Villi ja vapaa ori ei suostunut kärryjen vetäjäksi – supermallin työt istuvat egolle paremmin

Pesu, puunaus ja föönaus kuuluvat kansainvälisen mallin työpäivän nautinnolliseen hetkeen. Valokuvamallin vapaa-aikaan kuuluukin sitten juoksentelu pienen varsan kanssa laitumella.

hevonen
Hevosen turpa lähikuvassa.
Katja Halinen/Yle

Edessä aukeaa maalaismaisema.

On vanhoja punaiseksi maalattuja rakennuksia, joissa on puoliksi kivimuurattu seinä. Laitumen perällä on kolme hahmoa, kaksi valkoista ja yksi pienempi harmaankirjava.

Pujottaudumme aidanlankojen välistä laitumen puolelle. Kädessä tuntuu isku, aidassa kulkee sähkö. Hahmot lähestyvät, ensimmäisenä pienin harmaankirjava varsa ja perässä kaksi valkoista pitkäharjaista, tupsujalkaista hevosta: ori ja tamma.

Valkoharjainen ori kävelee kameran huomatessaan suoraan kohti ja pysähtyy vajaan metrin päähän. Se on selvästi tottunut kameroihin. Ne kuuluvatkin nykyään oleellisesti hevosen elämään.

Menneisyyden haamuista tasapainoon

The Blue Boss on 12-vuotias Englannissa syntynyt irlannincob-rotuinen hevonen. Ennen Suomeen saapumistaan Boss asusti Irlannissa isossa tammalaumassa, villinä ja vapaana, viettäen kunnon hevosen elämää.

Kaikki ei ehkä kuitenkaan ollut kunnossa.

Suomeen tullessaan valkoinen ori oli nimittäin hieman epäluuloinen ihmisiä kohtaan ja teki mitä itse tahtoi. Irlannissa hevosta oli todennäköisesti kohdeltu huonosti. Sen nykyinen omistaja Rita Peltola oli ihastunut hevoseen valokuvien perusteella. Minihevosten kasvattaja päätti ottaa tietoisen riskin ja ostaa sen.

Luottamuksen takaisin saamiseksi hän joutui tekemään töitä ja etenemään pikkuhiljaa hevosherran ehdoilla. Välillä tahkoaminen turhautti: tuntui, ettei mistään tule mitään.

Tänä päivänä Eurajoen Luvialla elää kuitenkin täysin eri hevonen.

Hevonen ja omistaja Rita Peltola seisovat vierekkäin laitumella.
Katja Halinen/Yle

Villihevosesta pikkulasten ratsuksi

Ensimmäinen puoli vuotta meni siihen, että kipakka oripoika saatiin rauhoittumaan tai edes kulkemaan ihmisen kanssa. Sitten alkoivat ratsastustouhut ja kokeilut kärryjen ajossa. Ajoa oli selvästi opeteltu jossain vaiheessa Bossin menneisyydessä. Jotain ikävääkin oli silloin tapahtunut, koska hevonen pelkää kärryjä todella paljon ja nykyään ajo on mahdotonta.

– Ratsastaminen sujuu kuitenkin hyvin ja pikkulasten talutusratsuna se on mainio, Rita Peltola kiittelee.

Entinen rauhaton, ihmisiä kohtaan epäluuloinen, oman tiensä kulkija on nykyään rauhallinen, ihmistä kuunteleva, rennosti perässä kulkeva lönköttelijä. Lapset saavat pyöriä valkoisen hurmurin ympärillä, eikä tarvitse pelätä, että se pomppaa johonkin. Hevonen on selkeästi löytänyt tasapainon ihmisen kanssa elämiseen.

Malliksi vahingossa

Aluksi Rita Peltola ajatteli saavansa The Blue Bossista vaunuhevosen, joka vetää nelipyöräisiä vaunuja. Silloin se olisi voinut tarjota esimerkiksi hääajoja. Heti alussa kävi ilmi, ettei se pysty vetämään kärryjä traumaattisen taustansa takia.

Piti miettiä, mitä muuta hevonen voisi tehdä.

