Rankat sateet voivat saada joet ja järvet tulvimaan – Kainuu voi saada kuukauden sateet yhtenä päivänä

Ilmatieteen laitos on antanut runsaista sateista ennakkovaroituksen sunnuntaille ja maanantaille.

Sateinen sää
Vettä tiellä, liikennemerkki vinossa pellonlaidalla.
Vesi katkaisi tien Kainastossa Pohjanmaalla syksyllä 2012. Arkistokuva.Maria Gull

Viikonloppuna koko maahan levittäytyvä matalapaine voi saada joet ja järvet tulvimaan, kertoo Ylen meteorologi Toni Hellinen.

– Lauantai on monin paikoin sateinen etenkin Etelä- ja Itä-Suomessa. Sunnuntaina sateita tulee lähes koko maassa, ja kaikkein eniten maan keskivaiheilla.

– Runsas vedentulo tarkoittaa sitä, että alkuviikolla voi paikoin esiintyä tulvia maan keskivaiheen alavilla mailla.

Hellinen kertoo, että Kainuussa voi sataa vettä pelkästään sunnuntaina jopa 60 millimetriä, mikä on enemmän kuin koko syyskuun keskimääräinen sademäärä.

– Kun ensi viikkokaan ei näytä mitenkään poutaiselta, Kainuussa syyskuun puoleen väliin mennessä saattaa tulla kaksinkertainen määrä vettä kuin koko syyskuussa keskimäärin, Hellinen sanoo.

Ilmatieteen laitos on antanut runsaista sateista ennakkovaroituksen (siirryt toiseen palveluun) sunnuntaille ja maanantaille. Varoitus koskee Kainuun maakuntaa, Pohjois-Pohjanmaan kuntia, Pudasjärveä, Taivalkoskea ja Kuusamoa.

Myös tulvatilannetta seuraava Tulvakeskus varoittaa (siirryt toiseen palveluun) mahdollisesti voimakkaasta vedenpintojen noususta erityisesti Kainuussa ja Pohjanmaalla.

Maanantaina sadetilanne näyttää helpottavan koko maassa, koska sateet väistyvät silloin Venäjälle.