1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hurrikaani Irma

Suomalainen nuoripari odottaa hotellihuoneessa Irma-myrskyn iskua: "Vesi on loppu"

Maxin ja Veeran lomamatkasta Yhdysvaltoihin tulikin painajainen.

Hurrikaani Irma
Huolestunut nuori nainen ja mies hotellihuoneessa
Max Volanen ja Veera Aaltonen ovat haalineet huoneesa lattialle kaikkea mitä hurrikaanin iskiessä voisi tarvita.Veera Aaltonen

– Tunnelmat ovat viime päivänä vaihdelleet aika paljon. Ihmisistä huomaa, että täällä jonkun verran pelätään, jännitetään ja osa taas vaikuttaa siltä, että mikään ei olisi muuttunut heidän ajattelutavassaan, kuvailee lomamatkalla Floridan Miamin kupeessa sijaitsevassa Doralissa oleva suomalainen Max Volanen.

– Bensa-asemilta on loppunut bensa, täällä on ollut tappeluakin siitä. Poliisin on täytynyt olla myös välissä veden jaossa. Vesi loppui ja mekään emme ole saaneet tarpeeksi vettä, jatkaa hotellista myöhään torstai-iltana paikallista aikaa tavoitettu Volanen.

"Ihmiset ovat kaksi päivää yrittäneet päästä pois"

Vantaalta kotoisin oleva Max Volanen kertoo, että näkymä kaduilla on sekava. Osa pyrkii kiireellä pois alueelta, mutta liikenne toimii huonosti. Ihmisiä on myös kehotettu välttämään yksityisautoilua.

ruokatarvikkeita auton takakontissa
Miamilaisia lähdössä pakoon hurrikaani Irmaa Floridassa 7. syyskuuta.Erik S. Lesser / EPA

– Liikenne on aivan tukossa. Ihmiset ovat yrittäneet jo kaksi päivää päästä täältä pois ja ihmiset ovat pakanneet omaisuutensa autoihin. Ne jotka ovat voineet, ovat lähteneet. Viimeisin tieto on se, että on kielto tullut lähteä autoilla, ettei käy niin, että jää sitten liikenteeseen. Täällä pystyy katsomaan kartalta, missä kaikkialla on liikenneonnettomuuksia ja niitä on lähestulkoon joka kadun kulmassa. Ihmisilllä on kiire, pinna kireällä ja teitä on suljettu.

Tavallista elämää kaupungilla ei Volasen mukaan enää näy.

– Kauppakeskukset ovat tyhjiä. Ruokakaupat ovat tyhjiä, vesi on loppu, kuivamuona on loppu. Täällä pystyy seuraamaan nettisivun kautta, mistä on mahdollista saada vettä ja muita tarvikkeita. Esimerkiksi eilen nähtiin liike, missä on vielä taskulamppuja, meiltä puuttui taskulamppu. Kun päästiin paikan päälle, siellä ei ollut enää yhtään taskulamppua, mutta sitten löydettiin yksi otsalamppu, mikä saatin käyttöön, sanoo Volanen.

Tv-kanavat ovat täynnä hurrikaaniuutisointia

Max Volasen mukaan paikalliset televisiokanavat ovat tällä hetkellä täynnä hurrikaaniuutisointia.

– Miten se täällä tv:stä esitetään, niin se on aika hurjaa.

Volanen kertoo, että hotellit pyrkivät myös jakamaan tietoa tilanteesta.

– Olemme tällä hetkellä Miamin Doralissa. Alun perin olimme vähän enemmän rannassa päin. Meidän hotellimme evakuoitiin toiseen hotelliin ja tänä aamuna saimme tiedon, että tämäkin evakuoidaan. Nyt ihan viimeisimmän tiedon mukaan täällä ei ole pakkoevakuointeja. Jos pakkoevakuointi tulee, niin se tarkoittaa sitten sitä, että otetaan käyttöön väestönsuojatyyppisiä eli lähinnä kouluja ja isoja halllitiloja.

– Turistit evakuoidaan ensin, mutta paikalliset laitetaan näihin väestönsuojatiloihin. Emme osaa sanoa siirretäänkö meidätkin väestönsuojatiloihin.

"Kotiin kun päästäisiin"

Alunperin nuoripari Max Volanen ja hänen Hämeenlinnasta kotoisin oleva tyttöystävänsä Veera Aaltonen lähtivät korkein odotuksin lomareissulle Floridaan, mutta matka muuttuikin painajaiseksi.

– Me lähdettiin lomamatkalle, jonka piti olla tosi rentouttava ja hauska, mutta minkäänlaista rentouttavaa eikä hauskaa ole ehtinyt olla. Kun pääsisi kotiin, niin siinä olisi lomaa enemmän kuin tarpeeksi.

tyhjiä kaupan hyllyjä
Wall-Martin elintarvikehyllyt ovat Miamissa miltei tyhjät ihmisten hamstratessa tavaraa kaiken varalta.Veera Aaltonen

– Nukkuminen on ollut vähän vaikeaa. Pahinta on se, että jos jotain tapahtuu yöllä. Henkisesti olemme aika loppu molemmat.

– Jokainen toivoo, että myrsky ei niin kovana iskisi kuin mitä on ennustettu ja kääntyisi vähän poispäin.

Lue seuraavaksi