Talouden noste tuo hitsaajille töitä – teollisuudessa jo työvoimapulaa

Vaikka kriittisimmät varoittelevat talouskasvun alkavan hiipua jo lähivuosina, yrityksissä riittää uskoa tulevaisuuteen. Nastolalainen metallialan yritys on saanut vanhoja tilaajia maailmalta takaisin asiakkaaksi ja tuskailee hitsaajapulaa.

teollisuus
Hitsaaja työssään
Markku Lähdetluoma / Yle

Vahvistuneet viennin ja talouden näkymät ovat ruokkineet myönteistä virettä yrityksissä. Erityisesti teollisuudessa ja rakentamisessa menee nyt mukavasti.

Nastolalaisessa Levypyörä Oy:ssä hyviä signaaleja alettiin lukea viime vuoden lopulla.

– Yksi selvä merkki on ollut se, että vanhoja asiakkaita on tullut takaisin halpatuontimaista ja Baltiasta, kertoo toimitusjohtaja Lars Ojansuu.

Vuonna 2008 yrityksen liikevaihto romahti maailmantalouden finanssikriisin seurauksena. Nyt nousu on alkanut näkyy selvästi liikevaihdossa.

Yksi selvä merkki on ollut se, että vanhoja asiakkaita on tullut takaisin halpatuontimaista ja Baltiasta.

Lars Ojansuu

– Viime vuonna liikevaihto pysyi vielä 11 miljoonassa, tänä vuonna päästään kolmeentoista ja ensi vuonna jopa viiteentoista miljoonaan, ennakoi Ojansuu.

Levypyörän vahvuus on pienissä erikoiserissä, joita isot eivät tee. Yhtiön tuotannosta valtaosa menee suoraan tai asiakkaiden kautta ulkomaille.

Ammattitaitoinen hitsari saa paikan

Hyvä vire tuntuu Hämeessä työvoiman kysynnässä. Suunta on sama, vaikka tilastokeskuksen ja TE -keskuksen luvuissa on eroja.

–Työllisyys alkoi parantua jo viime vuoden lopulla, eikä loppua vielä näy. Kysyntää on niin palveluissa kuin rakentamisessakin, mutta erityisesti vientialoilla, sanoo Hämeen TE -toimiston johtaja Harri Jokinen.

Alueelliset erot Hämeessä ovat Jokisen mukaan tasoittuneet.

– Päijät-Hämeessä parannus on ollut merkittävä, mutta kyllä esimerkiksi Forssassakin on työnantajia, jotka hakevat kuumeisesti työvoimaa. Olemme järjestäneet siellä rekrytointitilaisuuksia, mutta lisää työvoimaa vaan tarvittaisiin.

Muun muassa hyville hitsareille olisi metalliteollisuudessa nyt töitä tarjolla.

Lisää väkeä on palkattu nastolalaisyrityksessäkin.

Tarvittaessa koulutamme väkeä itse.

Lars Ojansuu

– Tänä vuonna olemme tarvinneet tuotantoon 10 uutta työntekijää ja suunnitelmissa on, että vakinaistaisimme osan vuokratyöntekijöistä. Tarvittaessa koulutamme väkeä itse, kertoo toimitusjohtaja Lars Ojansuu.

Palvelut, koulutus, sote-osaaminen vientituotteiksi 

Harri Jokisen mukaan tavaroiden viennin ohessa Suomessa pitäisi kehittää uusia vientituotteita.

– Digitalisaatio on sekä vienyt että tuonut työpaikkoja. Hyvänä esimerkkinä on Uudenkaupungin autoteollisuus. Toisaalla kivijalkakaupat ovat osin menettäneet asiakkaitaan nettikaupan ja digitalisaation myötä.

Uutta vientiä saattaisi Jokisen mukaan löytyä vaikkapa palveluista.

Digitalisaatio on sekä vienyt että tuonut työpaikkoja.

Harri Jokinen

– Teollisuustuotteiden ja tavaroiden vienti ei varmasti ole vielä huipussaan, mutta sen ohella olisi hyvä kehittää uusia tuotteita. Nyt kun sote-puolta ollaan laittamassa uusiksi, voisiko sieltä löytyä uusia vientituotteita? Toinen on koulutus, siellä puolellahan tehdään jo kansainvälistä yhteistyötä, Jokinen pohtii.