Suomen suurin runopalkinto Olli Heikkoselle: ”Luonto on kirjoissani tärkeässä osassa”

Runoilija Olli Heikkonen on saanut Einari Vuorela –runopalkinnon Keuruulla sunnuntaina. Palkinto jaetaan kolmen vuoden välein.

Einari Vuorela -runopalkinto
Runoilija Olli Heikkonen.
Luonto on vahvasti läsnä kaikissa Olli Heikkosen teoksissa.Heini Lehväslaiho

Suomen suurin runolle suunnattu palkinto myönnettiin Kontiolahdelta kotoisin olevalle Olli Heikkoselle teoksesta Teoria kaikkein pienimmästä.

Palkintoperusteluissa Olli Heikkosen proosarunojen kuvaillaan rynnivän suoraan luontoon - ja ponnahtavan sieltä takaisin. Teoksesta löytyy harvinaisen herkullinen luonnon ja kulttuurin törmäys ja sekoittuminen.

Nykyisin Helsingissä asuvan Heikkosen runoissa arvioidaan olevan mehevää konkretiaa ja ne tuovat esiin sammalen ja mullan hajua, maantasan eliöitä.

– Luonto on aina kirjoissani tärkeässä osassa, vahvistaa Heikkonen.

Palkitun kirjan sävyä kuvataan vakavaksi huumoriksi. Heikkosen kieli on valloittavan runsasta ja rönsyävää, mutta silti merkillisen tarkkaa.

"On teoria kaikkein pienimmistä, hän puhelee toukille ja juotikkaille, että minussa te saatte äänen."

Näyte Heikkosen kirjasta

Olli Heikkonen kuvailee proosarunojensa menevän sivun laidasta laitaan. Kokoelma on kuin tekstimassaa missä aiheet ja teemat risteilevät ja toistuvat.

Palkintoperusteissa todetaan, että vaikka runojen muoto säilyy läpi kokoelman proosarunon muodossa, tekstiin tuovat yllättävyyttä nopeat kielelliset siirtymät.

"Pidä maisemasta kiinni, ettei se karkaa, ettei se liukene sateessa, ettei se putoa kuin tyhjä kangas tyhjyyden edestä."

Näyte Heikkosen kirjasta

Olli Heikkonen, 52, arvioi palkinnon merkitsevän hänelle paljon, vaikka palkinnon osumisessa omalle kohdalle on kyse myös onnesta.

– Kisassa on ollut mukana kolmen vuoden aikana julkaistut runot.

Esikoisteoksella kirjallisuuspalkinto

Olli Heikkonen voitti esikoisrunokokoelmallaan Jakutian aurinko Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinnon vuonna 2000. Nyt palkittu Teoria kaikkein pienimmästä on hänen neljäs runokokoelmansa. Edellisen Einari Vuorela –runopalkinnon vuonna 2014 voitti Pauliina Haasjoki teoksellaan Hiukset.

Parhaillaan Heikkonen valmistelee seuraava runokirjaansa. Sen julkaisuajankohtaa ei ole vielä lyöty lukkoon.

Kolmen vuoden välein jaettava palkinto on saanut nimensä Suomen tunnetuimpiin luonnonlyyrikoihin kuuluvan Einari Vuorelan mukaan. Palkinnon suuruus on 8 500 euroa.

Palkinnon kunniapuheenjohtajana toimii palkinnon perustajiin kuuluva professori Anto Leikola. Palkinnon suojelijoina ovat toimineet muun muassa rouva Jenni Haukio, rouva Eeva Ahtisaari ja emerita puhemies Riitta Uosukainen.