1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvalloissa kiistelty maahantulokielto muuttuu jälleen

Tuomioistuimen mukaan Trumpin hallinto tulkitsi lähisukulaisuuden keinotekoisesti hyvin kapeasti voidakseen oikeuttaa tiukat maahantulokiellot.

Maahantulokielto
nainen huutaa ja pitelee kylttiä
Maahahtulokieltoa on vastustettu useissa mielenosoituksissa. Alba Vigaray / EPA

Yhdysvaltalainen vetoomustuomioistuin on linjannut, etteivät Donald Trumpin maahantulokiellon rajoitukset ole päteviä.

Kesäkuussa voimaan tullut kiistelty määräys on rajoittanut maahantuloa kuudesta muslimienemmistöisestä maasta.

Syyriasta, Sudanista, Somaliasta, Jemenistä, Iranista ja Libyasta tulevilta viisuminhakijoilta on edellytetty läheistä sukulaisuus- tai liikesuhdetta Yhdysvaltoihin.

Kolmen tuomarin paneeli on linjasi, että Trumpin hallinnon linjaus lähisukulaisuudesta oli keinotekoisen tiukka. Tuomareiden mukaan hallitus ei selventänyt riittävästi, miksi isovanhemmat, lapsenlapset, tädit, sedät ja serkut eivät ole lähisukulaisia mutta esimerkiksi anoppi ja appi on. Näin ollen niin isovanhemmilla kuin serkuillakin tulee olla oikeus hakea viisumia Yhdysvaltoihin.

Maahantulorajoitus on seilannut useaan otteeseen Trumpin hallinnon ja oikeuslaitosten väliä, ja sitä on kritisoitu voimakkaasti.

Valitustuomioistuin ilmoitti, että heidän linjauksensa tulee voimaan viidessä päivässä. Normaalia nopeampi toimeenpanoaika on tuomioistuimen tuomareiden mukaan perusteltua, sillä useat pakolaiset ovat "haavoittuvaisessa epävarmuuden tilassa” kun heidän hakemuksiaan käsitellään.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi