Tuhannen kiven palapeli: Pomarkun vanha kivisilta puretaan ja kootaan uudelleen

Purkutöistä tehdään erittäin tarkat muistiinpanot, jotta silta voidaan myöhemmin rakentaa täysin samannäköiseksi.

Pomarkku
Kivisillan kiviä irroitetaan kaivinkoneella

Jo yli sata vuotta vanha Pomarkun kivisilta ei ole ollut käytössä enää hetkeen. Liikenne siirrettiin pois viime syksynä ja purkutöitä on nyt valmisteltu huolella. Sillan viereen on tehty vahva työtaso ja sillan holvikaaret on tuettu altapäin. Kolmiulotteisia kuvia sillasta on otettu laserilla.

– Jokainen kivi numeroidaan ja kiveen kiinnitetään peltinen lappu, johon stanssataan kiven numerointi. Lisäksi kivi valokuvataan ja kuvista tehdään tarkka taulukko, kertoo työmaapäällikkö Jaakko Vanha-Kuitti Destia Oy:stä.

Uusi silta näyttää vanhalta

Sillassa arvioidaan olevan noin tuhat kiveä. Tarkat muistiinpanot tehdään sen takia, että tarkoituksena on rakentaa vanha kivisilta uudestaan. Tai ainakin silta, joka on täysin vanhan sillan näköinen.

Suunnitelmien mukaan sillasta tehdään betonirakenteinen ja se päällystetään vanhoilla kivillä. Näin siitä tulee aiempaa vahvempi mutta entisen näköinen. Purkutyöhön liittyvä tarkka dokumentointi on harvinaista alan ammattilaisille.

– Aikasemmin ei ole tällaista tehty. Työn edetessä nähdään, että mitä sieltä vanhasta rakenteesta paljastuu. On tämä aika ainutlaatuinen kohde, Vanha-Kuitti sanoo.

Miehet laittavat numerokilven kiinni kiveen.
Tapio Termonen / Yle

Kohde on tosiaan ainutlaatuinen. Pomarkun kyläraitti on muun muassa palkittu Suomen arkkitehtiliiton Safa-palkinnolla. Vuonna 1913 rakennettu kivisilta on keskeinen osa kyläraitin kokonaisuutta.

– Kyllä kai tässä tunnetta on paljon, sanoo Pomarkussa syntynyt ja siellä lähes koko elämänsä asunut Seppo Koskinen.

– Uskoisin, että halvempiakin vaihtoehtoja olisi, mutta eiköhän ne rahat jostakin löydy, Koskinen jatkaa.

Miljoonien urakka

Rahoja uuteen siltaan ei ole vielä olemassa. Alustava kustannusarvio nousee noin 4 miljoonaan euroon, mutta sekä rahoitus- että rakennesuunnitelmat ovat vasta aluillaan.

Sillan kivet puretaan syyskuun loppuun mennessä. Sen jälkeen holvikaarien alle tehdyt tukirakenteet puretaan. Työsilta jätetään vielä paikoilleen odottamaan uuden sillan rakennustöitä.