Finlandia soi tänään miljoonille kuulijoille ympäri maailmaa – Suomi-juhlaa BBC:n jättifestivaalin huipennuksessa

Sibelius – Wennäkoski – Oramo: Proms-festivaalin viimeinen ilta on suomalaisittain jättipotti. Listasimme kiinnostavimmat seikat klassisen musiikin megabileistä.

suomalainen klassinen musiikki

1

Ykityiskohta Sibelius-monumentista
Sibelius-monumentti on sekä yksi rakastetuimmista, mutta myös helppohoitoisimmista Helsingin veistoksista.Janne Lindroos / Yle

Miksi juuri Finlandia? Osaako brittikuoro suomea?

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n Last Night of the Proms kahdeksan viikkoa kestävän festivaalin jättimäinen huipennus.

Lontoon Royal Albert Halliin mahtuu 6 000 katsojaa ja kuuntelijaa. Viereisessä Hyde Parkissa viimeistä iltaa juhlistaa jopa satatuhatta ihmistä. Omat puistotapahtumat järjestetään lisäksi Walesissä, Pohjois-Irlannissa ja Skotlannissa.

Promien viimeinen ilta soi ympäri maailmaa radiossa ja televisiossa. Suomessa konsertin voi kuunnella Yle Radio 1:ltä klo 21.10 tai katsoa Yle Teemalta klo 21.15.

Yhteensä suurtapahtuma kerää miljoonia kuulijoita ja katselijoita.

Suomalaisittain vavahduttava hetki on tiedossa, kun vasket kajauttavat ilmoille Sibeliuksen Finlandian alkutahdit konsertin ensimmäisen osuuden loppupuolella.

Lontoossa sävelruno kuullaan kaikilla mausteilla. Mukana on Finlandia-hymni V.A. Koskenniemen sanoilla. BBC:n sinfoniaorkesterin ylikapellimestarin Sakari Oramon mukaan valintaan oli monta syytä.

Finlandia on tunnettu ja nostattava teos, ja saimme brittiläisen kuoron mukaan laulamaan suomeksi. Ajatuksena on, että Britannia tervehtii Suomea suomeksi. En tiedä, onko lausuminen täydellistä, mutta ainakin harjoituksissa he ovat tehneet sen eteen paljon töitä.

2

Sakari Oramo johti BBC:n sinfoniaorkesteria Proms 2016 -festivaalin ensimmäisenä iltana Lpntoossa 16. heinäkuuta.
Sakari Oramo johti BBC:n sinfoniaorkesteria Proms 2016 -festivaalin ensimmäisenä iltana Lpntoossa 16. heinäkuuta.AOP

Oramo puhuu suunsa puhtaaksi – kaikesta muusta kuin brexitistä

Promien viimeisen illan kapellimestarilla on valta ja vastuu. Yksi jokavuotisista ohjelmanumeroista on kapellimestarin puhe, joka sisältää perinteisten korulauseiden lisäksi vapaan osuuden. Sen pitää koko konsertin johtava Sakari Oramo.

Puhe aiheutti kohua viikkoja ennen viimeistä iltaa. Syynä oli maailmankuulun kapellimestarin Daniel Barenboimin järjestämä yllätys: hän vastusti brexitiä voimakkain sanankääntein oman konserttinsa jälkeen, eikä kertonut asiasta etukäteen kenellekään.

– Voin vain kuvitella, millainen kuhina BBC:llä on käynyt, Oramo sanoo.

– Barenboimin ei tarvitse kysyä keneltäkään lupaa. Toinen kysymys on, onko konsertti oikea paikka poliittiselle kannanotolle. Musiikki ei ole erillään yhteiskunnasta, mutta sellainen vie huomion pääasiasta eli musiikista.

Barenboimin kannanoton jälkeen Suomessa saakka uutisoitiin siitä, kuinka BBC haluaa nyt lukea Oramon puheen etukäteen ja varmistaa näin, mitä tulee sanotuksi.

– Se oli täysi uutisankka. Käsikirjoitukset käydään aina läpi, mutta on ollut tilanteita, joissa Last Nightin kapellimestari on poikennut siitä. Takavuosina Mark Elder piti puolen tunnin puheen siitä, kuinka muusikoiden pitäisi saada ottaa soittimet lentokoneeseen.

