1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maanjäristykset

Yle seuraa: Meksikon maanjäristys yksi maan historian pahimmista – Uhriluku kasvaa jatkuvasti, kuolleita jo kymmeniä

Etelä-Meksikon erittäin voimakas maanjäristys on vaatinut kymmenien ihmisten hengen. Meksikossa järistyksen magnitudiksi on ilmoitettu 8,2.

Laivaston henkilökunta evakuoi Tapachulan asukkaita järistyksen jälkeen. Kuva: Jose Torres / EPA

Eteläisessä Meksikossa tapahtuneen voimakkaan maanjäristyksen uhriluku kasvaa sitä mukaa, kun tietoa järistysalueilta tihkuu lisää.

Meksikon viranomaisten mukaan maanjäristyksessä on kuollut koko maassa ainakin 58 ihmistä.

Eteläisessä Oaxacan maakunnassa oli kuollut ainakin 25 ihmistä ja viereisessä Chiapasissa yhdeksän, viranomaiset olivat ilmoittaneet aiemmin perjantaina. Tabascon osavaltiossa Meksikonlahden puolella on kuollut kaksi lasta.

Eteläiseen Meksikoon lähelle Guatemalan rajaa perjantaina aamulla Suomen aikaa iskeneen maanjäristyksen magnitudiksi on ilmoitettu Meksikossa 8,2. Yhdysvaltain geologian laitoksen mukaan järistyksen voimakkuus oli 8,1.

Suomalaisen seismologin mukaan järistys voi vaatia jopa useita satoja kuolonuhreja. Vaarallisimman tärinän alueella asuu noin puoli miljoonaa ihmistä.

Voimakkaampi kuin vuoden 1985 järistys

Meksikossa on ollut yön ja päivän aikana useita kymmeniä pienempiä jälkijäristyksiä.

Meksikon presidentti Enrique Peña Nieto on varoittanut, että vuorokauden sisällä on jopa seitsemän magnitudin jälkijäristyksen riski.

Potilaita ja lääkäreitä taivasalla sairaalan pihalla maanjäristyksen aikana Villahermosassa Meksikossa 8. syyskuuta. Kuva: STR / EPA

Järistys on siten hieman voimakkaampi kuin vuoden 1985 maanjäristys, jonka magnitudi oli 8,0. Vuoden 1985 maanjäristyksessä kuoli tuhansia ihmisiä.

Presidentti Peña Nieton mukaan 50 miljoonaa Meksikon 120 miljoonasta asukkasta tunsi järistyksen.

Tsunamivaroitus Meksikon rannikolle

Tyynenmeren rannikolle annettiin tsunamivaroitus, mutta uhka on ohi. Meksikon tsunamivaroituskeskuksen mukaan Salina Cruzissa on mitattu metrin vuorovettä korkeampi aalto. Rannikkoalueilta Chiapasin maakunnassa evakuoitiin tuhansia ihmisiä tsunamivaaran vuoksi.

Varoitus koski alunperin myös Guatemalaa, El Salvadoria, Costa Ricaa, Nicaraguaa, Panamaa, Hondurasia ja Ecuadoria.

Aikaisemmin keskus piti mahdollisena, että rannikolle iskisi kolme metriä korkea aalto.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Järistyksen keskus oli Tyynenmeren rannikkoseudulla meren alla, 120 kilometriä Pijijiapanin kaupungista etelään 67 kilometrin syvyydessä.

Järistyksen länsipuolelle Havaijille ja Amerikan Samoalle ei ole annettu tsunamivaroitusta.

Vahinkoja myös Guatemalassa

Pahiten järistyksestä kärsi Oaxacan osavaltion Juchitánin kaupunki, jossa osa rakennuksista mureni raunioiksi.

Chiapasin kuvernööri Manuel Velasco on kertonut televisiossa, että rakennukset ovat kärsineet vahinkoja San Cristobalissa.

Järistys on tuntunut myös Meksikon naapurimaissa Guatemalassa ja El Salvadorissa.

Guatemalan presidentin Jimmy Moralesin mukaan vahinkoja on tullut myös Guatemalassa. Morales on kehottanut ihmisiä pysymään rauhallisina.

Maanjäristyksessä romahtanut kerrostalo Oaxacassa 8. syyskuuta. Kuva: Civil Defense / EPA

Vahvistamattoman tiedon mukaan yksi ihminen on kuollut Guatemalassa.

Guatemalan Punaisen Ristin mukaan rakennuksille on tapahtunut vahinkoja ainakin Tacanássa lähellä Meksikon rajaa.

Rakennukset vavahtelivat Méxicossa asti

Maan vavahtelu tuntui Meksikon pääkaupungissa Méxicossa asti yli tuhannen kilometrin päässä järistyksen keskuksesta. Ihmiset pakenivat huojuvista rakennuksista kaduille. Myös sähköt katkesivat joiltakin alueilta.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Meksikolaisen tv-kanavan välittämä video Meksikon pääkaupungista. Videon aitoutta ei ole voitu varmistaa.

San Cristóbal de las Casasin lähellä Chiapasin osavaltiossa asuva Rodrigo Soberanes kertoo uutistoimisto AP:lle rakennusten vavahdelleen ja sähköjen katkenneen järistyshetkellä.

Osavaltion turvallisuusviranomaiset pelastustöissä.

Korjattu 8.9. klo 23.00 järistyksen mittayksikkö: Magnitudi tarkoittaa järistyksen voimakkuutta, eikä seismologiassa ole erityistä mittayksikköä.