Viranomaiset: Tilanne vastaanottokeskuksissa rauhallinen – riskihenkilöt palautetaan ensin

Vastaanottokeskuksia on ajettu alas kovaa tahtia. Alun hysteerinen ilmapiiri keskusten ympäriltä on hälvennyt. Poliisi priorisoi riskihenkilöiden palautusta.

Turvallisuusuhka
Uutisvideot: Viranomaiset: Tilanne vastaanottokeskuksissa rauhallinen – riskihenkilöt palautetaan ensin
Uutisvideot: Viranomaiset: Tilanne vastaanottokeskuksissa rauhallinen – riskihenkilöt palautetaan ensin

Turvapaikanhakijaperheen palautuksesta Afganistaniin seurannut mielenosoitus Jyväskylässä on herättänyt kysymyksen vastaanottokeskusten turvallisuudesta. Ylen Aamu-tv:ssä haastatellut poliisin ja Maahanmuuttoviraston edustajat rauhoittelivat tilannetta kertomalla, että tunnelmat vastaanottokeskusten ympärillä ovat rauhalliset.

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen sanoo, että ilmapiiri vastaanottokeskusten liepeillä saattoi olla lähes hysteerinen, kun syksyllä 2015 perustettiin nopeasti noin 200 yksikköä.

– Vastaanottokeskusten perustamista vastustettiin usein. Otettiin esiin kaikenlaisia turvallisuusuhkia ja tilannetta lietsottiin. Nyt tilanne on sulanut. Ihmiset ovat huomanneet näillä paikkakunnilla, että ei tämä ole mitään suurta dramatiikkaa tuottanut.

Viranomaisten mukaan vastaanottokeskuksiin liittyvä häiriökäyttäytyminen on yleensä keskuksen asiakkaiden välistä kahinointia. Ulkopuolelta tuleva aggressio on poliisin kokemuksen perusteella vähäistä.

– Saattaa olla yksittäistä häiriökäyttäytymistä, jolloin poliisipartio hälytetään paikalle. Henkilö poistetaan paikalta, ja jos sekään ei riitä, niin hänet saatetaan ottaa kiinni, sanoo ylikomisario Ari Jokinen Poliisihallituksesta.

"Vastaanoton piirissä aina ollut riskihenkilöitä"

Vastaanottokeskuksia on ajettu alas kiivaaseen tahtiin sitä mukaa kuin tulijoiden määrä on vähentynyt. Tällä hetkellä yksiköitä on jäljellä 65, joista 16 on tarkoitettu alaikäisille.

Vastaanoton piirissä on tällä hetkellä 15 000 henkilöä, joista 11 000 asuu vastaanottokeskuksissa ja loput majoittuvat yksityisesti. Kielteisiä turvapaikkapäätöksiä on voimassa 11 000 kappaletta.

– Meillä on nyt aika paljon ihmisiä turvapaikkaprosessin loppuvaiheessa, Pekka Nuutinen sanoo.

Ylikomisario Ari Jokinen kertoo, että poliisi pyrkii priorisoimaan riskihenkilöiden palauttamista.

– Palautuksen täytäntöönpanossa voi tulla erilaisia mutkia matkaan. Saattaa olla, että esimerkiksi matkustusasiakirjoja hankitaan lähetystöistä. Tällaisia käytännön asioita voi tulla väliin.

Maahanmuuttoviraston Pekka Nuutisen mukaan riskihenkilöiden olemassaolo ei ole mitenkään uutta.

– Vastaanoton piirissä on aina ollut riskihenkilöitä meidän 25-vuotisen historiamme aikana. Meidän tärkein turvallisuuspääomamme on hyvä sosiaalialan toimintakonseptimme ja ammattitaitoiset, sitoutuneet työntekijämme, jotka kohtelevat ihmisiä asiallisesti. Kyllä tässä on ihmisten kanssa juttuun tultu.