Aikooko Oramo poiketa käsikirjoituksesta ja kulkea Barenboimin jalanjäljissä?

– Tietysti hänen esiintymisensä käynnisti minussa prosessin, että mitä minä nyt sitten sanon. Olen päättänyt viedä puheen ihan toisenlaisille linjoille, Oramo sanoo, eikä suostu kommentoimaan sisältöä sen enempää.

3

Lotta Wennäkoski.
Lotta WennäkoskiNella Nuora / Yle

Maailma saa kuulla uunituoretta suomalaista musiikkia

Promien viimeinen ilta juhlistaa muiden teemojen ohella satavuotiasta Suomea. BBC on tilannut säveltäjä Lotta Wennäkoskelta viisiminuuttisen kappaleen, joka käynnistää ympäri maailmaa kuultavan konsertin. Kappale on nimeltään Flounce. Se tarkoittaa paitsi röyhelöä myös suurieleistä liikehdintää ja dramaattisia eleitä.

– Vaikeahan sitä on edes kuvitella, paljonko tällainen konsertti saa kuulijoita ja katselijoita. Julkisuuden puolesta tämä on tavaton asia omalla sävellysurallani, Wennäkoski toteaa.

Paikan päälle matkustanut Wennäkoski on saanut huomata, että kiinnostuneita riittää.

– Haastattelupyyntöjen määrä on yllättänyt. Olen puhunut Bulgarian ja Kreikan radioille, mutta se taitaa liittyä siihen, että BBC on valtava yleisradioyhtiö.

Säveltäjän jalat eivät ainakaan vielä ole irronnut maasta.

– Luulen, että tämä huomio rajoittuu vain tähän Promien kontekstiin, hän sanoo vaatimattomasti.

4

Britannian lippu liehuu parlamenttirakennuksen tornin, Big Benin, kellon edessä 9. maaliskuuta 2017.
Will Oliver/EPA

Isänmaallisuutta vai karnevaalihenkeä?

Promien viimeinen ilta on koko kansan juhla, mutta joidenkin makuun bileissä on nyt turhan isänmaallinen vire: eräs konserttikävijä oli kertonut Ylen toimittaja Janne Koskiselle jättävänsä viimeisen illan kokonaan väliin juhlien patrioottisuuden vuoksi.

Vakio-ohjelmistoon kuuluu muun muassa Rule, Britannia, joka saattaa maistua erilaiselta brexitin jälkeen. Kappale on sävelletty 1700-luvulla.

– Siinä juhlistetaan Britannian silloista meriherruutta. Saatiin espanjalaiset hätistettyä kanaalin rannoilta ja muuta sellaista. Onhan siinä sotaa ihannoiva sävy, Oramo myöntää.

Jokainen juhlikoon lähtökohdistaan, mutta Promeilla mukana on karnevaalihenkeä ja pilkettä silmäkulmassa. Viime vuonna sankaritenori Juan Diego Flórez esitti Rule, Britannian asteekkikuninkaaksi pukeutuneena.

5

Euroopan parlamentin sisäänkäynti.
Jeroen Mortier / Yle

Huhuja EU-lippukiellosta

Brexit-jännitteet synnyttävät kaupunkitarinoita. Tämänvuotisten juhlien aikana on liikkunut huhu, että EU-lippu olisi kiellettyä rekvisiittaa Promien konserteissa. Se ei pidä paikkaansa.

Tarina sai alkunsa, kun vahtimestarit olivat kieltäneet muutamalta ihmiseltä isokokoisten EU-lippujen heiluttelun konsertissa. Pian kaduilla liikkui tieto EU-lippukiellosta, vaikka kielto koski nimenomaisia isokokoisia lippuja riippumatta siitä, mitä kuvioita niihin oli painettu.

Britanniassa ja Promeilla on – huhuista huolimatta – sallittua heiluttaa myös EU-lippua.

Lotta Wennäkoskea ja Sakari Oramoa haastatteli Lontoossa toimittaja Janne Koskinen.

Last Night of the Proms Yle Radio 1:llä klo 21.10 ja Yle Teemalta klo 21.15.