Irma-hurrikaanin odotetaan iskevän suoraan Miamiin

Floridan valmistautuessa hurrikaaniin Karibian saarille saapuu jo avustajia korjaamaan tuhoja.

Hurrikaani Irma
Noel Garcia ja Mike Ehlis valmistautuivat hurrikaanin tuloon Miamissa 6. syyskuuta.
Noel Garcia ja Mike Ehlis valmistautuivat hurrikaanin tuloon Miamissa 6. syyskuuta.Joe Raedle / AFP

Irma-hurrikaani iskee suoraan Floridan Miamiin, ennustaa Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus. Asiasta kertoo uutiskanava CNN. Floridaan julistettiin jo aiemmin tällä viikolla hätätila Irman takia. Ihmisiä on evakuoitu hurrikaanin tieltä.

Floridassa sähköyhtiö Florida Power & Light on ilmoittanut sulkevansa kaksi ydinvoimalaa, jotka osuvat Irma-hurrikaanin reitille. Yhtiö tuottaa sähköä noin 1,9 miljoonaan kotiin Floridan itärannikolla. Yhtiön edustajat eivät kertoneet, kuinka kauan ydinvoimalat pysyvät suljettuna.

Haitin viranomaisten mukaan Haiti ei ole valmis Irma-hurrikaaniin ja sen seurauksiin, kertoo uutiskanava CNN. Hurrikaanien suurimmassa viitosluokassa Karibianmerellä riehuvan Irman odotetaan iskevän Haitiin yöllä Suomen aikaa. Köyhä Haiti on kärsinyt useista luonnonkatastrofeista vuosien aikana. Esimerkiksi viime vuonna Haitia runnoi Matthew-hirmumyrsky.

Avustajat kiirehtivät Karibiansaarille

Irma-hurrikaanin jatkaessa matkaa kohti Floridaa jättää se jälkeensä katastrofaalista tuhoa.

Yhdysvaltain Neitsytsaarilla kolme ihmistä on kuollut, kertovat viranomaiset. He kuvailevat Irman tuhoja katastrofaalisiksi. Viranomaiset kertovat, että Neitsytsaarilla raivataan nyt teitä, joista suurin osa on myrksyn jäljiltä mahdottomia käyttää.

Ranskalaisella Saint-Martinin saarella kuolleita on kuusi. Antigua ja Barbudan saarivaltiossa on kuollut yksi ihminen.

Ranskalaiset, britit sekä hollantilaiset pelastajat ovat kiiruhtaneet auttamaan Karibian saarten asukkaita. Rankan sisäministeri Gerard Collomb sanoi, että 100 000 ruoka-annosta eli noin neljän päivän annokset on lähetetty Saint-Martinin sekä Saint-Barthelemyn saarille.

Myös hollantilaisen laivaston alus toi Saint-Martiniin elintarvikkeita. Paikalle on lennätetty myös armeijan joukkoja avustamaan ja korjaamaan tuhoutunutta infrastruktuuria.

Jose on vahvistunut

Jose-hurrikaani on voimistunut kolmannen luokan hurrikaaniksi viisiportaisella asteikolla, kertoo Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus.

Jose on matkalla kohti Antillien saaria, jotka kärsivät jo pahoin Irma-hurrikaanista.

Lähteet: AP, Reuters, STT