Hyppää sisältöön

Abilis-säätiö tukee Tadžikistanin kuuroja

Säätiön rahoituksella Tadžikistanissa on meneillään neljä hanketta, joilla pyritään parantamaan kuurojen asemaa.

Ruutukaappaus Viikko viitottuna -lähetyksestä.

Vammaisten kehitysapujärjestö Abiliksen  on toiminut 20 vuoden ajan eri puolilla maailmaa.

Säätiön työryhmä on lähdössä syyskuun lopussa Tadžikistaniin, missä on käynnissä tai käynnistymässä neljä kuuroihin ja viittomakieleen liittyvää hanketta.

Niillä tuetaan kuurojen työllistymistä, ammatillista koulutusta ja erityisesti viittomakielen aseman parantamista.

– Tärkeämpää on viittomakielen aseman parantaminen ja nimenomaan se, että kuurot tulevat tietoisiksi omista oikeuksistaan. Nyt viittomakielellä ei ole virallista asemaa, kuurot eivät saa tulkkauspalveluja. Se rajoittaa sitä heidän elämänpiiriänsä eikä anna mahdollisuutta täysipainoiseen elämään, kertoo projektikoordinaattori Marina Kitaigorodski Abilis-säätiöstä.

Kuurojen hankkeiden lisäksi Abilis tukee useita muita vammaisiin liittyviä hankkeita Tadžikistanissa.

Tukea useille pienille hankkeille

Abilis-säätiön toiminta perustuu paikallisten omien pienten hankkeiden tukemiseen. Tukisummat liikkuvat yleensä joissakin tuhansissa euroissa.

Tadžikistanissa on arviolta 20 000 kuuroa, joista vain 6 000 kuuluu sikäläiseen kuurojen liittoon.

– Tästäkin huomaa sen, että hyvin monet kuurot eivät ole järjestäytyneet. He elävät siellä omissa oloissaan omien perheidensä kanssa. He käyvät varmaan töissä jossakin kuurojen ompelutyöpajassa tai näissä koulutuskeskuksissa, mutta eivät saa heidän oikeuksiinsa liittyvää tietoa, Kitaigorodski sanoo.

Tadžikistanissa kuurojen aseman kehittyminen on vielä alussa. Kaikkea ei tarvitse onneksi keksiä itse. Esimerkiksi uusimmassa Abiliksen tukemassa hankkeessa maan kuurojen liitto saa koulutusta edunvalvonnassa venäläisiltä kouluttajilta.

– Tilanne on toiveikas, koska siellä on paljon aktiivisia kuuroja, jotka ovat heränneet.  0nneksi venäjällä on toimiva kuurojen liitto, joka pystyy toimimaan tavallaan sillanrakentajana, Kitaigorodski kertoo.

.
.