1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pakolaiskriisi

Turkissa olevat syyrialaiset pyrkivät yhä Eurooppaan – "Täällä olemme kuin kuolleita", sanoo salakuljettajan matkaan lähtevä perheenäiti

Turkin ja EU:n pakolaissopimus on vähentänyt Eurooppaan tulevien määrää. Vaikeiden olojen takia osa Turkin syyrialaisista haluaa yhä lähteä salakuljettajien matkassa Kreikkaan.

Pakolaiskriisi
Syyrialaisia pakolaislapsia Istanbulissa 2013
Syyrialaisia pakolaislapsia Istanbulissa 2013.Seskim / AOP

IstanbulIstanbulissa Tarbalasin naapurustossa sijaitsevassa asunnossa tuoksuu turkkilainen kahvi. Asunnossa asuvan syyrialaisperheen nuori äiti ja isä juovat kahvia ja tupakoivat hermostuneina.

Arabiankielinen uutislähetys pauhaa taustalla ja perheen kaksi pientä lasta leikkivät lattialla. Perheelle kyse ei ole kuitenkaan normaalista arki-illasta, sillä he odottavat puhelua, joka voisi muuttaa heidän elämänsä.

Perheen isä Mohammed silmäilee hermostuneena puhelintaan ja odottaa joko se viimein soisi. Hartaasti odotettu puhelu olisi salakuljettajalta, jonka pitäisi kuljettaa hänen perheensä Turkista Kreikkaan.

Kaksi vuotta sitten Mohammed pakeni vaimonsa Noorin ja kahden pienen lapsensa kanssa Syyrian sotaa Turkkiin. Nyt perhe haluaa jättää Turkin.

-Lapsille ei ole tulevaisuutta täällä. Olemme kuin kuolleita täällä. Siksi on riskin arvoista yrittää onneaan ja tarjota heille parempi tulevaisuus, kertoo perheen äiti Noor.

Perheen isä Mohamed on paiskinut jo kaksi vuotta pimeitä töitä Turkissa, mutta perheen varat eivät silti riitä elämiseen. Nyt toiveissa on päästä Kreikasta Saksaan, jossa heidän sukulaisiaan asuu.

Riskialttiista matkasta Mohamedin perhe on maksanut 1 800 euroa per henkilö. Merimatka on vaarallinen, erityisesti kahden pienen lapsen kanssa. Heistä se on silti riskin arvoinen.

Sopimus tyrehdytti pakolaisvirran

Turkin ja EU:n pakolaissopimus astui voimaan kevättalvella 2016. Sillä haluttiin estää ihmisten saapuminen Eurooppaan salakuljettajien matkassa.

Siinä sovittiin, että kaikki maahanpyrkijät rekisteröidään Kreikassa. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet palautettaisiin automaattisesti Turkkiin. Vastineeksi yhtä palautettua syyrialaista kohden EU lupasi ottaa yhden syyrialaispakolaisen Turkista.

Ihmisoikeusjärjestöt arvostelivat sopimusta epäinhimilliseksi. Sen jälkeen monet turvapaikanhakijat ovat jääneet jumiin Kreikkaan ruuhkaantuneisiin ja epäinhimillisiin vastaanottokeskuksiin, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch. Osa on puolestaan joutunut ihmissalakuljettajien uhreiksi.

Samanaikaisesti sopimus on selkeästi vähentänyt EU-alueelle saapuvien pakolaisten määrää. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan tänä vuonna Turkista Kreikkaan saapuvien määrä on 94 prosenttia viime vuotta alhaisempi.

Silti lähtijöitä riittää yhä. Tämän vuoden aikana Turkista Kreikkaan, Bulgariaan ja Kyprokselle on lähtenyt noin 12 000 pakolaista. Turkista lähdetään riskialttiille matkalle Eurooppaan muun muassa vaikeiden elinolojen takia.

Syyrialaisia pakolaisia istanbulissa odottamassa pääsyä Kreikan kautta Saksaan vuonna 2015.
Syyrialaisia pakolaisia Istanbulissa odottamassa pääsyä Kreikan kautta Saksaan vuonna 2015.Tolga Bozoglu / AOP

Syyrialaislapset joutuvat kerjäämään

Turkki on vastaanottanut yli kolme miljoonaa Syyrian pakolaista. Turkissa valtion lisäksi myös hyväntekeväisyysjärjestöt ja tavalliset ihmiset ovat auttaneet sotaa paenneita syyrialaisia.

Sodan alussa Turkki antoi rajojensa olla pitkään auki, minkä ansiosta syyrialaiset pääsivät turvaan maahan. Turkki on ottanut vastaan enemmän pakolaisia kuin kaikki EU-maat yhteensä.

Kaikista maa ei ole kuitenkaan pystynyt huolehtimaan. Moni syyrialainen elää ilman mitään tukiverkkoja, kirjaimellisesti kädestä suuhun. Syyrialaisten on vaikea saada oleskelulupia, puhumattakaan työluvista.

Syyrialaislapset saavat virallisesti käydä koulua Turkissa, mutta käytännössä monien on vaikea päästä kouluun esimerkiksi rekisteröinnin vaikeuden tai virallisten papereiden puutteen takia.

Kaikkein huonoimmassa asemassa olevat joutuvat auttamaan vanhempiaan kerjäämällä kadulla tai käymällä töissä. Asiantuntijat ovat huolissaan, että tällaisista koulua käymättömistä lapsista on kasvamassa menetetty sukupolvi.

