70-luvun suosikkibändi jyrää edelleen – juhlakeikka myytiin loppuun hetkessä

Lappeenrantalainen Jam Rock Band pääsi viidentenä yhtyeenä levyttämään legendaariselle Poko Rekords - levy-yhtiölle. Bändin juhlakeikka myytiin hetkessä loppuun.

musiikki
Jam Rock bandin levyjä
Jam Rock Bandin ensimmäinen LP Wax ilmestyi vuonna 1979Petri Kivimäki/Yle

1950-luvun rock and roll puri muodin lailla suomalaiseen nuorisoon 1970-luvulla. Aallonharjalla kulki lappeenrantalainen Jam Rock Band, joka vuoden 1977 marraskuussa oli Poko Rekordsin studiolla äänittämässä ensisingleään.

– Se oli Pokon historian viides single, sanoo yhtyeen perustajajäsen ja laulaja Jouko Nykter.

Näin tosiaan oli. Jam Rock Bandia ennen Poko Rekordsilta olivat ilmestyneet Teddy & the Tigersin, Eppu Normaalin, Triesin ja Kollaa kestää -yhtyeen singlet.

Levy tuli ulos huhtikuussa 1978 ja siinä olivat kappaleet Devil sekä Come on rock.

Jouko Nykter (laulu ja kitara), Hannu Nykter (laulu ja kitara), Matti Hämäläinen (basso ja laulu) sekä Kalle Kähkönen (rummut) oli tuolloin Jam Rock band. Nimi bändille syntyi jammaamisesta ja rokkaamisesta, kertoo sanomalehti Etelä-Saimaan lehtileike vuodelta 1997, jolloin yhtye juhli 20-vuotista taivaltaan.

Jam Rock Bandin muistelutaulu
Näin alkoi Jam Rock Bandin tarinaPetri Kivimäki/Yle

Hurjaa aikaa

Jotain Jam Rock Bandin suosiosta 1970-luvun lopussa kertoo kirja Jee, jee, jee – Suomalaisen rockin historia: "Kun Pohjalla-kiertue kokosi Joutsenossa 67 hengen yleisön, Jam Rock band veti samaan aikaan Lappeenrannan VPK:lle tuhat ihmistä 40–100 kilometrin säteeltä".

– Kyllä se aika hämmentävää aikaa. Pari kolme vuotta tehtiin keikkoja, ja suosio oli yllättävän iso, muistelee Jukka Nykter.

Levyt soivat ahkerasti levysoittimissa ja kipusivat Suosikin suosituimpien listoille. Lehdet täyttyivät Jam Rock Bandista kertovista jutuista.

Soittaminen oli kuitenkin bändin jäsenille pelkästään harrastus ja hauskanpitoa. Harrastuksena se on säilynyt näihin päiviin saakka.

– Seurojentaloilla ja VPK-taloilla esiinnyttiin. Lähinnä ne olivat isoja halleja. Ravintoloissa ei esiinnytty, kertoo Nykter.

Jam Rock Bandin ensimmäinen LP_ Wax_ ilmestyi syyskuussa 1979. Tuolloin joukkoon oli tullut myös saksofonisti Rauno Paananen. Levyllä oli 14 raitaa, joista b-puolen viides raita on Wasting your time.

– Se on hyvin perusbiisi, mitä meillä oli silloin setissä ja on edelleen.

Jam Rock band esittää Easting your Time -biisin lappeenrannan VPK-talolla 7.10.1979.

Hiljaisuus koittaa

1980-luvun alkupuolella rockabilly- ja rock and roll -buumi alkoivat Jouko Nykterin mukaan hiipua, ja se näkyi myös Jam Rock Bandin suosiossa.

– Se näkyi keikkamäärissä. Pikkuhiljaa keikat loppuivat ja mekin lopetimme vuonna 1984.

Vaikka suuret keikat loppuivat, niin Jam Rock Band ei kuitenkaan ihan kokonaan lopettanut. Silloin tällöin yhtye on koonnut rivinsä ja astunut estradille.

Vaikka bändi oli aina esiintynyt englanniksi, teki Jam Rock Band vuonna 1996 yllättäen suomenkielisen levyn En liian vanha rokkaamaan.

– Atte Blom ehdotti, että suomen kielellä tehdään levy. Pasi Tanskanen väsäsi lauluihin suomenkieliset sanat, ja ei muuta kuin studioon, kertoo Jouko Nykter.

40 vuotta on kulunut ja suosio jatkuu

Yhtye kokoontuu edelleen esiintymään muutamia kertoja vuodessa. Vuosien aikana kokoonpano on toki hieman muuttunut ja väki vaihtunut.

18.1.1978 sanomalehti Lappeenrantalainen kertoo viittä päivää aiemmin järjestetystä Jam Rock Bandin keikasta: "Viime perjantaina yhden singlen levyttänyt Jam Rock Band esiintyi virallisesti ensimmäisen kerran nykyisessä kokoonpanossaan suurelle yleisölle, ja tulos oli sen mukaista että tämäkin yhtye antaa jatkossa vielä kuulua itsestään."

9. syyskuuta 2017 Jam Rock Band pitää 40-vuotisjuhlakonserttinsa Lappeenrannassa. Konsertti myytiin hetkessä loppuun.

Kampausta vaan ei enää pysty tekemään tötterölle.

– Kyllä se menee enemmän tänne taakse, naurahtaa Jouko Nykter.

Jam Rock bandin tavaroita näyttelyssä
Jam Rock Bandin esiintymisvaatteita, lehtileikkeitä ja julisteita on ollut esillä tämän viikon ajan Lappeenrannan Kehruuhuoneella. Petri kivimäki/Yle