1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Yksi Suomen suurimmista vastaanottokeskuksista sulkee ovensa – Turvapaikanhakijat: "Emme aio lähteä"

Maahanmuuttovirasto on trimmannut vastaanottokeskusten verkostoa vastaamaan parissa vuodessa vähentynyttä tarvetta. Ovensa marraskuun puoliväliin mennessä sulkeva Kirkkonummen Evitskog on yksi suurimpia vastaanottokeskuksia Suomessa.

Kuva: Antti Kolppo / Yle

Kaksi turvapaikanhakijoille varattua linja-autoa starttasi tiistaina Evitskogin vastaanottokeskuksen pihasta vain 11 matkustajaa kyydissään kohti Espoon Nihtisillan vastaanottokeskusta. Tarkoitus oli, että matkaan lakkautettavasta vastaanottokeskuksesta olisi ensimmäisenä päivänä lähtenyt 50 turvapaikanhakijaa.

Evitskogin vastaanottokeskuksessa on asunut runsaat 300 turvapaikanhakijaa. Evitskogissa on ollut kirjoilla runsaasti myös sellaisia turvapaikanhakijoita, joilla on asunto vastaanottokeskuksen ulkopuolella.

Keskiviikkona oli vuorossa seuraavat puolen sataa miestä. Heidät oli tarkoitus sijoittaa Kauhavalle Etelä-Pohjanmaalle. Vastaanottokeskuksesta kerrotaan, että toisena siirtymispäivänä linja-autoon nousi yksi ainoa turvapaikanhakija.

Meistä on tämän yhdessä vietetyn kahden vuoden aikana muodostunut kuin iso perhe.

Yousif Hachim

  – Tuntuu, että miehet eivät usko, että Evitskogista sammuvat valot ja menevät ovet kiinni marraskuun 13, kommentoi vastaanottokeskuksen johtaja Pekka Sinisalo.

Hänen mukaansa kaikki on mennyt rauhallisesti, kuten edellispäivänäkin, jolloin Yle oli seuraamassa linja-autojen lähtöä toiseen vastaanottokeskukseen.

Yousif Hachim ei halua, että Evitskogiin kotiutuneita turvapaikanhakijoita ripotellaan yksiköihin eri puolille maata. Kuva: Yle / Antti Kolppo

Evitskogin turvapaikanhakijoiden puhemies Bagdadista, Irakista, kotoisin oleva Yousif Hachim sanoo, etteivät miehet halua jättää kodiksi kokemaansa vastaanottokeskusta ja sinne syntynytta yhteistöä. Irakista kotoisin olevan Hachimin oli tarkoitus olla mukana toisessa kuljetuksessa keskiviikkona.

– Meitä on täällä Irakista, Iranista, Afganistanista ja Somaliasta. Meistä on tämän yhdessä vietetyn kahden vuoden aikana muodostunut kuin iso perhe. Emmekä halua, että perheemme hajoaa jo toistamiseen. Me olemme joutuneet jättämään jo yhden perheen taakseen lähtiessämme hakemaan turvapaikkaa. Emme siis aio lähteä Evitskogista.

Bagdadin leipuri uskoo joukkovoimaan ja yhteisöllisyyteen

Turvapaikanhakijat järjestivät viime viikon perjantaina mielenosoituksen Evitskogin vastaanottokeskuksen lakkauttamista vastaan. Maahanmuuttoviraston eli Migrin toimitalon eteen Helsingin Kalasatamaan kertyi poliisin arvion mukaan noin 70 mielenosoittajaa. Mielenosoittajat painottivat toimivaa yhteisöä Evitskogissa. Leipurina kotikaupungissaan Bagdadissa työskennellyt Yousif Hachim organisoi tempauksen.

Evitskogin alasajoa vastusti Migrin edessä myös jo kuudessa suomalaisessa vastaanottokeskuksessa asunut irakilainen Hussein Yousof, joka kehuu Evitskogin vastaanottokeskuksen yhteishenkeä.

Evitskog on ollut kallis kiinteistö ylläpitää. Se on ainoa syy lakkauttaa vastaanottokeskus, jossa on pystytty asuttamaan myös sellaisia turvapaikanhakijoita, joiden kanssa muut yksiköt eivät ole pärjänneet.

Pekka Nuutinen

– Olemme kuin yhtä perhettä. Shiiat, sunnit ja kristityt elävät yhdessä Evitskogin vastaanottokeskuksessa.

Linja-autot valmiina matkaan Evitskogin vastaanottokeskuksesta kohti Espoon Nihtisiltaa. Saattajat seuraamassa lähtöä. Kuva: Yle / Antti Kolppo

Hussein Yousofin vaimo ja kuusi lasta ovat Irakissa. Isä ei ole nähnyt perhettään kahteen vuoteen. Iittalan, Tampereen, Haaparannan ja Kaivannon vastaanottokeskuksissa asunut mies ei ole tuntenut oloaan missään niin kotoisaksi kuin Evitskogissa. Se on ollut hänelle kuin toinen koti, Hussein Yousof kuvailee.

