Sipilä nuhteli Huhtasaarta – puoluejohtajien toive maltillisesta keskustelusta heti säröllä eduskunnassa

Eduskunta pääsi ensimmäistä kertaa Turun terroriteoksi epäiltyjen puukotusten jälkeen keskustelemaan turvallisuusasioista eduskunnan kyselytunnilla.

vihapuhe
Perussuomalaisten Laura Huhtasaari eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 7. syyskuuta 2017.
Perussuomalaisten Laura Huhtasaari eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 7. syyskuuta 2017.Markku Ulander / Lehtikuva

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat tuomitsivat keskiviikkona yhteisessä julkilausumassaan sekä terrorismin että kaikenlaisen vihapuheen. Odotetusti aihe nousi esille myös tänään eduskunnan kyselytunnilla.

Asian esille nostanut SDP:n kansanedustaja Tuula Haatainen piti julkilausumaa tärkeänä, mutta kysyi hallitukselta sen aikeista kansalaisten turvallisuudentunteen parantamiseksi.

Haataiselle vastannut pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesi, että Suomi on turvallisin ja vakain maa maailmassa ja että tämän turvaamiseksi hallitus on siirtänyt painopistettä sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden resursseihin 110 miljoonan satsauksella valtion ensi vuoden budjettiin.

Sipilä muistutti myös eilisestä yksimielisyydestä.

– Minusta meidän pitää nyt yhdessä pitää huolta siitä, että yhteiskunnan keskusteluilmapiiri pysyy sellaisena, että se ei osaltaan ruoki vihapuhetta ja väkivaltaa, sanoi Sipilä.

Huhtasaari sai Sipilän pettymään

Toiveet maltillisesta suhtautumisesta olivat kyselytunnin puheenvuoroissa valtavirtaa, mutta säröjäkin esiintyi. Perussuomalaisten Laura Huhtasaari ei malttanut pysyä Sipilän toivomissa rajoissa.

– Perussuomalaiset tuomitsevat terroristien vihapuheen suomalaisia kohtaan ja länsimaisia arvoja kohtaan. Radikaalin islamistisen terrorismin uhka Suomessa on kohonnut ja samalla sisäinen turvallisuus on heikentynyt. Käynnissä oleva islamisaatioilmiö etenee koko ajan. Koska islamin normit poikkeavat länsimaisen yhteiskunnan normeista, laajamittainen muslimien maahanmuutto johtaa muslimien eriytymiseen isäntäyhteiskunnasta ja muslimiväestön kasautumiseen omille alueilleen, jossa vallitsevat islamilaiset arvot. Eurooppalaiset johtajat ja poliitikot vain katselevat, kun Euroopan kaupunkien kokonaisia alueita muutetaan ulkomaisiksi vyöhykkeiksi, tulitti Huhtasaari.

Pääministeri Sipilä oli selvästi pettynyt perussuomalaisia eilisessä kokouksessa edustaneen Huhtasaaren puheenvuoroon.

– Edustaja Huhtasaari, me olimme samassa palaverissa. Me tuomitsimme silloin kaikenlaisen vihapuheen, Sipilä paheksui.

Sipilä muistutti myös, että turvapaikan hakua ja terrorismia ei pidä sotkea keskenään. Sipilän mukaan Suomessa ei ole oltu sinisilmäisiä sen suhteen, etteikö isojen turvapaikanhakijamäärien joukossa voisi olla henkilöitä, jotka ovat radikalisoituneita jo maahan tullessaan. Suojelupoliisi on varautunut siihen ja suojelupoliisin resursseja on sen takia lisätty, sanoi Sipilä.

Sipilän lisäksi Huhtasaarelle vastasi sisäministeri Paula Risikko (kok.).

– Me emme voi lähteä siitä, että jonkun uskonnon edustaja olisi lähtökohtaisesti paha, vaan meidän pitää lähteä siitä, että on ihminen, ja jos hän on hädässä, häntä autetaan, mutta jos hän tekee rikoksen, niin siitä rangaistaan, Risikko valisti.

Analyysi: ”Nyt on pidettävä yhtä” – Mitä poliitikot tarkoittavat vetoamalla suomalaisten yhtenäisyyteen?

Ministeri, poliisiylijohtaja ja terrorismin tutkija toivovat malttia ja tutkintarauhaa

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus