"Kriittinen syöpälääke ajettiin taksilla 450 kilometrin päähän" – lääkkeiden toimitusongelmat aiheuttaneet vakavia tilanteita

Apteekit ovat kyselleet kiireellisiä lääkkeitä toisiltaan puhelimitse. Hätätilanteissa on turvauduttu poikkeuskeinoihin.

lääkkeet
Lääkkeitä.
Ismo Pekkarinen / AOP

Lääketukku Oriolan viikonloppuna alkaneet lääkkeiden toimitusongelmat ovat aiheuttaneet pulmatilanteita, kun tärkeitä lääkkeitä ei apteekeissa ole paikoin ollut saatavilla.

– Meillä oli asiakas, jolle emme pystyneet toimittamaan tilattua syöpälääkettä. Hän oli menossa Kuopioon ja sovimme tukkukaupan kanssa, että lääke toimitetaan sinne taksilla. Tällaisiin järjestelyihin on jouduttu, kun kyseessä ovat olleet tosi tärkeät lääkkeet, sanoo proviisori Tuomas Tiilikainen mikkeliläisestä apteekki Stellasta.

– Kuluuhan siinä aikaa ja rahaa, kun matkaa pääkaupunkiseudulta on se 450 kilometriä matkaa.

Viikonlopuksi pitäisi helpottaa

Kangertelu lääkkeiden toimituksissa alkoi viikonloppuna, kun lääketukkukauppa Oriolan uuden toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotossa oli ongelmia.

Vähiin käyneiden lääkkeiden kohdalla apteekit ovat Tiilikaisen mukaan tehneet yhteistyötä siten, että jos omasta varastosta lääkettä ei ole löytynyt on tehty soittokierros lähialueiden apteekkeihin.

– Näin on ainakin saatu selvitettyä, missä tarpeellista lääkettä voisi olla, Tiilikainen sanoo.

Lääkkeiden saatavuus on vaihdellut paikkakunnittain. Esimerkiksi Keski-Suomessa tilanne on tiettävästi ollut parempi kuin Itä-Suomessa.

– Tärkeimpiä ovat lääkkeet, joissa yhdenkin päivän puutos voi aiheuttaa oireita, esimerkiksi insuliini, sydänoireita ehkäisevät lääkkeet ja syöpälääkkeet, Tiilikainen kertoo.

Lääketukku Oriola on arvioinut, että tilanteen pitäisi palautua normaaliksi viikonloppuun mennessä. Apteekki Stellassa proviisori Tuomas Tiilikainen tutki parhaillaan perjantaiaamuna saapunutta tilauserää.

– Tuli siinä enemmän kuin aiemmin tällä viikolla, mutta kyllä tuosta melkoinen määrä laatikoita vielä puuttuu.