1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turun puukotukset 2017

KRP: Turun puukottajalla oli suunnitelmissa myös kaksi vaihtoehtoista kohdetta

Turussa kaksi ihmistä tappanut ja kahdeksaa haavoittanut marokkolaismies tavoitteli teoillaan marttyyrikuolemaa.

Hiljainen Turun kauppatori perjantaina 18. elokuuta 2017. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Turun puukotuksista epäillyllä marokkolaisella Abderrahman Bouananella, 22, oli Keskusrikospoliisin päällikön Robin Lardotin mukaan myös kaksi vaihtoehtoa iskun kohteeksi. Toisen hän oli lähellä toteuttaa samana päivänä, mutta vetäytyi aikeistaan, sillä paikalla oli liikaa ihmisiä.

Kaikki Turun torilla 18. elokuuta puukotetut olivat naisia, mutta jos Bouanane olisi toteuttanut toisen suunnitelmansa, uhreiksi olisi todennäköisesti valikoitunut miehiä. Toinen vaihtoehtoinen isku oli suunniteltu toiselle päivälle.

– Esitutkinta on edennyt tehokkaasti. Poliisilla on tarkka käsitys tapahtumien kulusta ennen iskua ja iskun osalta, Lardot kertoi sisäministeriön järjestämässä toimittajatapaamisessa tänään Helsingissä.

Poliisi sai Bouananen manifestin haltuunsa tekoa seuranneena yönä. Tämän seurauksena poliisi alkoi tutkia tapahtumia normaaleiden henkirikosten sijaan terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä murhina ja murhan yrityksinä.

Bouanane luki muun muassa viitteitä Koraanista sisältäneen manifestin videolle Turun tuomiokirkon läheisyydessä ja julkaisi videon juuri ennen tekoaan pikaviestipalvelussa.

– Julkaisujen sisältö ja ryhmien jäsenet ovat tarkemman selvittelyn alla, Lardot sanoo.

Esitutkinta jatkuu vielä kuukausia

Poliisin mukaan epäilty olli omaksunut Isisin propagandaa. KRP:n mukaan Bouanane oli radikalisoitunut viikoja tai kuukausia ennen iskua, mutta kuitenkin poliisin tammikuussa saaman vihjeen jälkeen.

Keskusrikospoliisin mukaan vaikuttaa siltä, että tekijä haki marttyyrikuolemaa. Hän olisi jatkanut tekojaan, jos poliisi ei olisi pysäyttänyt. Poliisin näkemys on, että koska tekijä jäi eloon, terroristijärjestö Isis tai muu järjestö ei ole halunnut ottaa tekoa nimiinsä.

– Esitutkinta tulee jatkumaan vielä kuukausien ajan. Haasteena on kieli, suurin osa läpikäytävästä materiaalista on arabiankielistä, Lardot sanoo.

Epäilty on tullut Suomeen turvapaikan hakijana loppukeväästä 2016 ja saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen loppuvuodesta 2016.

Vaihtoehtoisista kohteista kertoi ensin Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Turun puukotuksista epäilty on siirretty Turun vankilaan – koostimme juttuun tutkinnan vaiheet ja sen, mitä seuraavaksi tapahtuu