Samaan aikaan porilainen kuvaaja Johanna Sjövall etsi hevoskuviin mallia ilmoituksella. Peltola vastasi siihen ja laittoi mukaan kuvan The Blue Bossista.

Siitä alkoivat ensimmäiset viralliset kuvaukset. Sen jälkeen kuvauspyyntöjä on tullut jopa ulkomailta. Kaukaisimmat julkaistut kuvat ovat Yhdysvalloissa, jossa kuvia orista on julkaistu useita. Sikäläinen taidemaalari maalasi kuvan kyseisestä hevosesta valokuvan avulla.

Kaikki palaset ovat loksahdelleet paikoilleen itsestään. Tupsujalalla on oma Facebook-sivu, jossa faneja on jo yli 4 000 ja viikoittain tulee lisää.

Hevosen tupsujalat kuvattuna läheltä laitumella.
Katja Halinen/Yle

Föönaaminen kuuluu mallin arkeen

Mallityöhön valmistautuminen alkaa jo neljä tuntia ennen kuvausta.

Rita Peltola pesee, puunaa ja selvittää takut yli kaulan ulottuvasta harjasta, paksusta hännästä ja pitkistä tupsujaloista. Talvella kuivaus tapahtuu hiustenkuivaajalla. Peltola kuivaa koko hevosen tuuheine karvoineen. Pakkaseen ei voi mennä yhtään märkänä.

Hevonen itse nauttii tästä touhusta.

– Se saattaa jopa nukahtaa siihen.

Kuvauspaikalla käydään kuvaajan kanssa läpi, mitä kuvista halutaan.

Peltola pilkkoo mielessään tehtävät pieniin osiin ja miettii, miten kertoa hevoselle kuvaussuunnitelmasta. Poseerauskuvissa hevonen on yleensä kytkettynä kiinni riimussa. Jos kuvaaja haluaa, että kuvaukset tehdään vapaana, pitää alue aidata.

The Blue Boss on malli luonnostaan. Tupsujalkainen ori pitää kuvaussessioista. Se on alusta asti itse tarjonnut kuvauksiin sopivia temppuja. Esimerkiksi takajaloilleen hyppääminen on herran itsensä alulle laittama temppu, joka syntyi ihan vahingossa.

Nykyään hevonen hyppää pystyyn merkistä.

Rita Peltola näyttää miten Boss ori hyppää takajaloilleen merkistä.
Boss hyppää takajaloilleen Rita Peltolan näyttämästä merkistä.Katja Halinen/Yle

Blondi tuli talliin

Bossin elämä muuttui viime marraskuussa, kun talliin saapui valkoinen tupsujalkainen kantava tamma.

Ensikohtaaminen tapahtui iltahämärissä, pienessä punaisessa hirsirakenteisessa tallissa. Karsinoiden lautojen välistä, tamma ja ori nuuskuttelivat toisiaan turvat vastakkain. Boss hörähteli ja uusi tulokas Bob´s Girl vinkui, kuten tammoilla on tapana.

Seuraavana aamuna hevoset pääsivät ulos tarhaan: ensin Blondi-tamma ja perässä valkoinen hurmuri. Tarhassa tamma kopautti kerran jalallaan maahan ja ori väisti. Se oli siinä, suhdeasiat oli selvitetty.

Sen jälkeen pariskunta on ollut sulassa sovussa.

-Tamma näytti kaapin paikan, Boss on herrasmies, kuten kuuluukin, Rita Peltola naurahtaa.

Kaksi hevosta laitumella talvella, toinen polkaisee toista kylkeen ja osoittaa kuka määrää.
Blondi polkaisee etujalallaan Bossia tarhassa.Rita Peltola

Ylväs supermalli varsan leikittäjänä

Toukokuun alussa syntyi varsa, tamma sekin. Komean orin elämä muuttui entisestään. Nyt siitä tuli uusioperheen isä.

Emän alkureaktio oli ylisuojeleva, se ei tahtonut päästää ihmistäkään varsan lähelle. Luottamuksen rakentaminen ihmiseen vaati ison työn. Oria ei voinut päästää laitumelle uusioperheensä kanssa. Aluksi Boss joutui katselemaan kauempaa uutta tulokasta, koska emä suojeli varsaansa.

