Operaattorit virittävät jo tukiasemiaan huippunopeaan mobiiliverkkoon – "5G mullistaa etenkin liikenteen"

Ensimmäisen sukupolven NMT-verkko otettiin käyttöön 1980-luvulla. Viidennen sukupolven mobiiliverkko alkaa siirtää dataa 2020-luvulla, mutta valmisteluita tehdään jo kiivaasti.

5G
Kaksi tietoliikenneasentajaa telemastossa
Tietoliikenneasentajat Juha Laine ja Jere Silanne mastotöissä Tampereen ja Kangasalan rajalla.Jussi Mansikka / Yle

TampereKaksi teleliikenneasentajaa kieppuu valjaiden varassa 30 metrin korkeudessa Tampereen ja Kangasalan rajamailla. Elisan mobiiliverkoista vastaava johtaja Sami Komulainen seuraa mastotöitä turvallisesti maan kamaralta.

– Uusimme koko Tampereen seudun mobiiliverkkomme seuraavan puolen vuoden aikana. Tukiasemien laitteistot korvataan uusimmalla teknologialla. Se luo valmiuden 5G-palveluille.

– 5G-verkkoja ja niille pohjautuvia palveluita kehitetään kiivaasti ympäri maailmaa, tietää Komulainen.

Laajamittaisesti 5G on varmaan käytössä vuoden 2025 jälkeen.

Jan Engelberg

Samalla asialla ovat muutkin operaattorit. Telia kertoo tuovansa 5G-verkon Helsinkiin vuonna 2018. DNA ottaa askeleita kohti viidettä sukupolvea muun muassa testaamalla huippunopeaa verkkoa Siuntion Karubyssä.

Lisää nopeutta, pienempi viive, enemmän päätelaitteita

Suomen tavoitteena on ottaa 5G-verkko käyttöön ensimmäisten maiden joukossa maailmassa. Viidennen sukupolven verkko otettaneen laajasti käyttöön vuoden 2020 jälkeen.

Tietoliikennetekniikan professori Mikko Valkama Tampereen teknillisestä yliopistosta kiteyttää 5G:n tavoitteet kolmeen asiaan.

– Tavoitteena on moninkertaistaa siirtonopeudet, madaltaa viivettä ja kasvattaa verkon tukemaa laitemäärää.

Uuden teknologian kehittämiseen liittyy valtavia taloudellisia intressejä. Se avaa tietä teolliselle eli esineiden internetille. Markkinointipuheissa on visioitu niin älyliikennettä kuin etäkirurgiaakin. Teollisuutta kiinnostaa etäkäyttö, etävalvonta ja etätuki.

– Jos halutaan esimerkiksi ohjata koneita etäyhteydellä verkon yli, niin tarvitaan verkkoa, jossa erittäin lyhyt viive yhdistyy erittäin suureen luotettavuuteen. Tähän ei 4G pysty.

Uskon, että mobiiliverkoilla on tulevaisuudessa erittäin suuri rooli tulevaisuuden liikennejärjestelmissä.

Mikko Valkama

Mikko Valkama uskoo, että 5G mullistaa etenkin liikennettä.

– Uskon, että mobiiliverkoilla on tulevaisuudessa erittäin suuri rooli tulevaisuuden liikennejärjestelmissä, etenkin itseohjautuvien autojen käyttäytymisessä.

– Tosin autoihin tulee myös paljon omaa älyä ja omia sensoreita. Tulevaisuuden autot ovat osin autonomisia yksiköitä, osin keskitettyyn järjestelmään luottavia yksiköitä.

Tampereen teknillisessä yliopistossa on kehitetty muun muassa teknologiaa, jossa mobiiliverkon laitteet voivat lähettää ja vastaanottaa samaan aikaan samalla taajuudella. Tavoitteena on parantaa uusien mobiiliverkkojen tiedonsiirtokapasiteettia taajuuskaistaa kasvattamatta sekä pienentää viivettä.

Standardointi vielä kesken ja taajuudet jakamatta

5G-visioissa autot kulkevat ilman kuskia ja koneet keskustelevat keskenään langattomasti. Kukaan ei vielä kuitenkaan tiedä, miten uusi mobiiliverkko muuttaa ihmisten ja yritysten toimintaa.

Kansainvälisen 5G-teknologian määrittelytyö eli standardointi on vielä kesken. Taajuuksista päätetään kansainvälisen televiestintäliiton järjestämässä maailman radiokonferenssissa Genevessä loppuvuodesta 2019. Maakohtaiset toimiluvat voidaan myöntää vasta konferenssin jälkeen.

5G-verkkoja ja niille pohjautuvia palveluita kehitetään kiivaasti ympäri maailmaa.

Sami Komulainen

Suomessa viestintävirasto kirittää 5G:tä myöntämällä joustavasti testilupia.

Viestintäviraston erityisasiantuntija Jan Engelberg uskoo, että uusi verkko tulee käyttöön vaiheittain vuoden 2020 jälkeen.

– Laajamittaisesti 5G on varmaan käytössä vuoden 2025 jälkeen. Silloin markkinoilla on jo paljon uutta teknologiaa käyttäviä päätelaitteita.

Yksi etappi on tulevat talvi- ja kesäolympialaiset. 5G:tä testataan Etelä-Korean talviolympialaisissa vuonna 2018. Japanilaiset operaattorit ovat luvanneet avata viidennen sukupolven verkon Tokion kesäolympialaisiin vuonna 2020.