Nuori mies katosi jäljettömiin 11 vuotta sitten – Viimeiset etsinnät Inarin Angelissa

Pohjoisimmassa Lapissa on vuosia ihmetelty, mihin katosi ivalolainen Antti Hanhivaara. Asia on ollut omaisille raskas, ja tämän viikonlopun jälkeen he eivät aio enää etsiä.

Kotimaa
ElinaTuiskala_KaisaLehtinen.jpg
Hanhivaaran äidille (vas.) ja siskolle (oik.) viimeiset 11 vuotta ovat olleet raskaat. Linda Tammela / Yle

Ivalolaisen Antti Hanhivaaran katoamisesta tulee lokakussa 11 vuotta.

Hanhivaaraa on etsitty vuosia tuloksetta. Poliisi ei epäile asiaan liittyvän rikosta.

Tänä viikonloppuna Antti Hanhivaaraa etsitään vielä kerran Inarin pienestä Angelista. Häntä on etsitty tämän kesän aikana myös Karigasniemeltä, Angelin naapurikylästä Utsjoen kunnan puolelta.

"Toivottavasti saataisiin tämä tilanne päätökseen"

Elina Tuiskala toivoo, että he löytäisivät hänen veljensä Antti Hanhivaaran tai hänen jäännöksensä, jotta saisivat asialle päätöksen. 11 vuoden epätietoisuus on ollut perheelle raskasta.

– Kaikki mahdolliset vaihtoehdot on mietitty läpi ja käyneet mielessä, mutta niin kauan, kun ei ole Anttia löytynyt, ei voi tietää, mitä on tapahtunut, huokaisee Tuiskala.

Kesällä tehdyissä etsinnöissä Karigasniemellä selvisi kuitenkin sen verran uusia asioita, että perhe päätti järjestää vielä yhdet etsinnät Angelissa.

– Selvisi, mitä hän on viimeisen illan aikana tehnyt, ja ketä hän on mahdollisesti tavannut ja muita sellaisia asioita, mitkä ovat olleet hämärän peitossa meille omaisille, kertoo Tuiskala.

Antti Hanhivaara
Antti Hanhivaaraa on havaittu viimeisen kerran 14.10.2006 klo 8.00, jolloin hänen nähtiin kävelevän Angelin kylältä lounaaseen päin.Elina Tuiskala

Perhe on saanut myös vihjeitä, että Hanhivaara on voinut kadota Norjan puolelle. Angelin kylä, jossa Hanhivaara havaittiin viimeisen kerran, on Norjan rajalla.

Elina Tuiskala ei kuitenkaan usko Hanhivaaran lähteneen tieten tahtoen Norjaan.

– Eihän se tietenkään mahdotonta ole, kun sinne on suhteellisen helppo täältä päästä, mutta en tiedä, olisko hän mennyt sinne vapaaehtoisesti, tai ollut näin kauan ilmoittamatta meille, jos hän olisi tehnyt tällaisen katoamistempun.

Viimeiset etsinnät ennen muistotilaisuutta

Perheen järjestämiin Antti Hanhivaaran viimeisiin etsintöhin toivotaan 30 vapaaehtoista etsijää. Poliisi ei osallistu etsintöihin, mutta paikalla on koiraohjaaja koiran kanssa.

– Ihan hyvin ollaan saatu porukkaa kasaan, ja perjantaina tulee ensimmäiset etsijät paikalle ja lauantaina tulee sitten vielä uutta porukkaa, Hanhivaaran sisko Elina Tuiskala kertoo.

Tuiskalan mukaan kuolleeksijulistamisprosessi on jo aloitettu ja perhe järjestää muistotilaisuuden lokakuussa. Sen jälkeen he ovat saanet asian päätökseen.

– Tietenkään sitä ei koskaan unohda, sanoo Elina Tuiskala.