Islam, islamismi, islamisaatio: Euroopan oikeistopopulistit puhuvat uhkakuvista kuin yhdestä suusta

Euroopan oikeistopopulistit ovat maalanneet islamista uhkakuvia jo vuosia ennen perussuomalaisten Laura Huhtasaarta.

oikeistopuolueet
Jimme Åkesson, Alexander Gauland, Marie Le Pen, Viktor Orban ja Geert Wilders
Yle Uutisgrafiikka

Islamin vastustus ja epäily on tuttu teema Euroopan oikeistopopulistien keskuudessa. Esimerkiksi Hollannin, Saksan, Ranskan ja Unkarin oikeistopopulistit ovat käyttäneet rajua kieltä esittäessään uskontoon liittyviä uhkakuvia.

Käynnissä oleva islamisaatioilmiö etenee koko ajan.

Laura Huhtasaari, perussuomalaiset

Perussuomalaisten presidenttiehdokas ja kansanedustaja Laura Huhtasaari hämmensi eduskuntaa torstaina puhumalla islamisaation etenemisestä ja alueista, joissa vallitsevat maahanmuuton myötä islamilaiset arvot.

Monissa Euroopan maissa vastaavia ja rajumpia puheenvuoroja on käytetty jo pitkään.

Poliittiseen populismiin perehtynyt erikoistutkija Mari K. Niemi Turun yliopistosta tulkitsee, että oikeistopopulistit tarkoittavat islamisaatiolla uhkaa, joka kohdistuu heidän vaalimaansa ihannekuvaan eurooppalaisesta elämäntavasta.

– He näkevät, että tuntemaamme elämäntapaa uhkaa arvoiltaan ja tavoiltaan vieras uskonto, jolla on poliittisia tavoitteita. Ulkoisen uhan korostaminen on populismin ytimessä.

Uhkakuva liittyy maahanmuuttoon, jonka myötä muslimiväestö on kasvanut Euroopassa viime vuosikymmeninä.

Koraaneita ei pitäisi olla lainkaan, samalla tavoin olemme kieltäneet Hollannissa Mein Kampfin.

Geert Wilders, Hollannin vapauspuolue
Geert Wilders
Geert Wilders Bart Maat / EPA

Hollannin vapauspuolueen Geert Wilders on jyrkimpiä islamin vastustajia Euroopassa. Hän vaati kevään vaalien alla Koraanien ja moskeijoiden kieltämistä Euronews-kanavan haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun)

Tutkija Mari K. Niemen mukaan puheissa ole kyse vain taktiikasta. Monet oikeistopopulistit ja heidän kannattajansa uskovat, että islam on vakava uhka länsimaiselle yhteiskuntamuodolle.

– He näkevät itsensä herättäjinä, jotka yrittävät saada muut näkemään vaaran. Muslimit nähdään yhtenäisenä ryhmänä, jolle uskonto ja uskonnollisten johtajien käskyt menevät kaiken muun, esimerkiksi lainsäädännön edelle. Näin jokainen muslimi on mahdollinen uhka.

Islamilla ei kulttuurina ja uskontona ole paikkaa Saksassa.

Alexander Gauland, Saksan AfD-puolue

Vaihtoehto Saksalle eli AfD-puolue tavoittelee valtaa syyskuun liittopäivävaaleissa. Sen kärkiehdokas Alexander Gauland sanoi Deutsche Welle -kanavalle (siirryt toiseen palveluun) elokuussa, että islamilla ei ole paikkaa Saksassa, koska se on ristiriidassa perustuslain kanssa.

Vielä kaksi vuotta sitten puolueen sisällä käytiin kovaa kiistaa sen suhteesta maahanmuuttoon ja islamiin. Puolueen perustaja Bernd Lucke jätti puolueen vuonna 2015, kun hän oli hävinnyt puheenjohtajakamppailun maahanmuuttovastaiselle Frauke Petrylle.

Tutkija Niemi korostaa, ettei islamista ole yksimielisyyttä oikeistopopulististen liikkeiden sisällä.

