Irma-hurrikaani saapui Kuuban rannikolle

Kuubassa ainakin miljoona ihmistä on evakuoitu varotoimena hurrikaani Irman takia.

Hurrikaani Irma
Nainen ja kolme lasta istuvat reppujen kanssa peräkärryssä, etuistuimella mies, nainen ja lapsi.
Kuubalaisperhe matkaa turvallisemmalle alueella hurrikaanin lähestyessä. ALejandro Ernesto / EPA

Hurrikaani Irma on saavuttanut Kuuban pohjoisrannikon, kertoo Yhdysvaltain hurrikaanikeskus. Myrsky on iskemässä Caibarien kaupunkiin.

Kuubassa ainakin miljoona ihmistä on evakuoitu varotoimena hurrikaani Irman takia. Lisäksi on evakuoitu noin 10 000 turistia.

Kuuban Camagueyn, Ciego de Avilan, Sancti Spiritusin, ja Villa Claran maakuntiin on annettu hurrikaanivaroitus, kertoo Guardian-lehti.

Yhdysvallat tarjosi apu Karibian saarille

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on tarjonnut apua Ranskan hallinnoimille Saint-Martinin ja Saint Berthelemyn saarille, joihin Irma-hurrikaani aiheutti valtavat tuhot. Trump keskusteli Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa puhelimitse ja avuntarjouksen lisäksi välitti surunvalittelunsa tuhojen johdosta.

Alabaman osavaltioon julistettiin hätätila perjantaina.

– Vaikka emme kohtaa hurrikaanin pahimpia seurauksia, se tulee vaikuttamaan meihin ja meidän täytyy olla valmiina, tapahtui mitä tahansa, tiedotti kuvernööri Kay Ivey.

Floridassa lähes 1,3 miljoonaa ihmistä aiotaan evakuoida ennen kuin Irma-hurrikaani saavuttaa rannikon. Ainakin 5 miljoonaa ihmistä on kehotettu lähtemään myrskyä pakoon. Floridassa asuu yli 20 miljoonaa ihmistä, ja Floridan kuvernööri Rick Scott on julistanut koko osavaltion alueelle hätätilan.

Ihmisä kehotetaankin kärsivällisyyteen.

– Evakuointi ei ole mukavaa, mutta niiden on tarkoitus pitää ihmiset turvassa, sanoi kuvernööri Scott.

Lähteet: Reuters, STT