Laatu on ollut ykkösluokkaa – samoin kiinteistön ylläpitokulut

Maahanmuuttovirastossa yhdytään pitkälti asukkaiden näkemykseen siitä, että Evitskogissa on tehty laadukasta työtä. SPR on yhdessä turvapaikanhakijoiden kanssa saanut Evitskogin yksikön toimimaan hyvin, vaikka haasteita pelkästään miehistä koostuva asukaskunta on ajoin tarjonnut, sanoo maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen.

– Evitskog on ollut kallis kiinteistö ylläpitää. Se on ainoa syy lakkauttaa vastaanottokeskus, jossa on pystytty asuttamaan myös sellaisia turvapaikanhakijoita, joiden kanssa muut yksiköt eivät ole pärjänneet. Aiomme vastaisuudessa välttää keräämästä ainoastaan miehiä asukkaiksi. Perheet rauhoittavat menoa.

Arviot siitä, mikä keskus lakkautetaan ja mikä jatkaa, ovat tilanteen mukaan eläviä kokonaisarvioita. Muitakin laadukkaita yksiköitä on jouduttu lopettamaan muun muassa etäisen sijainnin vuoksi, kertoo Pekka Nuutinen Migristä.

Alunperin työntekijäjärjestön kurssikeskukseksi valmistuneen rakennuksen omistaa nykyisin yksityinen taho, Aktiivikeskus Oy.

Nykyiset asukkaat, joita on kolmisen sataa, on tarkoitus sijoittaa eri vastaanottokeskuksiin eri puolille maata. Suomen Punaisen Ristin Kirkkonummella pyörittämän yksikön lakkauttaminen on maahanmuuttoviraston mukaan viimeinen 160 alasajetun yksikön joukossa. Marraskuun 13. jälkeen Suomessa on määrä olla 65 toimivaa vastaanottokeskusta, jollei pakolaistilanne muutu.

Afganistanilainen Zarafarzai Parweez ei halua erota Evitskogissa tutuksi tulleista ihmisistä. Kuva: Yle / Antti Kolppo

Vastaanottokeskuksen eteen Nihtisillan bussiin nousijoita saattelemaan tulleet turvapaikanhakijat kaivavat pian mielenosoitusplakaatit esille. Moni ei puhu englantia kuin auttavasti, mutta seisoo selvästi plakaattien viestin takana. Kotoa ei lähdetä enää toiste, eikä kaveria jätetä.

 – Äsken poistuneilla 11 turvapaikanhakijalla on erilainen tilanne kuin meillä muilla. Heillä on työpaikka ja asunto vastaanottokeskuksen ulkopuolella. He eivät asu vastaanottokeskuksessa, joten heille on sama missä yksikössä ovat kirjoilla, sanoo afganistanilainen Zafarzai Parweez.

Migrin mukaan yksityismajoituksessa asuvat turvapaikanhakijat saavat tarvittaessa terveydenhuoltopalvelunsa ja vastaanottorahansa heille osoitetusta vastaanottokeskuksesta.

Maahanmuuttovirasto linjaa - SPR toimii linjausten mukaan

Kirkkonummen Evitskogin vastaanottokeskusta alusta asti vetänyt SPR:n Pekka Sinisalo ei myönnä pettyneensä ensimmäisten päivien saldoon: kourallinen turvapaikanhakijoita istui tilausbusseihin.

– Kyllä se siitä vähitellen hoituu marraskuun 13. mennessä. Jatkamme keskusteluja asukkaiden kanssa, vakuuttaa Sinisalo.

SPR toimii Migrin ohjeistuksen mukaan. Myös asukkaiden yksityisyyttä varjellaan, eli Sinisalo ei voi vahvistaa käyvätkö lähtijät ainoastaan kääntymässä Espoon Nihtisillassa vai majoittauvatko he myös sinne.

Evitskogin vastaanottokeskuksen johtaja Pekka Sinisalo uskoo puheen voimaan. Kuva: Yle /Antti Kolppo

Pian vastaanottokeskuksestaan luopuva Pekka Sinisalo muistelee lämmöllä viime itsenäisyyspäivää, jolloin Evitskogin asukkaat jäynäsivät häntä hieman.

 – Minut jujutettiin paikalle ilmoittamalla, että jotain ikävää on sattunut. Kun kiiruhdin paikalle aulassa kajahti Maamme-laulu. Se oli aika onnistunut vedätys, naureskelee Sinisalo tyytyväisenä parasta muistoaan Evitskogin ajalta.

Niitä huonompia taas ei ole lupa kertoa.