1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. marjat

Lapin huono mustikkasato pakotti ulkomaalaiset poimijat etelän apajille

Savukoskella toimiva Korvatunturin Marja lähetti kaikki 400 poimijaansa etelän marjamaille turvatakseen mustikan ja puolukan saannin.

Kuva: Kristiina Maaninka

Yhtiön palveluksessa on pääasiassa thaimaalaisia sekä joitakin poimijoita Ukrainasta. Poimijat tulivat hillasesonkiin ja jatkavat työtään lokakuulle.

Korvatunturin Marja tavoittelee pakastimiinsa ja puhdistettavaksi taas noin kahden miljoonan kilon marjaerää, sanoo paikallisjohtaja Jari Huttunen. Lapin mustikoilla ja puolukoilla siihen ei päästä. Siksi poimijat matkustivat paremmille marjamaille Kainuuseen, Keski-Suomeen ja Pohjanmaalle.

– Lapissa mustikkasato on todella huono ja marja pientä. Sadosta ei millään ilveellä saa hyvää, eikä keskinkertaistakaan, Huttunen toteaa.

Marjat rekoilla etelästä Savukoskelle

Mustasaarelaiseen Riitan Herkkuun kuuluva Korvatunturin Marja odottaa tuotantonsa pelastusta etelästä, missä apajat ovat Lappia paremmat. Sieltä mustikat ja puolukat rahdataan rekoilla Savukoskelle, kolmenkymmenen tonnin kuormissa.

Savukoskella on metsämarjoja pakastettu ja puhdistettu jo useita vuosia. Matkan varrella marjayritystä on laajennettu; on rakennettu uutta pakastustilaa ja linjoja kohennettu muutenkin.

– Tehdas on hyvässä iskussa, paikallisjohtaja Jari Huttunen kehuu.

Korvatunturin Marja työllistää viitisentoista ihmistä ympäri vuoden.