– Esimerkiksi ruotsidemokraateissa on keskusteltu puolueen kasvun myötä siitä, kuinka perusteltua on pitää kaikkia muslimeja uhkana, Niemi sanoo.

Islamismi on aikamme natsismi ja kommunismi.

Jimmie Åkesson, Ruotsidemokraatit

Expressen-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) ruotsidemokraattien johtaja Jimmie Åkesson selitti puolueen kesäpäivillä vuonna 2014, että islamismia tulee vastustaa yhtä päättäväisesti kuin natsismin ja kommunismin kaltaisia totalitaarisia ideologioita.

Poliittinen islamismi ei ole yhtenäinen poliittinen ideologia vaan joukko liikkeitä, joilla on vaihtelevaa kannatusta muslimien parissa.

Osa edistää konservatiiviseen islamintulkintaan tukeutuvia tavoitteitaan kansalaisjärjestöinä tai poliittisina puolueina. Ääriliikkeet, kuten terroristijärjestö Isis, käyttävät häikäilemätöntä väkivaltaa.

– Oikeistopopulistit näyttävät usein valikoivan poliittisen islamin radikaaleimmat tulkinnat, joista he maalaavat uhkakuvia, Niemi sanoo.

Åkessonin puheessa kaikuu tavoite muuttaa puolueen julkisuuskuvaansa salonkikelpoisemmaksi. Vielä vuonna 2009 hän antoi Aftonbladet-lehdessä (siirryt toiseen palveluun) ymmärtää islamin ja muslimien maahanmuuton olevan jo itsessään uhka.

– Ydinviesti ei ole muuttunut, mutta se esitetään loivemmin. Jos äänestäjä on kriittinen islamia kohtaan, hän tietää kyllä mitä puoluetta äänestää, Niemi sanoo.

Kyse on suurten maa-alueiden miehityksestä, kortteleista, joissa uskonnollinen laki vallitsee.

Marine Le Pen, Ranskan Kansallinen rintama
Marine Le Pen kansalliskokouksessa.
Marine Le Pen valittiin tänä keväänä kansanedustajaksi Ranskan kansalliskokoukseen. Aikaisemmin hän oli toiminut europarlamentaarikkona.Ian Langsdon / EPA

Ranskan kansallisen rintaman Marine Le Pen joutui syytteeseen kiihottamisesta uskonnollista ryhmää vastaan, kun hän vuonna 2010 vertasi kaduilla rukoilevia muslimeja toisen maailmansodan natsimiehitykseen. Hänet todettiin lopulta syyttömäksi, muun muassa Le Point -lehti kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

Islamin vastustajien uhkakuvissa maahanmuuttajavaltaiset lähiöt uhkaavat jäädä muusta yhteiskunnasta erillisiksi saarekkeiksi, joissa pätee valtion lain sijasta uskonnollinen sharia-laki.

– Islamin vastustajat kytkevät uhkakuvan monesti naisten asemaan, jota he sanovat puolustavansa, Niemi sanoo.

Islamisaatio on kielletty perustuslaissa.

Viktor Orban, Unkarin pääministeri

Pääministeri Viktor Orbán tulkitsi uutistoimisto AP:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) vuonna 2016, että Unkarin kieltä ja kulttuuria turvaava uusi perustuslaki kieltää islamisaation. Sanojen lisäksi Orbán on turvautunut tekoihin.

Unkari on aidannut etelärajansa estääkseen pakolaisten pääsyn maahan. Puolan ohella se vastustaa EU-maiden sopimia turvapaikanhakijoiden siirtoja Italiasta ja Kreikasta muihin EU-maihin.

Euroopan poliittinen valtavirta on ollut huolissaan Unkarin demokratian heikentymisestä. Monet populistit ovat tulkinneet muutoksen toisin.

– Laura Huhtasaari on viitannut blogissaan (siirryt toiseen palveluun) Unkariin rohkaisevana esimerkkinä. Hänen näkökulmastaan Unkari puolustaa kansallista etuaan, Niemi sanoo.

Lue lisää: "Järkyttävää", "epämiellyttävää puhetta", "vaarallista" – puoluejohtajat kommentoivat perussuomalaisten Huhtasaaren islamisaatiopuheita