1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjä

Venäjän johto suosii laiskaa vaalikamppailua, koska uskoo alhaisen äänestysaktiivisuuden satavan valtapuolueen laariin

Venäjän sunnuntaina pidettävät paikallis- ja aluevaalit paljastavat maan demokratian surkean tilan.

Nuoret purkavat vaalimainoksia äärikansallisen LDPR-puolueen Moskovassa järjestetyssä konsertissa torstaina. Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

MOSKOVA Ryhmä nuoria heiluttaa lavan edessä korostetun innokkaasti äärikansallisen liberaalidemokraattisen puolueen LDPR:n sinikeltaisia lippuja.

– Onko kaikilla hyvä meininki? Sade on lakannut ja kohta, kun Vladimir Volfovitš nousee lavalle, niin se loppuu ikuisiksi ajoiksi, artisti yrittää nostattaa tunnelmaa viittaamalla puolueen johtajaan Vladimir Žirinovskiin.

Poikabändi jatkaa taustanauhan säestyksellä lauluaan Moskovan keskustan laitamilla pidetyssä konsertissa. Samanaikaisesti talkoolaiset kokoavat kasaan ympärille pystytettyjä vaalitelttoja

Vaalit on jätetty katveeseen

Putinia tukevan LDPR-puolueen konsertti on yksi ainoista kunnallisvaaleja edeltävistä vaalitapahtumista Moskovassa. Pääkaupungin vaalikampanjointi on ollut kokonaisuudessaan äärimmäisen niukkaa.

Vaalit ovat jääneet puolueiden ohella vähälle huomiolle myös mediassa ja kaupungin omassa tiedotuksessa. Vaalitarkkailijat ja oppositio ovat syyttäneet viranomaisia jopa vaalien salailusta.

Siksi ei olekaan yllättävää, että Moskovan ydinkeskustassa moni ei ole kuullutkaan parin päivän päästä pidettävistä vaaleista. Niissä pääkaupungin kaupunginosavaltuustoihin valitaan 1 500 edustajaa.

– Valitettavasti en pysty vastaamaan kysymyksiinne, sillä en tiedä, mitkä vaalit ovat tulossa, moskovalainen Anastasija Mihijeva tunnustaa usean muun Novokuznetskaja-metroaseman edessä pysäytetyn ohikulkijan tavoin.

Moskovalainen Anastasija Mihijeva ei ole monen muun pääkaupungin asukkaan tavoin kuullut sunnuntaina järjestettävistä paikallisvaaleista. Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

Todellista kilpailua ei ole

Venäläiset äänestävät sunnuntaina eritasoisissa paikallis- ja aluevaaleissa ympäri maata. Lisäksi 16 alueella, mukaan lukien Karjalan tasavallassa, valitaan kuvernööri tai muu päämies.

Todellisen kilpailun puutteen vuoksi vaalikampanjointi on ollut laiskaa kaikkialla.

Valtapuolue Yhtenäisen Venäjän tiedetään vievän voiton vaaleissa. Asia on varmistettu sillä, että todellista vastusta tarjonneiden opposition ehdokkaiden pääsy vaaleihin on estetty.

Esimerkiksi vahvoista asemista lähtenyt Jabloko-puolueen Jevgeni Roizman joutui luopumaan Sverdlovskin alueen kuveröörivaaleista, koska hän ei pystynyt edes rekisteröitymään ehdokkaaksi. Pienpuolueiden osallistuminen kuvernöörinvaaleihin on tehty tiukan vaalilainsäädännön avulla erittäin vaikeaksi.

Vaaliasiantuntija Arkadi Ljubarev pitää todellisen kilpailun puutetta huolestuttavimpana piirteenä Venäjän demokratian kurjassa tilassa. Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

Vaaliapatia auttaa vallanpitäjiä

’Todellisen kilpailun puutteen ja suoranaisen vaaliapatian vuoksi äänestysaktiivisuudesta odotetaan ennätysalhaista.

Vaalitarkkailuun erikoistuneen Golos-kansalaisjärjestön asiantuntijan, Arkadi Ljubarevin, mukaan alhainen äänestysinto ei huoleta vallanpitäjiä. Tilanne on itse asiassa päinvastainen.

– Maan johdolle on tärkeintä vaalien ohjattavuus eli omien ehdokkaiden läpipääsy. On huomattu, että alhainen äänestysprosentti hyödyttää valtapuoluetta. Sen takia siihen pyritään kaikin keinoin, Ljubarev sanoo.

Vaaliapatia toimii eri tavoin Venäjän eri alueilla. Esimerkiksi Moskovassa valtapuoluetta arvostelevan opposition menestyminen tämänsyksyisissä kunnallisvaaleissa voisi antaa sille nostetta vuoden päästä pidettäviin pääkaupungin kuvernöörivaaleihin.

– Vallanpitäjille ei olisi hyödyllistä, että vähämerkitykselliset paikallisvaalit vuotta ennen kuvernöörivaaleja antaisivat alun heitä vastustavalle suurelle poliittiselle kampanjalle, arvioi politiikantutkija Aleksandr Požalov sanomalehti Vedomostissa (siirryt toiseen palveluun).

Huomio räikeään vaalivilppiin

Äänestysaktiivisuuden ja todellisen kilpailun sijaan vallanpitäjät pyrkivät pönkittämään vaalien laillisuutta kiinnittämällä huomiota räikeään vaalivilppiin. Vaalirikkomukset on tuominnut muun muassa Venäjän keskusvaalilautakunnan johtaja Ella Pamfilova.

– Tulemme rankasti mitätöimään tulokset niissä paikallisvaaleissa, joissa havaitaan rikkomuksia, Pamfilovaa siteerataan hallituksen sanomalehtenä tunnetussa Rossijskaja Gazetassa (siirryt toiseen palveluun).

Monet asiantuntijat uskovatkin, että tällä kertaa vaalipäivänä paljastuu aiempia vaaleja vähemmän vaalivilppiä. Lukuisista vaalirikkomuksista on kuitenkin jo raportoitu ennen varsinaista vaalipäivää.

Sunnuntaiset vaalit näyttävät ennen kaikkea demokratian surkean tilan nyky-Venäjällä.

– Demokratiaa ei ole vielä tuhottu lopullisesti, mutta sen tila on surullinen, vaaliasiantuntija Arkadi Ljubarev tiivistää.