Suomalaiset kertovat maanjäristyksestä: Méxicossa alkoi lattia tanssia, Guatemalassa järistys yllätti pituudellaan

Tiukat rakennussäännöt estivät pahemman katastrofin Meksikon pääkaupungissa, sanoo kaupungissa vuosia asunut suomalainen Markus Vajanne.

maanjäristykset
Meksiko maanjäristys, Mexico City.
Pedro Pardo / Lehtikuva / AFP

Suomalainen Anna Karatvuo tuli elokuvista kotiin puolenyön aikoihin. Kymmenen minuuttia sen jälkeen järistys iski.

– Lattia alkoi tanssia. Se oli sen verran erilaisen tuntuinen maanjäristys, että kyllä me kaikki ulos lähdettiin vauhdilla, Karatvuo kertoo.

Meksikon pääkaupungin Méxicon pohjoisosassa asuva Karatvuo näki kotipihaltaan katulamppujen heiluvan, mutta öisessä pimeydessä vahinkojen suuruutta ei vielä osattu arvioida.

– Se ei kuitenkaan ollut meille mitenkään pelottava kokemus. Tuntui siltä, kuin olisi ollut kehdossa, jota joku keinuttaa pehmeästi, Anna Karatvuo sanoo.

Maa oli halkeillut maanjäristyksen voimasta Coatzacoalcosissa, Meksikossa 8. syyskuuta.
Maa oli halkeillut maanjäristyksen voimasta Coatzacoalcosissa, Meksikossa 8. syyskuuta.Angel Hernandez / EPA

"Menin katsomaan, onko kaupunki vielä pystyssä"

Maanjäristys tuntui myös Meksikon etelärajalla sijaitsevassa Guatemalassa.

Maan pääkaupungissa Ciudad de Guatemalassa työskentelevä EU:n kehitysyhteistyön projektipäällikkö Marko Lehto kertoo heränneensä puoli yhdeltätoista maanjäristykseen. Järistys kesti puolitoista minuuttia.

–Asumme 15-kerroksisen talon 9.:ssä kerroksessa ja näissähän aika paljon tärisee. Nyt kun heräsin viime öiseen järistykseen se yllätti pituudeltaan, Lehto sanoo.

Hänen mukaansa järistyksen aikana turvallisin paikka on oven karmin alla, minne hän tälläkin kertaa hakeutui.

– Kun asuu yhdeksännessä kerroksessa ei voi muuta tehdä kuin toivoa ettei tule sitä kulminaatiopistettä että talo luhistuu.

– Sitten kun se loppui, kävin parvekkeelta nopeasti katsomassa että kaupunki on pystyssä – näytti olevan ihan ok. Sitten menin nukkumaan.

Lehto kertoo palanneensa kotiin Guatemalaan viikkoa aiottua aikaisemmin Floridasta, sillä hän pakeni toista luonnonilmiötä, hurrikaani Irmaa.

Lehto on asunut vuosia Väli-Amerikassa ja kokenut useita maanjäristyksiä. Hänen mukaansa paikalliset viranomaiset sanovat usein ensin, ettei tuhoja varsinaisesti ole, mutta tiedot tarkentuvat vuorokauden kuluessa.

Meksiko maanjäristys
Potilaita ja lääkäreitä taivasalla sairaalan pihalla maanjäristyksen jälkeen Villahermosassa, Meksikossa 8. syyskuuta.AOP / EPA

"Nyt meksikolaiset osasivat varautua tapahtuneeseen"

Viimeksi lähes yhtä voimakas maanjäristys iski pääkaupunki Méxicoon syyskuussa 1985. Tuhot olivat silloin valtaisat.

Vähintään 5 000 ihmisen arvioidaan kuolleen, ja yli neljäsataa rakennusta tuhoutui täysin ja tuhansia vaurioitui pahasti.

– Silloisen maanjäristyksen hoidossa meni kaikki pieleen, mutta nyt meksikolaiset osasivat varautua tapahtuneeseen, Méxicon kaupungin hyvin tunteva suomalainen Markus Vajanne kertoo.

Vajanne on asunut Meksikon pääkaupungissa kahdeksan vuotta ja viettää siellä edelleen joka vuosi useita kuukausia. 40-vuotias ekonomi työskentelee myyntijohtajana paikannuslaitteita valmistavassa yrityksessä.

– Kun sain ensimmäiset tiedot tapahtuneesta, olin huojentunut siitä, että pilvenpiirtäjät olivat pysyneet pystyssä, Vajanne sanoo.

Vajanteen mukaan kaupunkiin ei saanut rakentaa vuoden 1985 katastrofin jälkeen sellaisia taloja, jotka eivät olleet antiseismisiä eli jotka eivät kestäisi kovaa maanjäristystä.

– Viranomaiset toimivat hyvin myös heti järistyksen alettua. Kaupunkiin ei päästetty liikennettä sisään, asukkaita varoitettiin vaarallisista paikoista ja isolta paniikilta vältyttiin, Markus Vajanne sanoo.

Lue myös: Yle seuraa: Meksikon maanjäristys yksi maan historian pahimmista – Uhriluku kasvaa jatkuvasti, kuolleita jo kymmeniä

Videokuvaa Meksikon järistyshetkestä: Rakennukset vapisivat tuhannen kilometrin päässä