Myös Turkissa asenteet ovat kiristyneet pakolaiskriisin jatkuessa. Maa on muun muassa rakentanut raja-aitaa Syyrian vastaiselle rajalleen estääkseen pakolaisten tulon.

– Me olemme kohdanneet syrjintää. Syyrialaisia voidaan aina kytätä ja syyllistää kaikesta. Viranomaiset eivät luota sinuun täällä. Jos joku valittaa sinusta, olet automaattisesti syyllinen, Noor painottaa.

EU ei ole kantanut vastuutaan pakolaisista

Turkin ja muiden Syyrian naapurimaiden harteille on kaatunut suuri vastuu pakolaisten huolehtimisesta, sanoo turkkilaisen talousajatushautomon TEPAVin tutkija Omar Kadkoy.

Hänen mukaansa EU ei ole hoitanut osuuttaan pakolaisista huolehtimisessa.

-EU:n lupaus ottaa 72 000 pakolaista ei ole vastuunkantamista, kun Turkissa on heitä 3,2 miljoonaa. Brysselin pitäisi vauhdittaa pakolaisten sijoittamista, Kadkoy sanoo.

72 000 pakolaista on määrä, jonka EU lupasi uudelleen sijoittaa Turkista ja EU:n sisäisinä siirtoina. Käytännössä EU on vielä reilusti jäljessä tämän lupauksen pitämisestä.

Osana sopimusta EU on myös antanut Turkille rahaa pakolaisista huolehtimiseen.

– Ohjelma on suunnattu lyhytaikaiseen apuun. Me kuitenkin tarvitsisimme pitkäaikaisen suunnitelman niille maille, jotka huolehtivat syyrialaisista, Kadkoy painottaa.

Erittäin tärkeää olisi auttaa Turkkia luomaan työpaikkoja pakolaisille.

– Turkissa on talouskriisi ja työpaikkoja ei riitä edes omille kansalaisille. Tämä on luonut sosiaalisia jännitteitä myös Turkissa.

Syyrialaisia pakolaisia Turkissa Istanbulissa vuonna 2014.
Syyrialaisia pakolaisia Turkissa Istanbulissa vuonna 2014.Ulas Yusus Tosun / AOP

Emme saa apua keneltäkään

Pakolaisille suunniteltu apu ei edes tavoita kaikkia. Mohamedin ja Noorin mukaan he eivät ole saaneet minkäänlaista apua keneltäkään.

– Emme ole saaneet apua Turkin hallitukselta, emmekä Punaiselta puolikuulta. Avun saaminen on erittäin byrokraattista. Ensin saada vahvistus, että olet pakolainen. Menin aivan sekaisin Turkin viranomaisten vaatiman paperityön kanssa, Mohamed kertoo.

Hän on kuullut, että jotkut syyrialaispakolaiset ovat saaneet ruoka-apua, mutta Mohamedin perhe ei ole sellaista edes nähnyt.

Turkin ja EU:n välien kiristymisen myötä koko pakolaissopimuksen pelätään olevan nyt vaakalaudalla. Saksa on jo uhannut katkaista Turkin EU-jäsenyysneuvottelut kokonaan.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on puolestaan säännöllisesti uhannut, että Turkki voi avata portit pakolaisille Eurooppaan. Tutkija Kadkoy ei usko, että Erdoğan toteuttaisi uhkauksensa.

– Kummallakaan puolella Egeanmerta ei haluta toista kertaa nähdä hukkuneen kurdipojan, Aylan Kurdin, kohtaloa, Kadkoy sanoo viitaten Turkin rannikolle huuhtoutuneeseen 3-vuotiaaseen poikaan. Tuolloin kuva pikkupojasta pysäytti maailman hetkeksi turvapaikanhakijoiden hädälle.

Syyrialaisia pakolaisnaisia valmistamassa ruokaa maailman pakolaispäivänä Istanbulissa.
Syyrialaisia pakolaisnaisia valmistamassa ruokaa maailman pakolaispäivänä Istanbulissa.Cem Turkel / AOP

Kestävä ratkaisu tarvitaan

Kadkoyn mukaan edessä on joka tapauksessa tilanne, jossa Turkin ja EU:n pitää hakea kestävämpi ratkaisu pakolaiskriisiin. Ennen kaikkea Syyrian pakolaisten sijoittamista EU-alueelle tulisi vauhdittaa. Pakolaiskriisi on kaikkea muuta kuin ohi.

– Jos syyrialaisille tarjottaisiin turvallinen reitti Eurooppaan, heitä ei tarvitsisi pakottaa pysymään Turkissa. Jos pakolaisille olisi tarjolla laillinen reitti, he eivät lähtisi riskeeraamaan henkeään merimatkalle, Kadkoy painottaa.

Syyrialaispakolainen, Mohamed, uskoo, että lähtijöitä riittää tulevaisuudessakin, jos tilanne ei muutu.

-Sodan jälkeen meillä syyrialaisille ei ole mitään ihmisarvoa. Me kärsimme täällä Turkissa, mutta syyrialaiset kärsivät myös Syyrian sisällä eri leireillä. Siellä on puutetta vedestä, ruoasta ja lääkkeistä. Jos meitä eivät tapa pommit, nälänhätä ja sairaudet tappavat. Tarvitsemme enemmän apua, Mohamed vetoaa kansainväliseen yhteisöön.

Haastattelussa Mohammed ja Noor halusivat esiintyä turvallisuussyistä muunnelluilla nimillä