Demarit syyttelevät Facebook-ryhmässään toisiaan "omiin muroihinsa kusemisesta" – kannatuksen lasku tuskastuttaa

Puolueen puheenjohtajan mollaus ja puoluetovereiden keskinäinen riitely antavat karun kuvan SDP:n sisäisestä tilasta.

sosiaalinen media
SDP:n Facebooksivu.
SDP:n Facebooksivu.

Demareiden keskinäinen kiistely heidän sisäisessä Facebook-ryhmässään kiihtyi vimmaiseksi elokuussa, kun Ylen teettämä mielipidemittaus osoitti SDP:n kannatuksen romahtaneen.

Demareita tuskastutti erityisen rankasti tieto sitä, että vihreät olivat kivunneet maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi samaan aikaan, kun SDP oli vajonnut sijalle neljä.

Sosialidemokratia Suomessa -Facebook-ryhmässä on lähes 4000 keskustelijaa. Miltei kaikki heistä ovat SDP:n jäseniä. Yle pääsi käsiksi keskusteluihin erään ryhmän jäsenen kautta.

Demariaktiivit riehaantuivat tölvimään ja panettelemaan toisiaan ryhmässä siinä määrin, että ryhmän ylläpitäjät joutuivat sulkemaan kuumapäisimpiä pois keskustelusta.

Moderaattorit kielsivät synnytystalkoista keskustelemisen vuorokaudeksi.

Puheenjohtaja Antti Rinteen ehdotus ”synnytystalkoista” kiihdytti kiistelyn niin rajuksi, että moderaattorit kielsivät synnytystalkoista keskustelemisen kokonaiseksi vuorokaudeksi.

Suljettu keskusteluareena on perustettu ensisijaisesti puolueen jäsenten valtakunnallista mielipiteenvaihtoa varten. Keskusteluryhmä on epävirallinen. Joukko puolueaktiiveja ylläpitää sitä vapaaehtoistyönä. Ryhmän aktiivisimmat kirjoittajat ovat niin sanottuja rivijäseniä.

”Omiin muroihin kuseminen” ja riitely aiheuttavat ahdistusta

Kymenlaaksolainen puolueaktiivi murehtii sivustolla puolueväen keskinäisen keskustelun laatua todeten, että ”omaan murokuppiin kusemisessa ykköspaikan vei komeasti Liisa Jaakonsaari”.

Kirjoittaja viittaa Jaakonsaaren kommenttiin, jossa hän totesi Antti Rinteen synnytystalkoopuheen tuoneen mieleen kolmannen valtakunnan.

Osa Sosialidemokratia Suomessa -ryhmäläisistä on itse ilmoittanut vetäytyvänsä keskustelusta. Syynä siihen on ollut muun muassa kyllästyminen "toisten mollaamiseen", "vihapuheisiin” sekä ”riitelyyn”.

Kuntavaalitulos latisti demariaktiivien mielialat

Keskusteluun Sosialidemokratia Suomessa -ryhmässä osallistuu aktiivisesti vain murto-osa sen jäsenistä. Jäsentenvälinen kiihkeä kiistely kuitenkin osoittaa sosialidemokraattien olevan vereslihalla ja epävarmuuden tilassa.

Puolueväen mielialat alkoivat heiketä pian helmikuussa 2017 pidetyn puoluekokouksen jälkeen. Huhtikuun alun kuntavaalit menivät demareilta alle odotusten.

Vihreiden selkeä vaalivoitto pisti hälytyskellot kalkattamaan demariaktiivien päissä. Syksyn gallupit osoittavat, ettei hälytys ollut väärä.

Keskustelu osoittaa todeksi arviot siitä, että osa demareista mielisi puolueen vaihtavan puheenjohtajaa kannatuksen luisun katkaisemiseksi. Sosialidemokratia Suomessa -ryhmässä alkoi myös oman puolueen puheenjohtajan mollaus.

Se on ärsyttänyt osaa ryhmän keskustelijoista. Helsinkiläinen puolueaktiivi kysyy päivityksessään: ”Onko istuvan puheenjohtajan kampeaminen vain puoli vuotta puoluekokouksen jälkeen rakentavaa keskustelua?”

"Kaupungit on pakko ottaa haltuun"

Demarien Facebook-ryhmässä on ollut myös analyyttistä ja asiallista keskustelua puolueen ongelmista. Pirkanmaalainen demarivaikuttaja esittää päivityksessään tiiviin arvion niistä. Se alkaa kuntavaalituloksen analyysista.

Kirjoittaja toteaa SDP:n menettäneen kuntavaaleissa kannatustaan kaikissa kasvavissa kaupunkikeskuksissa Lahtea ja Poria lukuun ottamatta.

Sukupolvikysymys on demareiden polttavin ongelma.

”Emme puhuttele kaupungeissa asuvia alle 50-vuotiaita ikäpolvia. Kaupungit on pakko ottaa haltuun, tai suuntamme on pysyvästi alaspäin”, hän arvioi.

Kirjoittaja huomauttaa lisäksi: ”Politiikkaamme leimaa sukupolvien kuilu.”

Analyysi huipentuu arvioon siitä, että yhtenäinen työväenluokka on kuollut. Sen tilalle on tullut vaikeammin määriteltäviä luokka- ja identiteettijakoja.

”Emme osaa puhutella ihmisiä siten, että vetoamme heidän tunteisiinsa ja identiteettiinsä”, tunnustaa kirjoittaja.

Sukupolvien kuilu aiheuttaa jännitteitä

Sukupolvikysymys on demareiden polttavin ongelma.

SDP näyttäytyy yhä enemmän eläkeläisten puolueena. Nuoret vierastavat demareita. Tilanne synnyttää jännitteitä myös puolueen sisälle.

Sosialidemokratia Suomessa -ryhmässä eläkeikään ehtinyt puolueaktiivi tuskailee: "Täällä ryhmässä on viime aikoina syyllistetty meitä eläkeläisjäseniä puolueen ongelmista. Jos meitä ja meidän vaatimuksiamme eläkeläisten kohtuullisesta toimeentulosta ei olisi, niin taivaan portit aukeaisivat ja nuoria sataisi puolueeseen.”

Helsinkiläinen demari murehtii puolueen suhdetta nuoriin naisiin: ”Meidän kannatuksemme synnytysikäisten naisten keskuudessa on pari pinnaa. Jatketaan tällä linjalla, jos haluamme sen vähänkin tuhota.”

Nousu suurimmaksi puolueeksi on kova tavoite

Varsinaissuomalainen keskustelija esittää ryhmässä oman karun laskelmansa puolueen kannatustavoitteista.

”Jotta nousisimme yli kahdenkymmenen prosentin, meidän pitäisi saada 100 000 uutta kannattajaa ja 200 000, jotta voisimme tavoitella noin neljänneksen kannatusosuutta. Oikeastaan lukujen pitäisi olla vieläkin suuremmat, koska myös luonnollinen poistuma pitää korvata, jotta nykyinen kannatusosuus säilyisi.”