1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuomo Käyrä lähti Postista vuonna 2014: “Näytin itselleni, että minusta on vielä opiskelijaksi”

Puutarhuri Tuomo Käyrä on yksi kahdeksasta, joita Yle on seurannut jo useamman vuoden ajan Elämää Postin jälkeen -sarjassa.

Työllisyys ja työttömyys
Tuomo Käyrä
Kuva: Pekka Tynell

Lähdin vapaaehtoisesti Postista huhtikuussa 2014. Kotona lojumisen ja tekonivelleikkauksen jälkeen aloitin puutarhakoulun syksyllä 2015.

Lue Tuomon aiemmista vaiheista tästä.

Olen opiskellut puutarhakasvien tuotantoa, yrittäjyyttä ja liiketaloussuunnitelmaa, ja monia muita asioita. Olen nauttinut opiskelusta. Päätin jo silloin kun lähdin, että koska aikoinaan ei tullut opiskeltua, nyt aion ottaa sen tosissaan. Nuorimmat olivat koulun alkaessa 18 ja minä olin vanhin. Täytän kohta 58. Haastoivat minut, nämä nuoremmat. Päätin näyttää niille.

Kokeisiinkin on ollut mukava mennä, kun osaa ja tietää.

Kesällä 2016 olin kolme viikkoa harjoittelemassa Arezzossa Italiassa. Olemme vaimon kanssa auttaneet luomumansikkatilalla Keski-Suomessa jo monta vuotta. Niinpä harjoittelu tilalla, jossa viljellään luomuoliiveja ja -viiniä, tuntui hyvältä ajatukselta. Silti vähän jännitti. Tietääkseni koulusta kukaan ei ollut käynyt siellä aikaisemmin.

Tuomo Käyrä
Kuva: Pekka Tynell

Vaimo lähti Arrenzoon mukaan lomalle, mutta kyllä hän harvensi kanssani viiniköynnöksiä ja oliivipuita. Olin aina luullut, että italialaiset ovat sellaisia laiskan sitkeitä, mutta kovasti ne tekivät töitä. Ei me vaimon kanssa kahdestaan pärjätty niille Italian miehille. Aamulla työt alkoivat 7.30, ja siitä tehtiin neljä ja puoli tuntia töitä ilman taukoja. Sitten oli tunnin ruokatunti ja sitten taas sama työrupeama.

Kyllä kannatti. Sain harjoittelujaksosta tosi hyvät arvosanat: hyvää ja erinomaista. Tuntui hienolta. Itse en itseäni olisi niin hyväksi arvioinut.

Italiasta menimme suoraan toukokuun lopussa Keski-Suomeen. Vaimon sukutilalla on luomumansikkaa vajaan hehtaarin alalla. Koulu on antanut luomumansikan viljelyyn paljon uusia ajatuksia. Nyt tietää sekä taudeista että lannoituksesta. On mietitty, mitä uusia lajikkeita voisi alkaa viljellä. Ratkaisuja pitää tehdä siltä pohjalta, mikä on realistista.

Tuomo Käyrä
Kuva:Pekka TynellPekka Tynell / Yle

Olen tosi kiitollinen koulusta. Sillä, että sain opiskella työttömyystuella, oli suuri merkitys. Sain kerran päivässä ruuat, samoin työasun ja kengät. Opiskeluni ei vaikuttanut kovin paljon perheemme talouteen. Jos tätä mahdollisuutta ei olisi ollut, en tiedä olisiko tullut lähetettyä hakemusta.

*Valmistuin tänä keväänä huhtikuussa, *mikä on mahtavaa. Pärjäsin hyvin. Todistuksessa on kuusi kiitettävää arvosanaa kuudesta mahdollisesta. Pystyin osoittamaan myös itselleni, että minusta on muuhunkin kuin jakamaan postia, ja vielä tässä iässä. Niin kuin opettajani Juha Karvonen sanoo, uudelleen kouluttautuminen on parempi vaihtoehto kuin se, että jää pitkäksi aikaa työttömäksi.

Tuomo Käyrä
Kuva: Pekka Tynell

Nyt olemme koko kesän vaimon kanssa auttaneet mansikan viljelyssä ja poiminnassa. On istutettu uutta, kitketty ja lakaistu. Sato on tänä kesänä parempi kuin viime vuonna. Heinäkuuksi saimme myös ranskalaisen vieraan viime kesäisestä Italian harjoittelupaikastani. Aleksi tuli meille kuukaudeksi vapaaehtoiseksi rengiksi. Paljon hän teki töitä, muttei kyllä yhdeksää tuntia päivässä yhdellä ruokatunnilla, niin kuin me viime vuonna.

Nyt olemme palanneet takaisin Ouluun ja meillä on uusi elämäntilanne. Toivottavasti minulle löytyy puutarhurin töitä.

Olin 26 vuotta Postissa töissä ja olin ammatistani ylpeä. Siellä oli paljon hyviäkin aikoja. Postia arvostettiin, ja oli mahtavat työkaverit. Olimme esimerkiksi hyvin tarkkoja siitä, että ykkösluokan kirje menee päivässä perille. Nyt näyttää siltä, että sillä ei enää ole niin väliä.

En sinne enää kaipaa. Nyt on uusi ura. Oppiminen ei ole iästä kiinni. Itsestä se riippuu, onko valmis tekemään töitä.

Lue myös muiden postilaisten kuulumisia:

Eero Leino irtisanottiin Postista kolme vuotta sitten: “200 työhakemuksen kirjoittaminen oli kovaa työtä, muttei turhaa”

Kolme vuotta sitten irtisanottu Irmeli Haapakorpi-Valve: "Vuosi meni toipuessa, sitten tein jo kolmea työtä"

Kolme vuotta sitten irtisanottu Virva Takanen-Järvelin: “Mietin usein kuolemaa, mutta olen kiitollinen elämästä”

Kata Ahonen irtisanottiin Postista vuonna 2014: “Yrittäminen romutti talouden, mutta periksi en anna”

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue seuraavaksi