Kiistaa puoluejohtajien vetoomuksesta – perussuomalaiset eivät halunneet tuomita rasismia, nyt myös vihapuheen tulkinnasta erimielisyyksiä

Kaikki puoluejohtajat allekirjoittivat saman julistuksen, mutta tulkinnat sen sisällöstä vaihtelevat.

vihapuhe
Laura Huhtasaari
Laura HuhtasaariJarno Kuusinen / AOP

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) eilen koolle kutsuman puoluejohtajien yhteisen tapaamisen tarkoituksena oli hillitä kuumentunutta keskustelua Suomen sisäisestä turvallisuudesta.

Tapaamisen pohjalta syntyneessä vetoomuksessa puoluejohtajat ilmoittavat tuomitsevansa terrorismin sekä kaikenlaisen väkivallan ja vihapuheen.

Ylen tietojen mukaan osa puoluejohtajista olisi halunnut yhteisvetoomuksessa tuomita myös rasismin, mutta tämä ei käynyt perussuomalaisille.

Perussuomalaisten edustajana Kesärannan kokoukseen osallistunut varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari ei halua kommentoida kokouksen erimielisyyksiä tarkemmin, mutta myöntää, että perussuomalaisten mielestä rasismin mainitseminen ei kuulunut eiliseen yhteisjulistukseen.

– Meidän pitää yhdessä vastustaa terroristien vihapuhetta länsimaalaisia kohtaan. Se rasismi-sana ei olisi sinne sopinut, Huhtasaari perustelee.

Huhtasaaren mukaan julistuksessa mainitulla vihapuheella tarkoitetaan esimerkiksi terrori-iskuihin yllyttämistä.

– Tämä yhteisvetoomus pyrittiin tekemään niin, että jokainen puolue pystyy siihen sitoutumaan ja sen takia se on aika ympäripyöreä. Vihapuhe tarkoittaa minulle sitä vihaa, mitä länsimaalaisia kohtaan on tällä hetkellä.

Huhtasaari kertoi näkemyksestään tänään myös eduskunnan kyselytunnilla, jossa sitä kommentoi happaman oloinen pääministeri Sipilä.

– Edustaja Huhtasaari, me olimme samassa palaverissa. Me tuomitsimme silloin kaikenlaisen vihapuheen, Sipilä korosti.

Vihapuhe on käsitteenä tulkinnanvarainen, mutta Euroopan neuvosto ministerikomitean määritelmän mukaan vihapuheeseen kuuluu etnisen vihan, ulkomaalaisvastaisuuden, antisemitismin tai muunlaisen suvaitsemattomuuteen perustuvan vihan levittäminen.