkoitus kääntää kiinan lisäksi usealle muulle kielelle ja laittaa jakoon esimerkiksi hotelleissa ja autovuokraamoissa.

– Siinä kerrotaan esimerkiksi, että autoa ei voi jättää pimeänä keskelle tietä, kun ruvetaan kuvaamaan revontulia, kertoo Seija Väyrynen Liikennevakuutuskeskuksesta.

Paljon pohjoisen talvisilla teillä itsekin liikkuva toimitusjohtaja Jyrki Niva suhtautuu tyynesti kiinalaisiin kanssa-autoilijoihin.

– Suurempi riski se on, että lappilainen lähtee Pekingiin ajamaan kuin se, että kiinalainen ajaa Lapin selkosilla, Niva sanoo. Hän toivookin, että ajokorttilaki voisi tulla kiinalaisten ajokorttien tunnustamisen osalta voimaan jo vuodenvaihteessa, kun kelkkasafarisesonki on alkamassa.