23-vuotias nainen on voittanut jo 40 ravit – parhaat miehetkin jääneet taakse: "Kiva näyttää äijille, että naiset pärjäävät lajissa kuin lajissa"

Nuoresta iästään huolimatta Henna Halme on ohjastanut jo yli 700 ravilähtöä.

hevosurheilu
nuori nainen ja hevonen
Henna Halmeen kotialbumi

Tuuli puhaltaa kasvoihin ja vetää letin suoraksi, ympäriltä kuuluu valtava kavion kopse. Hevoset ravaavat huimaa vauhtia lihakset värähdellen ja yleisö huutaa. Se on mahtavaa! Se tuntuu upealta!

Näin 23-vuotias Henna Halme kuvailee hetkeä, jolloin hän kiitää raveissa loppusuoralla kohti maalia.

Se alkoi jo ihan pienenä. Kun Henna vielä makasi lastenvaunuissa, vanhemmat veivät häntä raveihin ja isän ravitallikin tuli tutuksi. Nelivuotiaana hän sai oman ponin ja kymmenvuotiaana osallistui ensimmäisiin poniraveihin.

– Kun sain ponin, aloin laskea kuinka monta vuotta on siihen, että täytän kymmenen vuotta. Silloin saisin ajokortin poniraveja varten, muistelee Halme.

tyttö ohjastaa raviponia
Henna Halmeen kotialbumi

Kun Henna Halme oli peruskoulussa, hänen valmennettavanaan oli parhaimmillaan yhdeksän ponia. Osa omia, osa muiden omistamia.

– Jo aamulla varhain ennen kouluun lähtöä hoidin ponit yksin eli ruokin ja vein ne tarhaan ja putsasin kopit. Jo pienestä pitäen opin, että työt pitää tehdä kunnolla ja olla ahkera. Oikotietä onneen ei ole.

Peruskoulun päätyttyä Halme meni Orimattilassa isänsä Teemu Okkolinin ravitallille töihin. Hän valmensi hevosia sekä myös ajoi niillä kilpaa. Halmeella onkin takana jo yli 700 ravilähtöä, mikä on 23-vuotiaalle valtava määrä.

– Kieltämättä se on iso määrä minun ikäiselleni ohjastajalle. Se on opettanut paljon ja tuonut rutiinia. Enää lähdöt eivät jännitä vaan pystyn keskittymään suoritukseen ja antamaan parhaani. Täytyykin kiittää kaikkia hevosenomistajia, joiden hevosia olen saanut ohjastaa.

Suomen lupaavimpia kuskeja

Kouvolasta kotoisin oleva Henna Halme on yksi Suomen lupaavimmista naisraviohjastajista. Hänet on muun muassa palkittu pari vuotta sitten Vuoden ravinaisena. Mutta kova kuski hän on myös moneen mieheen verrattuna. Hän on päässyt ajamaan ammattilaisten kanssa samoihin lähtöihin ja voittanut heistä monta.

Rahaa hänen ohjastamansa hevoset ovat tienanneet yhteensä lähes 140 000 euroa, ykkössijoja on tullut reilu 40 ja kolmen parhaan joukkoon hän on sijoittunut yli 150 kertaa.

Mutta mikä tekee raviohjastajasta hyvän? Maallikko saattaisi miettiä, että sen kun istahtaa kärryille ja antaa hyvän hevosen juosta.

– Ensinnäkin ohjastettavaa hevosta pitää osata lukea. Lisäksi pitää tietää vastustajat ja myöskin osata tehdä lähdön aikana ratkaisut todella nopeasti. Ja niiden ratkaisujen pitää olla oikeita. Kun teet yhden väärän valinnan lähdön aikana, niin homma menee penkin alle, selvittää Halme.

