Hyppää sisältöön

Norjan vaaleissa jännittävä kisa pääministeripaikasta – kasvava talous saattaa turvata oikeistohallituksen jatkokauden

Norjan parlamenttivaalit käydään maanantaina 11. syyskuuta.

Pääministeri ja Norjan Konservatiivipuolueen johtaja Erna Sohlberg puhui lehdistölle Bergenissä 8. syyskuuta. Kuva: Marit Hommedal / AFP

Työväenpuolueen vaalityöntekijä madaltaa ääntään sateisella torilla Grönlannin kaupunginosassa Oslossa.

– Emme pysty houkuttelemaan äänestäjiä vero- ja työllisyysteemoilla nyt, kun talous kasvaa. Ihmiset eivät tunnista meidän huoltamme työllisyydestä. Ja miltä kuulostaa se, että työväenpuolueen puheenjohtaja on miljonääri, hän puuskahtaa.

Puhuja on entinen ay-liikkeen aktiivi, mutta ei halua antaa nimeään julkisuuteen, vaikka kysyjä on suomalaisesta mediasta. Viittaus miljonääriin johtuu lehtiotsikoista, joiden mukaan demarien puheenjohtaja Jonas Gahr Støre on varakas mies.

Pääministeri oikealta vai vasemmalta?

Alkuvuodesta näytti siltä, että sosiaalidemokraatit nousevat jälleen pääministeripuolueeksi ja voittavat suurkäräjien eli Norjan parlamentin vaaleissa nykyisen oikeistohallituksen pääministeripuolueen Høyren.

Vaalipäivän edellä tilanne mielipidemittauksissa on edelleen tiukka. Puolueiden välillä on prosenttiyksikön ero, mutta viime kuukausina sosiaalidemokraattien kannatus on lähtenyt laskuun.

Syyksi arvellaan Norjan kasvavaa taloutta ja kohentunutta työttömyyttä, joka on vienyt pohjaa pois vasemmisto-vihreän opposition mahdollisuudelta haastaa konservatiivihallitusta.

Vaali-illan tv-lähetyksiin valmistautuva NRK:n poliittinen kommentaattori Lars Nehru Sand arvioi, että lopulta on kyse siitä, miten erityisesti sosiaalidemokraatit saavat vaalipäivänä äänestäjänsä liikkeelle.

Kyse on myös pääministeriehdokkaiden vetovoimasta. Demarijohtaja Jonas Gahr Størella ei ole samanlaista karismaa kuin edeltäjällään Jens Stoltenbergilla, mikä on näkynyt tv-väittelyissä Støren ja kansanomaisena pidetyn konservatiivijohtajan Erna Solbergin välillä.

Pääministeri Solberg sivuuttaa arvostelun

Vaalikamppailussa konservatiiveja on arvosteltu hallitusyhteistyöstä populistisen edistyspuoleen kanssa. Se on avoimen maahanmuuttovastainen ja haluaa kiristää Norjan maahanmuuttopolitiikkaa nykyisestä.

Ylen vaalikojulta tavoittama pääministeri Erna Solberg sivuuttaa hallitusyhteistyön arvostelun.

– Me olemme tehneet paljon hyvää politiikkaa yhdessä, Solberg sanoo.

Oikeistohallitusta yhdistävä liima on pyrkimys alentaa verotusta, kun taas vasemmisto-vihreä oppositio Støren johdolla vaatii verotuksen, muun muassa varallisuusveron kiristämistä. Öljyllä vaurastuneessa Norjassa kyse ei ole niinkään siitä, mihin valtiolla on varaa, vaan näkemyseroista tuloerojen muutoksista ja yhteisten varojen kohdistamisesta.

Koulupudokkaat, terveydenhuolto, öljyntuotanto

Vaalikamppailussa ei ole ollut yhtä suurta vaaliteemaa. Esillä ovat olleet verotuksen lisäksi koulupudokkaat, terveydenhuollon valinnanvapaus ja uusien öljykenttien hyödyntäminen. Liberaalipuolue Venstre ja ympäristöpuolue Miljöpartiet vastustavat Norjan hallituksen myöntämiä, uusia arktisen alueen öljynporauslupia.

Populistisen hallituspuolueen maahanmuuttoministeri Sylvi Listhaug on pyrkinyt ja noussut otsikoihin räväköillä lausunnoillaan maahanmuuton kiristämisestä ja lähiöongelmista Ruotsissa. Muutoin maahanmuuttokysymykset eivät ole olleet erityinen vaaliteema Norjassa.

Vaikeat hallitusneuvottelut

Oli voittaja kumpi tahansa pääministerikandidaateista, oikeiston Erna Solberg tai vasemmiston Jonas Gahr Støre, hallituksen muodostaminen ei tule olemaan helppoa. Kumpikin blokki on riippuvainen pienpuolueiden menestyksestä.

Osalle pienpuolueista, kuten ympäristöpuolueelle ja keskustapuolueelle mielipidemittaukset ennakoivat hyvää vaalitulosta, mutta osa pienpuolueista saattaa jäädä alle neljän prosentin vaalikynnyksen.

Oikeistoblokille tuottaa hankaluuksia liberaalipuolue Venstren ja kristillisen Kristelig Folkepartietin nuiva suhtautuminen hallitusyhteistyöhön populistien kanssa. Myös vasemmistoblokin sisällä on linjaerimielisyyksiä hallitusyhteistyöstä.

Norjan parlamenttivaalit käydään maanantaina 11.syyskuuta. Vaalien ennakkoäänien tulos tiedetään yhdeksältä maanantai-iltana, mutta varsinainen vaalitulos saattaa varmistua myöhään illalla.

Sunnuntai klo 14.15 täsmennetty puolueiden nimiä.

.
.