1. yle.fi
  2. Uutiset

Joulupukki herrahississä on eduskunta-aiheisten postikorttien helmi – "Osa niistä on aika räväköitä"

Sadat Helsinki-aiheiset postikortit näyttävät eduskuntataloa eri kulmista eri aikakausina. Pönöttävät potretit vaihtuivat vuosikymmenten saatossa joulupukkiin.

Eduskuntatalo
Takavuosien joulukorttisaldoa: joulupukki eduskuntatalon legendaarisessa paternoster-hississä.
Eduskunnan virallisessa joulukortissa vuodelta 2009 istuu joulupukki legendaarisessa paternoster-hississä.Joanna Moorhouse
Sannika Michelsson tapasi eduskunnan entisen intendentin Liisa-Maria Hakala-Zilliacuksen, jolla on erittäin henkilökohtainen suhde eduskuntataloon.

Kun eduskuntatalo valmistui 1930-luvun alussa, rakennus oli erottuva ja moderni maamerkki harvaan rakennetun kaupungin keskellä.

Hulppea rakennus päätyi jo varhain myös Helsingistä kertovien postikorttien vakioaiheeksi: ensimmäiset eduskuntataloa esittävät postikortit ja valokuvat laskettiin liikkeelle talon valmistuttua vuonna 1931.

Kuvat olivat aluksi tyyliteltyjä ja arvokkaita, ja ne esittelivät eduskuntatalon päärakennusta edestä ja sivulta. Vuosien kuluessa kuvallinen ilmaisu kuitenkin vapautui.

Eduskuntataloa esittelevien postikorttien joukosta löytyy tällainenkin helmi.
Eduskuntataloa esittelevien postikorttien joukosta löytyy tällainenkin helmi. Eduskunnan kirjasto

– Sinne saatiin väriä mukaan, yhdistettiin enemmän ihmisiä ja kulkuvälineitä. Tässä ihan viime vuosina mukaan on tullut kaikenlaisia hahmoja populaarikulttuuristakin, sanoo eduskunnan kirjaston johtava tietoasiantuntija Joni Krekola.

Hän on koonnut eduskunnan kirjastossa esillä olevan näyttelyn, joka koostuu eduskuntatalo-aiheisista postikorteista ja esineistä eri aikakausilta. Kuvakerronnan muuttuminen on Krekolan mukaan ymmärrettävää.

– Se on ihan luontevaa. Ne uusimmat kuvat ovat aika hauskoja ja räväköitäkin, mutta halventavia kortteja joukossa ei mielestäni ole.

Perinteinen postikorttimaisema

Eduskuntatalo kuuluu Senaatintorin, Rautatieaseman, Tuomiokirkon ja Kansallismuseon ohessa Helsingin suosituimpiin maamerkkeihin, joita on toistettu matkamuistoissa ja postikorteissa vuosikymmenten ajan.

Vuonna 1939 tehty palapeli kuvaa eduskuntataloa elegantilla tavalla.
Vuonna 1939 tehty palapeli kuvaa eduskuntataloa elegantilla tavalla.Sannika Michelsson / Yle

Postikortteja esittelevän näyttelyn esineistöön kuuluu myös erilaisia lahja- ja muistoesineitä, kuten seinälautasia ja astioita. Joni Krekolan oma suosikki on palapeli, joka tehtiin 1930-luvulla matkailunedistämistarkoituksiin.

– Olympialaiset olivat tulossa seuraavana vuonna, ja siihen kokonaisuuteen tämä liittyy. Kuvassa on hieno leidi juomassa kuohuviiniä terassilla, eli teema, joka on toistunut korteissa myös myöhempinä vuosikymmeninä. Kyseessä on yksi hienoimmista esineistä koko näyttelyssä.

"Suomen rumin rakennus"

Eduskunnan entinen intendentti Liisa-Maria Hakala-Zilliacus tuntee eduskuntatalon käytävät ja kokoushuoneet perin pohjin.

Yhteensä 26 vuoden työura rakennuksessa alkoi taidekokoelmien inventoinnista ja silloisen peruskorjauksen yhteyshenkilönä toimimisesta.

Bertolt Brecht oli sanonut, että Suomen rumin rakennus on eduskuntatalo.

Liisa-Maria Hakala-Zilliacus

– Siitä alkoi rakkaus, joka huipentui väitöskirjaan, jonka kirjoitin tästä talosta ja joka julkaistiin 2002, nykyisin eläkkeellä oleva Hakala-Zilliacus kertoo.

Innostus väitöskirjan tekemiseen syntyi teatterinjohtaja Vivica Bandlerin muistelmia lukiessa.

– Niistä luin, että Bandlerin hyvä ystävä Bertolt Brecht oli sanonut, että Suomen rumin rakennus on eduskuntatalo. Toinen teatterimies Dario Fo oli vielä täydentänyt tätä sanomalla, että se kuuluu sarjaan fasistiset monumentit.

Eduskuntatalo on ollut keskeinen postikorttien kuva-aihe yhdessä Senaatintorin, Rautatieaseman ja Kauppatorin kanssa.
Eduskuntatalo on vuosikausia ollut keskeinen postikorttien kuva-aihe yhdessä Senaatintorin, Rautatieaseman ja Kauppatorin kanssa.Eduskunnan kirjasto

Näitä kommentteja lukiessa Hakala-Zilliacuksessa syttyi puolustuspuheenvuoron palo.

– Ajattelin että eihän tämä ole mikään fasistinen monumentti vaan kansanvallan rakennus ja symboli!

Lue seuraavaksi