Nykyään jykevä ori leikkii ja rapsuttelee varsaa mielellään. Laitumella ne kulkevat peräkanaa. Varsan emä Blondi pysyttelee taka-alalla, eikä innostu varsan touhuista. Boss toimii nuoren varsan leikittäjänä.

Elämä oman pienen lauman kanssa on rauhoittanut supermallia. Se saa viettää vapaata ja täysipainoista elämää.

Omistaja Rita Peltola rapsuttelee varsa Emmaa ja ori Bossia laitumella.
Katja Halinen/Yle

Lapsia houkutteleva taruolento

Mallin työt jatkuvat syksyllä jo luvialaisille tuttuna satuhahmoteemalla.

Ruotsalainen satuvalokuvaaja Miina Anahita jatkaa projektia, joka alkoi jo viime kesänä. Hän kuvaa Pohjoismaisen mytologian hevosolentoja.

The Blue Boss esittää muun muassa hurjaa taruolentoa Pohjanhevosta, joka houkuttelee pieniä lapsia selkäänsä, laukkaa lapset mukanaan suohon ja hukuttaa heidät.

Rooli vaati hevoseltakin todellista heittäytymistä. Pohjanhevosen kuvauksissa sen piti kävellä vatsaansa asti veteen ja kulkea tietty reitti kaislojen kautta takaisin rantaan. Pelkästään mallin houkuttelussa veteen meni yli tunti. Ori juurrutti kavionsa vesirajaan, eikä suostunut liikkumaan eteenpäin.

Kuvaus sujui kuitenkin hyvin ja kokenut konkari käveli halutun reitin. Edes kuvauksessa käytetty savukone ei haitannut mallia. Sen toinen taruhahmo samassa projektissa on Yksisarvinen hevonen.

Poika tietää mistä on kyse, kun kamera otetaan esille.

Se viihtyy työssään.

Hevonen ja Rita Peltola seisovat vedessä Pohjanhevosen kuvauksiin valmistauduttaessa opetellen kuljettavaa reittiä.
Kulissien takana Pohjanhevosen kuvauksissa käydään läpi reittiä joka pitää kulkea.Miina Anahita

Myös virallisesti kaunis

Usein mallimaailmassa mallit itse hakevat kuvauksia ja töitä, nelijalkaisella mallilla järjestelmä on toisin päin.

– Boss hoitaa managerin hommat itse. Kuvaajat ottavat yhteyttä ja kysyvät pääsisikö kuvaamaan, Rita Peltola naurahtaa.

Tänä vuonna ilmestyi ensimmäinen Johanna Sjövallin kuvaama vuosikalenteri, jonka päähenkilönä on The Blue Boss. Ensi vuodelle on kaavailtu uutta.

Mallin töissä ei tarvitse olla täysin rotumääritysten mukainen, kauneus riittää.

Malliori on kuitenkin kaunis myös virallisesti. Tänä kesänä Liedossa järjestetyssä Hollannin kantakirjanäyttelyssä, The Blue Boss sai arvostelussa kaikkien aikojen korkeimmat pisteet, mitä yksikään rotuaan edustava ori on aiemmin Suomessa saanut. Se voitti samalla koko näyttelyn. Nämä menevät enemmänkin jalostus puolelle, että rakenne on korrekti.

– Malli voi olla, vaikkei olisi rotutyypillisesti kaikki palikat kohdallaan, Peltola huomauttaa.

Valokuvaaja Johanna Sjövallin kuvaama kuva takajaloillaan seisovasta The Blue Bossista.
Ammattivalokuvaajan kuva mallihevosesta.Johanna Sjövall

Vaikka The Blue Boss onkin kansainvälisesti tunnettu supermalli, on tärkeintä, että hevonen itse tekee sitä mielellään. Tällä hetkellä se saa nauttia elämästä omassa pienessä laumassaan Eurajoella.

Ensi kesänä sen lauma toivon mukaan kasvaa yhdellä, omalla varsalla. Kaikki merkit viittaavat siihen, että näin tulee tapahtumaan, Bob´s Girl ei ole näyttänyt kiimaa, joten ensi kesänä olisi varsa odotettavissa.

Se jää nähtäväksi.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus