Saimaan "aavelaiva" M/S Blue White Eagle saapui Naantaliin purettavaksi

M/S Blue Whiten pitkä siirtomatka Lappeenrannasta Naantaliin sujui onnistuneesti. Alus odottaa purkua Turun korjaustelakan edustalla.

Naantali
hinaaja varma blue white eagle naantali turun korjaustelakka romutus
Hinaaja Varma tuomassa M/S Blue White Eaglea Turun korjaustelakalle romutettavaksi.Esko Pettay / Meriaura Oy

Lappeenrannan Rauhan kylpyläalueen laiturista tiistaina iltapäivällä Saimaalta alkanut hinaus päättyi varhain perjantaina, kun hinaajat Varma ja Rautu toivat M/S Blue White Eaglen Naantaliin.

Merimatka Suomenlahdella sujui ilman ongelmia

– Laiva oli kevyt vedettävä ja seurasi hyvin hinaajia, pääsimme ajamaan merellä yhdeksää solmua, sanoo hinauksesta vastanneen Idäntie Oy:n toimialajohtaja Björn Jägerskiöld.

blue white eagle naantali purku romutus turun korjaustelakka
M/S Blue White Eagle Turun korjaustelakalla odottamassa purkamista. Esko Pettay / Meriaura Oy

Blue White Eagle risteili 2000-luvun alkupuolella Saimaalla, mutta omistajanvaihdosten jälkeen se ehti seisoa Lappeenrannassa Rauhan kylpyläalueen laivalaiturissa kuusi vuotta käytännössä hylättynä. Alus rapistui pahoin ja se oli jatkuvan ilkivallan kohteena.

– Laivan purku alkaa lokakuussa, sanoo aluksen ostaneen Meriaura Oy:n viestintäpäällikkö Elina Mälkiä.

Laiva romutetaan Turun korjaustelakalla Naantalissa. Meriauran tavoitteena on kierrättää 85 prosenttia aluksen materiaaleista. Aluksessa on esimerkiksi merialumiinia, josta teollisuus maksaa hyvin raaka-aineena.

blue white eagle naantali turun korjaustelakka
M/S Blue White EagleEsko Pettay / Meriaura Oy

Naantalissa tehtävä purku on osa Tekesin Arktiset meret -ohjelmaa, jonka tavoittena on luoda Suomeen laivojen purku- ja kierrätysteollisuutta.