Vakava aurinkomyrsky iski Suomeen yöllä

Aurinkotuulet tuovat mukanaan revontulia koko maan ylle.

aurinkomyrsky
Revontulet leimuavat Olkkajärvellä.Revontulet leimuavat Rovaniemen Olkkajärvellä syksyllä 2015.
Aurinkotuulen vuoksi revontulien todennäköisyys on merkittävä koko maassa.Vesa Vaarama / Yle

Suomessa havaittiin viime yönä erittäin voimakkaita geomagneettisia häiriöitä, kertoo Ilmatieteen laitos. Häiriöt johtuivat Auringon koronan massapurkauksesta, joka on jatkunut jo muutaman päivän ajan. Purkaus on ollut rajuin noin kymmeneen vuoteen.

Voimakkaimmillaan geomagneettinen myrsky oli yökahden ja neljän välillä. Saapuessaan Maan magneettikehään aurinkotuulen nopeus oli 800 kilometriä sekunnissa.

Yöllisen massapurkauksen kokoiset avaruusmyrskyt voivat sotkea satelliittiyhteyksiä ja aiheuttaa häiriöitä sähkönjakelun kantaverkossa. Kantaverkkoyhtiö Fingridin sähkömarkkinoiden johtaja Jussi Jyrinsalo kertoo, ettei verkossa havaittu viime yönä mitään, mikä viittaisi Auringon purkaukseen.

Ilmatieteen laitoksen mukaan avaruusmyrsky on heikentynyt aamun aikana kohtalaiseksi.

Suuri massapurkaus aiheutti merkittäviä geomagneettisia häiriöitä koko Suomessa myös edellisyönä. Tuolloin häiriöt eivät kuitenkaan jatkuneet muutamaa minuuttia pidempään.

Aurinkotuulen vuoksi revontulien todennäköisyys on merkittävä koko maassa sunnuntaihin asti. Pilvinen sää on haitannut edellisöiden revontulinäytöksiä.

Lue lisää:

Ensi yönä uusi mahdollisuus "suurelle revontulinäytökselle" – mutta pilvet ovat taas tiellä

Katseet kohti taivasta ensi yönä: Luvassa "suuri revontulinäytös" koko Suomeen