Herätys: Mistä vihreiden nousu johtuu, Susijengi Italian kimppuun ja Suomea juhlitaan BBC:n konsertissa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Touko Aalto Vihreiden puoluekokouksessa.
Jarno Kuusinen / AOP

Mistä vihreiden nousu johtuu?

Vihreiden kannatuksen tuplaantuminen on tarkoittanut vihreiden aseman vahvistumista lähes kaikissa äänestäjäryhmissä. Kävimme läpi Ylen viimeisintä kannatusmittausta ja kerromme, mistä äänestäjäryhmistä vihreät ovat ammentaneet kasvaneen kannatuksensa. Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto TV1:n Ykkösaamussa tänään kello 10.05.

Meksikon maanjäristyksen tuhoja selvitetään

Meksikossa viranomaiset jatkavat perjantaisen maanjäristysten tuhojen selvittämistä. Uusimpien tietojen mukaan 8,2 magnitudin maanjäristyksessä on kuollut ainakin 61 ihmistä, mutta viranomaisten tiedot järistyksen vaikutuksista ovat vielä puutteelliset.

Meksiko maanjäristys
Potilaita ja lääkäreitä taivasalla sairaalan pihalla maanjäristyksen jälkeen Villahermosassa, Meksikossa 8. syyskuuta.AOP / EPA

Hurrikaani Irma vahvistui

Hurrikaani Irma on vahvistunut voimakkaimmaksi viidennen luokan hurrikaaniksi. Irma heikkeni neljänteen luokkaan, mutta voimistui jälleen Kuuban pohjoisrannikon luona. Irman uskotaan saapuvan Floridaan sunnuntaina.

Susijengi ja Markkanen Italian kimppuun

Suomen koripallomaajoukkue pelaa tänään pääsystä EM-kisojen puolivälieriin. Istanbulissa käytävässä ottelussa on vastustajana Italia. Ottelulähetys alkaa TV2:ssa kello 18.15. Yhdeksi kisojen tärkeimmistä pelaajista noussut Lauri Markkanen on kasvanut kahdessa vuodessa maailman mittakaavan superlupaukseksi. Lue, mitä valmentajat Hanno Möttölä, Jussi Hirvonen ja Antti Koskelainen kertovat Markkasen harjoittelusta. Sivuillamme on myös juttu siitä kaataisiko Susijengi Italian mummotyylillä? Tiede sanoo kyllä, Möttölä ei.

Lauri Markkanen
Tomi Hänninen

Maailman suurin musiikkifestivaali juhlistaa satavuotiasta Suomea

Suomi on näyttävästi esillä Britannian yleisradioyhtiön BBC:n Proms-festivaalin päätöskonsertissa. Satavuotias Suomi paistattelee parrasvaloissa, kun konsertissa soivat Lotta Wennäkosken uunituore sävellys Flounce sekä Sibeliuksen Finlandia. Last Night of the Proms -konsertille on luvassa miljoonia kuuntelijoita ja katselijoita ympäri maailmaa. Myös tahdin määrää suomalainen, sillä konsertin johtaa BBC:n sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Sakari Oramo.

Sakari Oramo johti BBC:n sinfoniaorkesteria Proms 2016 -festivaalin ensimmäisenä iltana Lontoossa 16. heinäkuuta.
Sakari Oramo johti BBC:n sinfoniaorkesteria Proms 2016 -festivaalin ensimmäisenä iltana Lontoossa 16. heinäkuuta.AOP

Lauantaina sateita koko maassa

Sateita tulee lauantaina koko maassa. Ylen meteorologin Kerttu Kotakorven mukaan paikoin voi sataa runsaasti. Lämpötilat ovat 10 ja 15 asteen välillä. Lue lisää säästä yle.fi/saa.

Sääkartta lauantaille 9. syyskuuta.
Sääkartta lauantaille 9. syyskuuta. Yle