Ekonomisti: Kyllä eläkerahat riittävät

Tulevaisuus on aika epävarma, mutta ekonomisti uskoo rahojen riittävän.

työeläkkeet
golfaavan miehen siluetti
Suomalaisten työeläkevarat ovat Työeläkevakuuttajat Telan sijoitusanalyysin mukaan kaikkien aikojen korkeimmalla tasolla.AOP

Työeläkevakuuttajat TELA ry uutisoi viime viikolla, että suomalaisten eläkevarat ovat kaikkien aikojen korkeimmalla tasolla (siirryt toiseen palveluun). Työeläkevarojen määrä on siis 196,6 miljardia euroa.

Summa kuulostaa melkoiselta, mutta riittääkö se? TELAn ekonomisti Mauri Kotamäen mukaan kyllä – eläkejärjestelmä on hänen mukaansa suurin piirtein tasapainossa.

– Tämä tarkoittaa siis sitä, että nykyisellä maksutasolla ja eläketasolla näyttäisi, että rahat kyllä riittävät tulevaisuudessa eläkkeisiin. Eli tässä mielessä itse olen ainakin luottavainen, että kyllä ne rahat riittävät, hän sanoi Ylen Ajantasassa perjantaina.

Kotamäki sanoi, että nojaa vastauksessaan muun muassa Eläketurvakeskuksen, valtiovarainministeriön ja Telan tekemiin laskelmiin sekä analyyseihin.

Aika ajoin rahojen riittävyydestä tai riittämättömyydestä eläkkeisiin kuulee toisistaan hyvinkin poikkeavia kommentteja. Miksi riittävyyden laskeminen oikein on niin vaikeaa? Kotamäen mukaan syynä on se, että pitkän aikavälin laskelmissa tulevaisuuden ennustaminen sataprosenttisen varmasti on vaikeaa.

– Tulevaisuus on aina epävarma. Kun mennään kauas tulevaisuuteen, niin epävarmuuden kasvavat.

Esimerkiksi hän nostaa syntyvyyden, joka on suuri muuttuja laskelmissa. Syntyvyys on ollut viime vuodet laskussa, mutta sen tarkkaa kehittymistä tulevaisuudessa ei voida tietää varmuudella. Ekonomistin mukaan ennusteisiin nojaavat laskelmat eivät kuitenkaan ole aivan hihasta vedettyjä.

– Toki se, mitä tähän mennessä on tapahtunut, antaa informaatiota tulevaisuuteen. Eli ehkä emme kuitenkaan näissä meidän pitkän aikavälin laskelmissa ihan hakoteillä ole. Pitää silti aina alleviivata sitä, että laskelmat ovat epävarmoja

Nostetaanko palkasta perittävää osuutta?

Kotamäen mukaan tähän mennessä kertyneitä eläkkeitä maksetaan tulevaisuudessa karkeasti laskettuna 640 miljardia euroa. Tärkeässä osassa on työllisyys: eläkkeiden rahastointi nojaa hyvin pitkälti palkanmaksuun, ja on sitä kautta työllisyyden varassa. Eli mitä enemmän on töitä, sitä vähemmän täytyy ottaa eläkerahastoista.

Palkoista siis peritään osuus, joka menee eläkkeisiin. Kotamäki ei usko, että tätä perittävää summaa nostettaisiin merkittävästi.

– Voi olla, että järjestelmässä on ihan pientä nostopainetta tulevaisuudessa, mutta ei missään nimessä merkittävää.

Näin Kotamäki siis uskoo, mutta tässäkään ei voi olla täysin varma:

– Tässä kohtaa on vähän pakko alleviivata sitä, että se riippuu siitä miten asiat tulevat tulevaisuudessa kehittymään. Oikeastaan työllisyys on sellainen asia jonka soisi kehittyvän mahdollisimman hyvin, niin se monestakin näkökulmasta auttaa tulevaisuudessa esimerkiksi eläkkeiden rahastoinnissa.

Lue myös:

Eläkejärjestelmä on nuoria kohtaan epäreilu, arvostelee talousguru Sixten Korkman

Myytit ja faktat tarkastelussa – Nämä asiat jokaisen tulisi tietää Suomen eläkejärjestelmästä

Enemmistö suomalaisista luottaa eläkejärjestelmään, mutta joka neljättä epäilyttää