1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kalastus

Yrittäjät suivaantuivat: Keräävät rahaa salakalastajien jahtaamiseen

Joensuun seudun yritykset haluavat tuomita äärimmäisen uhanalaisen Saimaan järvilohen salakalastuksen.

Kuva: Aurora Hatanpää

Joensuun seudun yrittäjät ovat keränneet muutamassa viikossa yli 17 000 euroa äärimmäisen uhanalaisen Saimaan järvilohen salakalastuksen kitkemiseen.

Polvijärveläinen yrittäjä Markku Surakka on yksi keräyksen vetäjistä. Hänen kiinnostuksensa asiaan lähti omasta harrastuksesta: kalastuksesta.

Salakalastajiin suivaantunut Surakka otti yhteyttä toisiin yrittäjiin, jotka harrastavat kalastusta.

– Vähän touhusin, pikkusen käytin sähköpostia ja puhelinta, Surakka toteaa vaatimattomasti.

Keräys laajeni yrityksistä myös yhdistyksiin ja järjestöihin. Lahjoitetut summat ovat 100–5 000 euroa.

– Haluamme julkisesti tuomita salakalastuksen ja tuoda esiin asenteen, ettei sitä sallita, Surakka sanoo.

Salakalastus rehottaa kalalajin ainoalla luonnonvaraisella lisääntymisalueella Ala-Koitajoella Pohjois-Karjalassa. Tänä kesänä lohen lisääntymisalueelta on saatu kiinni salakalastaja 162 kertaa.

– Järvilohen salakalastus on tavallaan sairas tapa tehdä kiusaa toisille. Me yritämme auttaa heidän kiinnisaamiseksi.

Suojeltavana järvilohi ja järvitaimen

Yrittäjät ovat tehneet lahjoituksia Pohjois-Karjalan kalatalouskeskukselle, joka valvontaa on tähän saakka tehnyt. Tämän vuoden budjetti valvontaan on 30 000 euroa. Ensi vuoden rahoituksesta ei ole vielä mitään tietoa.

Kalastuksenvalvoja Sami Kurenniemi on tyytyväinen ja onnellinen yrittäjien panoksesta. Rahalle on käyttöä, sillä valvottava alue on suuri.

– Valvonnan tarve ei ole pelkästään Pielisjoella ja Ala-Koitajoella vaan pitäisi huomioida myös Lieksanjoen alue, jossa on meneillään yksi hallituksen kärkihankkeista. Siellä suojeltavana ovat järvilohi ja järvitaimen.

Keräyksen tuotto käytetään muun muassa valvonnassa tarvittaviin laitteisiin. Tarkoitus on hankkia kuvauskoptereita, lämpö- ja riistakameroita, maastopyöriä ja valvojille turvasumuttimia.

– Puutelista on iso, toteaa Kurenniemi, jolle on kertynyt kahden kuukauden aikana 141 tuntia ylitöitä.

Pohjois-Karjalassa on taisteltu vuosien ajan mittavaa salakalastusta vastaan, sillä Saimaan järvilohi on sukupuuton partaalla. Keväällä 2016 kuoriutuivat ensimmäiset luonnonvaraiset järvilohen poikaset 50 vuoteen.