– Eli lähtö voi mennä pieleen esimerkiksi niin, että jäät oman hevosesi kanssa edessä juoksevan, väsyvän hevosen taakse ja sieltä ei pääse pois. Tai jos aloitat loppukirin liian aikaisin hevosellasi eikä tämä jaksa täysiä loppuun asti.

tyttö ja hevonen
Henna Halmeen kotialbumi

Yllin Kyllin tuonut parhaat muistot

Tähän mennessä ikimuistoisimmaksi ravitapahtumaksi Henna Halme nimeää vuoden 2013 kuninkuusravit. Hän hoiti raveissa hevosta nimeltä Yllin Kyllin, joka tuli isänsä ohjastamana toiseksi.

– Kuninkuusraveihin pääseminen on aivan uskomaton kokemus. Sehän on kaikkien ravi-ihmisten unelma. Kun 30 000 ihmistä kannustaa katsomossa suosikkejaan, niin onhan se huikea fiilis olla siellä mukana hevosen kanssa!

Yllin Kyllin -tamma liittyy myös Henna Halmeen omaan tärkeimpään ravilähtöön.

– Kuopiossa järjestettiin ravit, johon pääsi vain keräämällä tarpeeksi pisteitä useammasta eri karsintalähdöstä. Pääpalkinto oli 8000 euroa ja me Kyllin kanssa nappasimme voiton, kertoo Halme.

– Loppusuoralla jäi taakse muun muassa menestystä niittänyt ohjastaja Tapio Perttunen. Olihan se hienoa ajaa ammattimiehestä ohi ja näyttää, että tämmösiä tyttöjä me ollaan! Kiva näyttää äijille, että naiset pärjää lajissa kuin lajissa!

Nainen ajaa ravihevosta
Henna Halmeen kotialbumi

Unelmatyössä Veijo Heiskasen tallilla

Tällä hetkellä Henna Halme työskentelee Ruotsissa, Göteborgissa Veijo Heiskasen tallissa.

– Viime keväänä aloin miettiä, että nyt pitäisi saada lisää oppia ja nähdä maailmaa. Orimattila on kuitenkin aika pieni paikka, kertoo Halme.

– Tapasin Veijo Heiskasen City-raveissa Helsingissä ja kerroin, että olisi mukava lähteä jonnekin muualle. Ei siinä montaa päivää mennyt, kun Veijo soitti ja pyysi käymään. Vietin Göteborgissa pari viikkoa ja vakuutuin siitä, että haluan sinne takaisin. Täällä sitä nyt ollaan!

Henna Halmeen normaali työpäivä alkaa puoli kuudelta normaalin tallityön merkeissä. Eli hevosten ruokintaa, ulos vientiä ja karsinoiden siivoamista. Sen jälkeen hevosten valmentamista ja myös ravipäiviä.

– Täällä on paljon kilpahevosia, joiden kanssa käymme raveissa Ruotsissa, Norjassa, Suomessa ja välillä Ranskassakin, kertoo Halme.

– Tässä työssä todellakin näkee maailmaa. Samalla tutustuu uusiin ihmisiin ja pääsee solmimaan uusia suhteita. Onhan tämä upeaa. Joka päivä on erilainen ja aina oppii jotain uutta.

Henna Halme on juuri saanut linsenssiasiat kuntoon, joten hän pääsee tulevana sunnuntaina ajamaan ensimmäisen kerran kilpaa Ruotsissa.

– Hevonen on täältä Veijo Heiskasen tallista. Kiva nähdä miten käy, hymyilee Halme.

Unelmien tavoittelu jatkuu

Kovan ammattilaisen tallille pääsy on Halmeelle tähän astisesta ravielämästä se suurin juttu.

– Sellainen ammattilainen kuin hän on, heitä ei ole enää monta. Kaikki oppi mitä täältä saan, vie minua omalla urallani takuulla eteenpän.

Vaikka Henna Halme kertoo saavuttaneensa jo paljon isoja asioita ja elävänsä parhaillaan unelmaansa Heiskasen tallilla, vielä on tavoiteltavaa.

– Toivon, että jonain päivänä pyöritän omaa, menestyvää ravitallia. Tietysti ohjastan kilpaa ja pääsen huipulle. Sen eteen olen valmis tekemään todella paljon töitä!